Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Υποψήφιος μητροπολίτης αμφισβητεί τον… γέροντα Παϊσιο!

Η μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η οποία στο παρελθόν έχει περάσει από σαράντα κύματα και με τον μακαριστό Μελέτιο είχε βρει την ηρεμία της, τώρα βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα.
Δεν είναι η πόλωση δύο ή τριών υποψηφίων, δεν είναι μάχη εντυπώσεων των «μεγάλων» της ιεραρχίας, ούτε μία μάχη φιλοδοξιών ανάμεσα σε αντίπαλα στρατόπεδα. Αυτή τη φορά η ιεραρχία έχει πονοκεφαλιάσει περισσότερο για λόγους ιδεολογικούς. Μεταφράσεις στη δημοτική ή να μείνουν τα κείμενα ως έχουν;
Ο γέροντας Παϊσιος ήταν ένας σύγχρονος Άγιος ή «ένα γεροντάκι που προσευχόταν λίγο περισσότερο από τους άλλους»;
Η Καινή Διαθήκη αγγίζει την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου ή πρέπει να ανακαλυφθούν… νέα αναγνώσματα για τους πιστούς;
Ιδέες αντίθετες που προέρχονται από έναν κληρικό. Έναν εκ των δύο βασικών υποψηφίων για τη μητρόπολη Πρέβεζας που φέρεται να στηρίζεται και από συντηρητικούς (;) ιεράρχες της Εκκλησίας.
Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών για το συγκεκριμένο υποψήφιο για τη χηρεύουσα μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης δίνουν και παίρνουν.
Κάποιοι μητροπολίτες προβληματίζονται γιατί προέρχεται από το περιβάλλον του μακαριστού μητροπολίτη Πρεβέζης Μελετίου.
«Το ότι βρίσκεσαι στο πλευρό ενός πνευματικού ανθρώπου δε σε καθιστά αυτόχρημα κι εσένα πνευματικό άνθρωπο, ούτε μπορείς να κάνεις προτάσεις που βρίσκονται εντελώς εκτός του πνεύματος της Εκκλησίας» υπογραμμίζει ιεράρχης που τάσσεται κατά της μετάφρασης των ιερών κειμένων στη νεοελληνική.
Οι ψίθυροι μέρα με την μέρα, όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών πληθαίνουν.
Το σούσουρο που έχει γίνει στο εσωτερικό της ιεραρχίας είναι μεγάλο.
Ο συγκεκριμένος κληρικός αν και φέρεται να υποστηρίζεται από το συντηρητικό τμήμα της ιεραρχίας, λέγεται ότι αμφισβητεί ευθέως τα βασικά πιστεύω τους.
«Στους νεότερους δεν βγαίνουν αλλιώς τα… κουκιά για το μέλλον και έχουν πάρει υποσχέσεις πως θα τους χρωστά χάρη. Γι’ αυτό και τον επιλέγουν.
Και μαζί με αυτόν θα επιλέξουν και τους νεωτερισμούς που κουβαλά» λέει μητροπολίτης των Νέων Χωρών, σφόδρα δυσαρεστημένος με την συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
«Είναι γνωστή άλλωστε», συνεχίζει, «η επιμονή του στη μετάφραση των νεοελληνικών που έχει διχάσει το σώμα της ιεραρχίας. Τον ψηφίζουμε και δείχνουμε πως συναινούμε σε τέτοιες πρωτοποριακές ιδέες ή κρατάμε ακέραιη την παράδοση των προκατόχων μας; Δεν είναι τόσο τα πρόσωπα όσο οι ιδέες που εκφράζονται μέσα από αυτή την εκλογή».
Βέλη κατά του γέροντα Παισίου!
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κατά κόρον μία τοποθέτηση του συγκεκριμένου κληρικού που έχει προκαλέσει σάλο.
Τον Οκτώβριο του 2010, όπως καταγγέλλουν ιερείς της Πρέβεζας –κάτι που δεν έχει διαψευστεί ποτέ αν και κυκλοφορεί σε αξιόπιστα και έγκυρα ιστολόγια- φέρεται να είχε πει σε σύναξη κληρικών πως ο π. Παϊσιος «ήταν ένα απλό γεροντάκι που τα είχε χαμένα και προσευχόταν λίγο παραπάνω».
Στις ίδιες πύρινες ομιλίες του έχει αναφέρει, κατά την ίδια πηγή, πως η Αγία Γραφή δεν αγγίζει πια την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ στο περιοδικό "Σύναξη" (τεύχος 105) εξέφρασε βλάσφημες, κατά τους ιερείς, απόψεις για τους Ψαλμούς του Δαβίδ.
Από πολλούς κύκλους της Εκκλησίας αυτές οι θέσεις εκφράζουν ένα πνεύμα νεωτερισμού, νεοβαρλααμισμού και συγκρητισμού.
Γι’ αυτό και πολλοί που στην αρχή τον υποστήριζαν και τον θεωρούσαν κατάλληλο για τη μητρόπολη τώρα αρχίσουν να κάνουν πίσω.
Φοβούνται πως αν εκλεγεί θα δημιουργηθεί γύρω του μία ομάδα που θα προτείνει μεγάλες αλλαγές που μπροστά τους η μετάφραση της δημοτικής θα θεωρείται… πταίσμα!
Προβληματισμό προκαλεί επίσης σε ιεράρχες πως ο εν λόγω υποψήφιος έχει πολλούς εχθρούς (για ιδεολογικούς λόγους) και οι μέθοδοι που ακολουθεί για να τους βγάλει εκτός μάχης δεν είναι καθ’ όλα πνευματικοί…
«Δεν γίνεται όσοι δεν συμφωνούν μαζί του να έχουν… κουσούρια και να εμφανίζεται ως ο απηνής διώκτης τους» αναφέρει μητροπολίτης της γενιάς των πενηντάρηδων.
Η πρόσφατη εκκλησιαστική ιστορία έχει καταγράψει πως ο συγκεκριμένος υποψήφιος φερόταν και φαβορί για μητρόπολη και επί Χριστοδούλου όμως τελευταία στιγμή ο μακαριστός έκανε πίσω και ακολούθησαν την τακτική του και οι υπόλοιποι μητροπολίτες.
Τι θέλει ο Ιερώνυμος
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιλέγοντας την… οδό της ηρεμίας φέρεται να κλίνει προς τον έτερο υποψήφιο που είναι ένας κληρικός της Συνόδου.
Σύμφωνα με αρχιερείς ήδη του έχει δώσει την ευχή του και του έχει υποσχεθεί πως θα έχει τη στήριξή του.
Όχι πως είχε ποτέ πολλά πολλά μαζί του ωστόσο θεωρεί πως θα τα καταφέρει να ανταπεξέλθει με την εμπειρία του και την νομική του κατάρτιση στις δυσκολίες της μητρόπολης.
«Δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα και πάντοτε ήταν υπομονετικός και συνετός στις επιλογές του. Πολλοί ιεράρχες έχουν χρέος απέναντί του αφού βρέθηκε πολλές φορές στο πλευρό τους και αναλάμβανε να τους ξεμπλοκάρει από δύσκολα νομικά θέματα», λένε μητροπολίτες που τον υποστηρίζουν.
Η υπόθεση της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης σίγουρα θα έχει πολύ δρόμο ακόμη.
Το ποιος θα επικρατήσει τελικά θα αποφασίσει κυρίως το Άγιο Πνεύμα και όχι τα βραδινά τηλεφωνήματα που γίνονται από δω και από εκεί…
Σχετικά με το ποιος θα εκλεγεί στην Μητρόπολη Ιερισσού, λίγη υπομονή, (κυρίως εκεί στην Τρίπολη), ως την επομένη Κυριακή...! 

πηγή:παρόν
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε