Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΙΡΕΣΕ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ;


Γράφει ο  Παναγιώτης Τελεβάντος


Διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που δημοσιεύθηκε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

“Ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας εξ αφορμής και της παρουσίας του Επιτίμου Προξένου της Κύπρου στην Μποτσουάνα ιδιαιτέρως υπεγράμμισε την σπουδαιότητα της καταθέσεως της ορθοδόξου μαρτυρίας και της ιεραποστολικής διακονίας σε αυτήν την ραγδαίως αναπτυσσόμενη χώρα της Νοτιωτέρας Αφρικής, καθώς και στην προσπάθεια ανέγερσης του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπερόνε.”

Πριν λίγες μέρες όμως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος δήλωσε:

“Θα πρέπει βεβαίως να σας ξεκαθαρίσω, ότι για την Ελληνορθόδοξη Επισκοπή μας, δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική Ιεραποστολικού έργου και δράσεως (με τη στενή έννοια που το εννοούμε...), αφού ζούμε σε μία Χώρα κατ’ εξοχήν Χριστιανική (98%), όμως μπορούμε σε επίπεδο καλών σχέσεων να προβάλλουμε, μία αξιοπρεπή και σοβαρή εικόνα της Ορθοδοξίας.

Η παρουσία μας εδώ είναι μόνον μία - θα έλεγε κανείς- «διπλωματική παρουσία» και τίποτε περισσότερο. Δε μπορεί στην Μποτσουάνα να υπάρξει Ιεραποστολή, δε γίνεται, δε νοείται να υπάρξει.... Δε μπορούμε να απευθυνθούμε σε ήδη Χριστιανούς, επί δύο περίπου αιώνες τώρα. Διατηρούμε αδελφικές σχέσεις με τους πέντε (5) Επισκόπους των άλλων αδελφών Εκκλησιών και συνεργαζόμασθε σε Ιατρικά και Ανθρωπιστικά Προγράμματα».(Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ).

Πώς να συμβιβάσουμε άραγε τις δύο αντικρουόμενες εκδοχές; Τελικά στην Μποτσουάνα πρέπει να αναπτυχθεί ορθόδοξη ιεραποστολή; Ναι ή όχι; Οι Ομολογίες της Μποτσουάνας είναι “αδελφές Εκκλησίες” ή αιρέσεις; Η παρουσία της Ορθοδοξίας είναι “διπλωματική” ή ουσιαστική και ιεραποστολική; Ο Χριστός έδωσε εντολή στους μαθητές Του να γίνουν φύλακες ενυδρείου ή αλιείς των ψυχών εις άπασαν την κτίσιν;

Βάζουμε “καλό λογισμό” ότι ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας διόρθωσε τις εσφαλμένες οικουμενιστικές δηλώσεις του Σεβ. Μποτσουάνας που μίλησε για ανυπαρξία πεδίου ιεραποστολής και “αδελφές Εκκλησίες” και “διπλωματική” παρουσία και ελπίζουμε ότι ο Σεβασμιότατος Μποτσουάνας δεν θα επανέλθει στο μέλλον για να μας στενοχωρήσει με τον ίδιο τρόπο.

Ορισμένοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το ατόπημα του Σεβ. Μποτσουάνας με το επιχείρημα ότι δεν νοείται επιθετική ιεραποστολή σε χώρες που επικρατούν χριστιανικές ομολογίες.

Απαντούμε: Επιθετική ιεραποστολή του τύπου που ασκούν οι Ιεχωβίτες και οι Πεντηκοστιανοί δεν νοείται ορθοδόξως σε καμιά χώρα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά είναι επιβεβλημένο καθήκον των ποιμένων να απευθύνουν συνεχώς πρόσκληση προς όλους να γνωρίσουν την Ορθοδοξία.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε