Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Το Ακρωτήρι άνοιξε αλλά τα προβλήματα παραμένουν !Η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης είναι ταπεινωτική, λέει ο καθηγητής Χ.Ντούμας


Σαντορίνη: Το Ακρωτήρι άνοιξε αλλά τα προβλήματα παραμένουν
Ο οικισμός του Ακρωτηρίου Θήρας κάτω από το νέο στέγαστρο


 
Περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, ανεπαρκής αριθμός φυλακτικού προσωπικού, απουσία υπομνηματισμού των μνημείων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μην ξέρουν τι βλέπουν, ακόμη και έλλειψη ενός στοιχειώδους κυλικείου έστω για νερό.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπως καταγγέλλει ο καθηγητής κ.
Χρίστος Ντούμας, επιστημονικός διευθυντής των ανασκαφών του Ακρωτηρίου.

Επτά χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει το νέο στέγαστρο που προστατεύει τον προϊστορικό οικισμό, ο οποίος καταστράφηκε στις αρχές του 17ου π.Χ. αιώνα από την έκρηξη του ηφαιστείου.


Μεσολάβησε, όπως είναι γνωστό, το δυστύχημα από την κατάρρευση τμήματός του και έτσι μεγάλο μέρος του έργου έγινε από την αρχή.


Και ενώ το στέγαστρο είναι πλέον απολύτως ασφαλές, τρεις μήνες μετά τα εγκαίνιά του και αφού παραδόθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία στο υπουργείο Πολιτισμού, η λειτουργία του αντιμετωπίζει προβλήματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.


«
Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι πολύ ταπεινωτική για το γόητρο μιας χώρας που σεμνύνεται (ή μήπως απλώς καπηλεύεται;) για τον πολιτισμό της: η βρώμικη μπρούντζινη πινακίδα του ωραρίου λειτουργίας (φαίνεται δεν υπάρχει μπράσο στο νησί) δίνει μια πρώτη καλή εντύπωση. Αν προχωρήσει πιο μέσα και τύχει να διψάσει, η πληροφόρηση που δέχεται ρωτώντας ''πού μπορεί να προμηθευτεί ένα μπουκαλάκι νερό'' είναι ''στην παραλία!''».

Αυτά αναφέρει ο κ. Ντούμας επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «
Ο χώρος θα μπορούσε να λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ υπερδιπλασιάζοντας τα έσοδά του από τα εισιτήρια και δημιουργώντας ταυτόχρονα αρκετές νέες θέσεις εργασίας».

Από την άλλη βέβαια το πρόβλημα του φυλακτικού προσωπικού απασχολεί όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας – δεν αφορά δηλαδή μόνον το Ακρωτήρι – αλλά η κάλυψη των αναγκών έχει να κάνει και με την οικονομική κατάσταση της χώρας.


Ο κ. Ντούμας πάντως απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας πλέον, προκειμένου να δοθεί λύση.
 
πηγή:Βήμα 
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε