Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα των αρχών του 20 αι.

Γράφει ο Βασίλειος Χάδος
 Οι εικόνες του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonas (1858-1946)  δημιούργησαν μια επιτομή στη φωτογραφική απεικόνιση της Ελλάδας των αρχών του 20 αι. Οι αναπαραστάσεις του διευρύνανε τις καθιερωμένες μέχρι τότε λήψεις εικόνων και μνημείων που κυριαρχούσαν στις επιλογές των φωτογράφων της εποχής και ανέδειξαν μια Ελλάδα ελεύθερη, γεμάτη παράδοση και ομορφιά.
061-Σαντορίνη-1911-1024x699
Σαντορίνη 1911
Οι αναπαραστάσεις του Boissonas για την Ελλάδα λειτούργησαν όχι μόνο ως παράθυρο της χώρας προς το εξωτερικό αλλά και ως καθρέπτης για την ίδια τη χώρα. Απ’ τη μια ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος του είχε ζητήσει να αποθανατίσει τις νίκες των Ελλήνων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων (1913) και ο Βενιζέλος να φωτογραφήσει τις νίκες των Ελλήνων στα Βαλκάνια(1919) και αφετέρου ο Βενιζέλος στήριξε τις εκθέσεις του για την Ελλάδα στο Παρίσι και στην Αμερική για την προβολή της χώρας.
filipiada
Φιλιππιάδα 1913
Μεταξύ 1903 και 1930 είχε πραγματοποιήσει πάνω από δεκατρία ταξίδια στην Ελλάδα. Τα πρώτα του ταξίδια τα πραγματοποίησε συνοδευόμενος από τον ιστορικό συγγραφές και μουσικολόγο Daniel Baud Bovy, με τον οποίο εξέδωσαν δύο λευκώματα. Είναι γεγονός σε αυτό το διάστημα φωτογράφησε θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς και χάρη στο φωτογραφικό του υλικό τεκμηριώνουν πράγματα που δεν υπάρχουν πια όπως π.χ. είναι αψίδα της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου.
Βατοπέδι-1929-1024x781
Βατοπέδι 1929
Οι φωτογραφίες του Bοissonas συνδυάζουν το τεκμηριωτικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του προθέσεών του. Το πολύτιμο υλικό αποκτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004 και το διαχειρίζεται σήμερα το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

πηγή:pemptousia.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε