Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

O ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ...

Γράφει ο Σωτήρης Τζούμας


Το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου του Β', στην Εκκλησία της Ρωσίας, μολονότι έγινε πριν γίνουν οι ειρηνικές επισκέψεις του στα άλλα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, όπως ορίζει η τάξη της Εκκλησίας μας και παρά τον τρόπο που έγινε και την πολυπληθή αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε -η οποία συνιστά από μόνη της πρόκληση για τον απλό λαό μας που δοκιμάζεται άσχημα--χαιρετίστηκε από όλους μας, με λόγια διθυραμβικά,διότι προσβλέπαμε στα καλά αποτελέσματα.

Γιαυτό άλλωστε,πέραν των μελών της Συνόδου,συμμετέχουν στο ταξίδι αυτό και οι καθ'ύλην αρμόδιοι της Υπηρεσίας Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας μας,για να υλοποιηθούν ,επιτέλους,όλα τα φιλόδοξα σχέδια της Εκκλησίας μας,σχετικά με το θέμα αυτό και να μπούν οι σωστές βάσεις.

Και μπορεί το ταξίδι αυτό να μην έχει από τα ΜΜΕ την προβολή που του άξιζε--εκ των υστέρων κρίνοντας,ίσως είναι καλύτερα!Από το διαδίκτυο, όμως, η κοινή γνώμη πληροφορείται τα πάντα.Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα καλά-κακά, της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας.Κι όπως έλεγε ο Μακ Λυάν, είμαστε πάλι ένα μικρό χωριό.

Επομένως,θα έπρεπε να είναι περισσότερον προσεκτικοί και λιγότερο προκλητικοί στις ανταποκρίσεις που στέλνονται διαδικτυακά,για να πληροφορούν την κοινή γνώμη για τις επαφές και το πρόγραμμα που ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος.

Και μπορεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα να μην ενοχλείται ή να ενοχλείται ολιγότερο, με τις προκλητικές-χρυσοποίκιλτες αρχιερατικές αμφιέσεις, μέσα σε αυτή την κρίση,διότι κατανοεί οτι αυτό επιβάλλει το τυπικό της Εκκλησίας μας,και το αποδέχεται,πολύ περισσότερο,όταν αυτό γίνεται στα πλαίσια ενός επισήμου ταξιδιού σε μία Εκκλησία που γνώρισε τη φτώχεια και τον κομμουνιστικό διωγμό κι όμως στάθηκε όρθια και δεν έκανε ποτέ πίσω στις υποχρεώσεις της και στην αποστολή της!

Το αυτό συμβαίνει και στην Ελλαδική Εκκλησία σήμερα,που μπορεί να μη βρίσκεται-α κ ό μ η- υπό διωγμό,αλλά ο κόσμος έχει απαιτήσεις και ζητάει να τον συνδράμει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και στην ανέχεια!Και η Εκκλησία ανταποκρίνεται ικανοποιητικά,αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που δεν τις αναλογεί και ο οποίος ας ελπίσουμε οτι θα τις αναγνωρισθεί την ώρα που πρέπει!

Κι όμως, παρά τα προβλήματα και τη μιζέρια που μας έχει καταλάβει, δείχνουμε-α κ ό μ η- κατανόηση και ανοχή όταν παρατηρούμε να περιφέρονται οι Αρχιερείς μας από Μητρόπολη σε Μητρόπολη και από πανηγύρι σε πανηγύρι.Έως πότε θα δείχνουμε αυτή την ανοχή;

Γιαυτό είναι προκλητικό και λίαν σκανδαλώδες, να αποστέλλονται φωτογραφικά ρεπορτάζ με ενσταντανέ από μίνι,έστω, κρουαζιέρα του Αρχιεπισκόπου και της Συνοδείας του στη Μόσχα-διάπλου το αποκάλεσαν- και να απεικονίζουν τον Αρχιεπίσκοπο και τους λοιπούς Αρχιερείς και τα λαικά μέλη της συνοδείας του, να ποζάρουν με εμφανή..αυταρέσκεια,ωσάν να συμμετέχουν σε βραδιά απονομής βραβείων ...ΟΣΚΑΡ...!!

Τα τηλεφωνήματα που πήραμε και τα σχόλια που δεχθήκαμε από κληρικούς και λαικούς και μάλιστα επωνύμως,ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.Πολλά μάλιστα προέρχονται από Μητροπόλεις Ιεραρχών που συμμετέχουν στο ταξίδι αυτό.

Ας μη βιαστούν, οι συνήθεις ύποπτοι, να μας κρίνουν και να πούν οτι δημοσιεύουμε την επισήμανση αυτή, παρακινούμενοι και υποκινούμενοι από εσώτερα κόμπλεξ,διότι ζηλεύουμε που εμείς δεν συμμετέχουμε στο ταξίδι αυτό και είμαστε απόντες από αυτές τις μεγάλες στιγμές για την Εκκλησία της Ελλάδος,και γιαυτό δεν έχουμε εμείς στη σελίδα μας, αυτές τις τόσο μεγάλες αποκλειστικότητες!!

Μακριά από εμάς τέτοιες σκέψεις!Πολύ περισσότερο όταν είμαστε χορτάτοι και έχουμε στο ενεργητικό μας πληθώρα τέτοιων ταξιδιών, επισήμων και ανεπισήμων και μάλιστα σε καλύτερα χρόνια κι όχι σε μία στενόκαρδη και πονεμένη εποχή,όπως είναι η σημερινή,κατά την οποία ο λαός μας δοκιμάζεται.


Εμείς δημοσιεύουμε οτι είναι χρήσιμο και ενημερωτικό.Τα προκλητικά τα αποφεύγουμε.Και καλό είναι να ακολουθήσουν και οι άλλοι αυτή τη σοφή συνταγή.Τους το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.Οι καιροί ου μενετοί!Και τα χρόνια που έρχονται θα μας δικαιώσουν διότι τα προβλήματα θα αυξηθούν και θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο και ως κοινωνία-λαός, αλλά και ως Εκκλησία!

Και για την ιστορία να πούμε οτι όπως δημοσιεύθηκαν φωτό από το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Μόσχα--που οι Ρώσοι φρόντισαν να το οργανώσουν και να το παρουσιάσουν εντυπωσιακά ως το ταξίδι-προσκύνημα στην Γ'Ρώμη--το ίδιο δημοσιεύθηκαν και φωτό από το ταξίδι-προσκύνημα στην Καππαδοκία, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των εκατοντάδων Ελλήνων,από την Β.Ελλάδα,κυρίως, που τον συνόδευσαν!!Και οι συγκρίσεις των δύο ταξιδιών ήταν-φεύ- αναπόφευκτες!Από τη μία πλευρά πλούτος και χλιδή κι από την άλλη ο φτωχός και ρακένδυτος Ναζωραίος στο αφτιασίδωτο μεγαλείο του.Διαφορά δύο κόσμων, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους!

Ενας παλιός διανοούμενος και στοχαστής, είχε πει κάποτε οτι το πρόβλημα δεν είναι να έχεις τη βούληση να αντιμετωπίσεις ένα σοβαρό θέμα,αλλά στο γεγονός, εσύ να θέλεις να το "κλείσεις"και οι άλλοι να μη σε αφήνουν...!Κάτι τέτοιο αντιμετωπίζω τούτη την ώρα κι εγώ!

Για καλό και για κακό,ας θυμόμαστε μερικές φορές τη σοφή λαική ρήση:η μαιμού όσο ανεβαίνει,τόσο κινδυνεύει να φανεί ο...κώλος της!

Υ.Γ.Προς Θεού,για τον τρόπο προβολής όλων των παραμέτρων του ταξιδιού στη Μόσχα, δεν υπονοώ οτι ευθύνεται ή οτι γίνεται με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου!Πάω στοίχημα,οτι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τίποτα!Ομως δεν δικαιολογείται διότι έχει μαζί του δύο δόκιμους και δοκιμασμένους εργάτες της επικοινωνίας, που θα έπρεπε να λάβουν τσ μέτρα τους και να τον προστατεύσουν!Και εννοώ τους κ.κ.Δήμτσα και Κατσιάρα,που αντί να διαγωνίζονται στο ποιός θα φωτογραφηθεί περισσότερο,θα έπρεπε να διαγωνίζονται στο ποιός θα πρωτο-προφυλάξει από τα πικρόχολα σχόλια και τη δημόσια έκθεση,τον εργοδότη τους Αρχιεπίσκοπο και τους λοιπούς Αρχιερείς!Δυστυχώς,όμως,η εξουσία μεθά!Ισως γιαυτό μας έγραψε ένας ιερεύς,λευκανθείς στην υπηρεσία της Εκκλησίας,από την νησιωτική Ελλάδα, τον τόσο σοφό και εκφραστικό λόγο:"Ος μεν πεινά,ος δε μεθύει...!!! "Και για όσους δεν κατάλαβαν...άλλος πεινάει κι άλλος μεθάει...!! 

πηγή : sotirioslogos.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε