Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Σε καθεστώς προστασίας οι 24 από τις 40 βραχονησίδες!




Στον… ύπνο πιάνει η Ελληνική Ορνιθολογική τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για την αξιοποίηση ακατοίκητων βραχονησίδων, υποστηρίζοντας ότι από τις 40 νησίδες που ανακοινώθηκαν οι 24 αποτελούν προστατευόμενες περιοχές.
Η περιβαλλοντική εταιρεία κατηγορεί για άγνοια της σπουδαιότητας του φυσικού πλούτου τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Ανδρέα Ταπραντζή για την εμπορική αξιοποίηση ακατοίκητων νησίδων.
Η Ορνιθολογική, έχοντας επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες μελετώντας και προστατεύοντας τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι’ αυτά περιοχές, εκφράζει την απορία αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις της για την πρόσφατη λίστα 40 νησίδων που διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο διεθνή Τύπο, καθώς:
Οι 24 από τις 40 νησίδες εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.
Η αξία των ελληνικών νησίδων έχει αναγνωριστεί διεθνώς γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον μη προσβάσιμες από τον άνθρωπο περιοχές όπου αναπαράγονται και σταθμεύουν προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ αποτελούν καταφύγια και για πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.
Για ορισμένα από αυτά τα είδη, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σύμφωνα με αυτή, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα.
«Είναι άξιο απορίας πώς το πολιτικό προσωπικό θεωρεί περισσότερο οικονομικά βιώσιμες τέτοιες επενδύσεις απ’ ό,τι την ανάδειξη των όμορφων κατοικημένων και άγονων νησιών μας, με την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών και την καθιέρωση κινήτρων για τις τοπικές κοινωνίες», δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπ. θεμάτων Πολιτικής της Ορνιθολογικής.
πηγή:protothema.gr
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε