Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

40.000 λίτρα η παραγωγή της Σαντορινιάς Μπύρας

Μια παρέα ίδρυσε το 2011 τη Ζυθοποιία Σαντορίνης (SBC-Santorini Brewing Company), η οποία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους άρχισε να παράγει την μπίρα Donkey με σήμα το γαϊδουράκι.«Ουσιαστικά, η ιδέα ξεκίνησε από μια πολυπολιτισμική παρέα καλών φίλων που ζουν στο νησί πολλά χρόνια, ή είναι συνδεδεμένοι μαζί του με διάφορους τρόπους. Η βάση της ιδέας ήταν η επιθυμία εκμετάλλευσης ενός πολύ όμορφου χώρου (που τελικά παρέμεινε και ανεκμετάλλευτος) και στη συνέχεια εξελίχθηκε γύρω από ένα απλό ερώτημα: Αν είστε ένας επισκέπτης στη Σαντορίνη και σας προτείνουν μία τοπική μπίρα, δεν θα μπείτε στον πειρασμό; Η απάντηση στο ερώτημα υπήρξε πάντα μονοσήμαντη και ξεκάθαρη: Μα... φυσικά», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οινολόγος της παρέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης και το προϊόν αγκάλιασαν τόσο ο κόσμος του νησιού όσο και οι εστιάτορες και λάτρεις της μπίρας και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το 2012 η παραγωγή στο ζυθοποιείο που βρίσκεται στη Μέσα Γωνιά ανήλθε σε 40.000 λίτρα και για φέτος προγραμματίζεται η παραγωγή περίπου 70.000 λίτρων μπίρας. 


Ζυθοποιία Σαντορίνης

Ζυθοποιία Σαντορίνης
Παρά την κρύα και αβέβαιη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μια παρέα αισιόδοξων – και ενδεχομένως ελαφρώς αφελών – φίλων τολμά μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα στη Σαντορίνη.
Ένας Σέρβος ζυθοποιός, ο Boban Κrunic, ένας Άγγλος οινέμπορος & home-brewer aficionado, ο Steve Daniel, μια πολυτάλαντη Αμερικανίδα, η Majda Anderson & ένας Έλληνας οινολόγος / οινοπαραγωγός, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνθέτουν το πολυπολιτισμικό μείγμα / εταιρικό σχήμα της νεοσύστατης Ζυθοποιίας Σαντορίνης ελπίζοντας να προσθέσουν κάτι διαφορετικό στην – ομολογουμένως βαρετή – ελληνική σκηνή των άχρωμων και άοσμων lager…
Στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνίας της Σαντορίνης στήθηκε το πολύ μικρό αυτό ζυθοποιείο που πιστεύουμε ότι πρέπει να το επισκεφθείτε στην πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί.
Εκεί, οι δύο ζυθοποιοί μας θα σας εξηγήσουν πως συνδυάζουν το νερό του ηφαιστειακού νησιού με τα προσεκτικά επιλεγμένα είδη βύνης από την Γερμανία & την Αυστρία, με τα πραγματικά σπάνια είδη Λυκίσκου από την Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον, την Τσεχία & την Σλοβενία και με μαγιές από το Βέλγιο & την Αμερική δημιουργώντας τις ιδιαίτερες αυτές μπίρες με σήμα τον γαϊδαράκο...
Το έργο τους υποστηρίζεται απόλυτα από έναν εξαιρετικό εξοπλισμό αιχμής από την Αυστρία & την Ολλανδία. Η ποιότητα του εξοπλισμού, το ταλέντο των ζυθοποιών & οι σπάνιες πρώτες ύλες θα κάνουν τελικά την διαφορά...
Τι είναι λοιπόν οι μπίρες μας; Είναι Γερμανικές Lager; Βρετανικές Ale; Βελγικές Μοναστηριακές ή μήπως θολές Weiss; Τίποτα από τα παραπάνω και ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω μαζί...! Ο πιο δόκιμος ίσως χαρακτηρισμός θα ήταν μάλλον αυτός των “Lagered Ales”, ένα είδος διασταύρωσης, ένα υβρίδιο αν προτιμάτε, ανάμεσα στις ξεδιψαστικές Lager & τις μεστές, αρωματικές κέλτικες Ale.
Όπως και αν τις ονομάσουμε η ουσία παραμένει...
Ας τις δούμε λοιπόν μία-μία...:

Yellow Donkey

Ατίθαση. Με ένα IBU (International Bitterness Unit – Διεθνής Μονάδα Πικρής γεύσης) στο 19 είναι αναμφίβολα η teenager της παρέας.
Εξωτικός λυκίσκος Motueka από την Νέα Ζηλανδία και λυκίσκος Cascade από το Oregon θα δώσουν το άρωμά τους και την μικρή υπόπικρη διάσταση σ΄ αυτήν την ξεδιψαστική ξανθή μπίρα.
Όρθιοι στο bar, με ποτήρι ή χωρίς θα δυσκολευτείτε να σταματήσετε σε μια μόνο YD…

Red Donkey

Στρογγυλή, αρωματική και πυκνή...
Λυκίσκοι από την Σλοβενία (Aurora & Styrian golding) συνδιάζονται με τους Citra & Sauvin της Νέας Ζηλανδίας πάνω σ’ ένα υπόστρωμα βύνης Munich και μας δίνουν ένα IBU κοντά στο 26... Πικρούτσικη μεν αλλά το κρύβει καλά...
Σίγουρα μια ιδιαίτερη μπίρα «φαγητού» που ζητάει ένα ψηλό και μεγάλο ποτήρι κρασιού για ν’ ανάδειξη τον εκρηκτικό αρωματικό της χαρακτήρα...

Crazy Donkey

Very (very) limited edition στην κυριολεξία. Η Crazy Donkey δεν ήταν προγραμματισμένη να υπάρξει αλλά μας προέκυψε...!
Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε τις σταθερές συνταγές για τις δύο παραπάνω μπίρες, την YD & την RD, είχαμε διάφορες εκπλήξεις... Κάποιες δυσάρεστες (που φυσικά κατέληξαν σε κάποιο υπόνομο) αλλά και κάποιες ευχάριστες έως ενθουσιωδώς ευχάριστες...! Για αυτές τις τελευταίες κρίναμε ότι θα ήταν κρίμα να μην τις προσφέρουμε στους λάτρεις του είδους... και έτσι κάπως προέκυψε η σειρά των Crazy D.

Η κάθε σειρά δεν έχει παραπάνω από 250 – 400 φιάλες όλες & όλες. Η πρώτη που είδε το φως – και μας τελείωσε – είχε μαζί με όλα τ’ άλλα  - και  ένα ποσοστό από μούστο Ασύρτικου και τον λυκίσκο Nelson Sauvin, από την Νέα Ζηλανδία, με γεύση – τι άλλο – Sauvignon blanc…! Θα σας την ξαναφτιάξουμε το καλοκαίρι όταν θα ωριμάσουν τα Ασύρτικα...!
Η CD που κυκλοφορεί σήμερα είναι φτιαγμένη με φύλλα λυκίσκου και είναι bitter...bitter... bitter... κοντά στα 50 IBU (International Bitterness Units) ! Only for aficionados...
Αυτές είναι λοιπόν - προς το παρόν τουλάχιστον – οι μπιρούλες μας. Πάντα αφιλτράριστες και απαστερίωτες & χωρίς συντηρητικά, μπίρες με μεγάλη προσωπικότητα αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητες & εύθραυστες που θα παραμείνουν «ζωντανές» μόνο μέσα στο ψυγείο σας, μπίρες που περιμένουν να σας εκπλήξουν και – ελπίζουμε – καταπλήξουν...
Φυσικά τις μπιρούλες μας θα τις βρείτε το καλοκαίρι στη Σαντορίνη αλλά και τον χειμώνα σε κάποια – πολύ λίγα – ξεχωριστά σημεία που μας τιμούν με την επιλογή τους ή/και μέσω ενός τηλεφωνήματος στο 210 4220 149. Η Αθηνά & ο Άρης θα χαρούν να σας βοηθήσουν.
Γαϊδουρινά λοιπόν δικοί σας,
Η ομάδα της Ζυθοποιίας Σαντορίνης
…alias Θήρα-Μπίρα...
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε