Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

περιορισμό στην κινητικότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης «είδε» ο Envisat

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας“Καθημερινή” και με βάση πηγές του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων,

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Envisat, πριν σιγήσει, «είδε» την κινητικότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης να μειώνεται αισθητά φέτος σε σχέση με το 2011.

Ο επιστημονικός δορυφόρος Envisat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που τον Απρίλιο ξαφνικά και για άγνωστη αιτία έπαψε να επικοινωνεί με τη Γη, πρόλαβε να παρατηρήσει την κινητικότητα, στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη, να εμφανίζει σημαντική εξασθένηση φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τις παρατηρήσεις του Envisat από το διάστημα και άλλα στοιχεία, προκύπτει ότι το βορειανατολικό τμήμα του ηφαιστείου της Νέας Καμένης εμφάνισε άνοδο του εδάφους κατά περίπου πέντε εκατοστά το 2011, ενώ άλλες περιοχές του ηφαιστείου σηκώθηκαν κάπως λιγότερο, κατά τρία έως τέσσερα εκατοστά. Όμως κατά τους πρώτους μήνες του 2012, καταγράφεται μείωση στον ρυθμό της παραμόρφωσης του εδάφους και ταυτόχρονη υποχώρηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Μετά από αξιολόγηση της τοπικής σεισμικής δραστηριότητας, της παραμόρφωσης του εδάφους και των σχετικών φυσικοχημικών μεταβολών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εδώ και μερικούς μήνες το ηφαίστειο παρουσιάζει πλέον σαφώς περιορισμένη δραστηριότητα, πολύ μικρότερη από αυτήν του 2011, όπως είπε ο καθηγητής Κοσμάς Στυλιανίδης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Όπως ανέφερε, η επιτροπή, στη μηνιαία αναφορά της για τον Απρίλιο φέτος, την οποία υπέβαλε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, συμβουλεύει ότι δεν είναι ανάγκη να ληφθούν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα σχετικά με τις κινήσεις του πληθυσμού σε σχέση με το ηφαίστειο.

Όπως ανακοίνωσε η ESA, τα στοιχεία του Envisat είναι πολύ χρήσιμα στους επιστήμονες, οι οποίοι εδώ και χρόνια παρατηρούν τη συμπεριφορά του ηφαιστείου, που είναι διάσημο διεθνώς για την τεράστια ηφαιστειακή έκρηξή του, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του πλανήτη μας, η οποία συνέβη πριν από περίπου 3.600 χρόνια και θεωρείται πιθανό ότι, μεταξύ άλλων, οδήγησε στην καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει μία μακρά ιστορία εκρήξεων εδώ και εκατομμύρια χρόνια, με πιο πρόσφατη αυτήν του 1950.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις, μαζί με άλλα στοιχεία, σύμφωνα με την ESA, τέθηκαν επί τάπητος σε διεθνές επιστημονικό φόρουμ στη Σαντορίνη, το οποίο διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σε συνεργασία με την Ομάδα GEO, σχετικά με την αξιοποίηση των στοιχείων από το διάστημα με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση και διαχείριση των γεωλογικών κινδύνων.

Η υπόγεια κίνηση του μάγματος στη Σαντορίνη, που καταγράφηκε μετά τον Ιανουάριο του 2011, προκάλεσε παραμορφώσεις του εδάφους, τις οποίες «έπιασε» το ραντάρ του σιωπηλού πλέον ευρωπαϊκού δορυφόρου. Παρόλο που ο Envisat κινείτο σε ύψος περίπου 800 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, ήταν σε θέση να εντοπίσει την μετακίνηση του εδάφους της τάξης των λίγων εκατοστών. Ο συνδυασμός περισσότερων εικόνων της ίδιας περιοχής από το δορυφορικό ραντάρ επέτρεψε την καλύτερη μέτρηση των επίγειων παραμορφώσεων.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε