Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Προβλήματα στους αμπελώνες Σαντορίνης

Μοιάζει με σενάριο τρόμου το να κοπιάζεις ένα χρόνο και σε μια μέρα ή μια νύχτα οι κόποι σου να πηγαίνουν χαμένοι, παρακολουθώντας τα φυσικά φαινόμενα χωρίς να μπορείς ν’ αντιδράσεις.

 Δυο από τους σημαντικότερους αμπελώνες της χώρας, της Σαντορίνης και της Νεμέας επλήγησαν από τη μανία στοιχείων της φύσης, τα ποία επέφεραν σημαντική ζημιά (πάνω από 50%) και ίσως όχι μόνο για τη φετινή συγκομιδή.
Η ΚΕΟΣΟΕ παρακολουθεί από κοντά τις δυο αυτές ζώνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της είναι υπό εκτίμηση ανάλογες ζημιές στον αμπελώνα της Πάρου.
Ειδικότερα ανά περιοχή μετά από επικοινωνία της ΚΕΟΣΟΕ τα αίτια και οι εκτιμήσεις καταγράφονται ως εξής:
Σαντορίνη
Μεταξύ της 10ης πρωινής μέχρι της 12ης βραδινής ώρας της 18/4/2012 στο νησί έπνεαν σφοδρότατοι άνεμοι ισχύος 10 beaufort και κατά διαστήματα 11 beaufort σε ολόκληρη την επιφάνειά του.
Ο αμπελώνας σε γενικό επίπεδο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης  και έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών (βλαστοί 10-30 εκ. πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών). Οι ισχυροί άνεμοι  πέραν της καταστροφής των βλαστών (σπάσιμο) προκάλεσαν αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα η οποία επέτεινε τις ζημιές, δημιουργώντας εικόνα «μαυρισμένων» βλαστών, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα επηρεάσει την παραγωγή και της επόμενης χρονιάς.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εκτίμηση της επερχόμενης παραγωγής άγγιζε το επίπεδο του 2004 που αποτελούσε σοδειά ρεκόρ (5500 tn για όλο το νησί), η καταστροφή εκτιμάται ότι έχει θέσει εκτός παραγωγής άνω του 50% των αμπελώνων.
Ήδη έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και κλιμάκιο του θα προβεί σε εκτιμήσεις και επισημάνσεις από τη Δευτέρα 21/4/2012.
Παρόμοιες ζημιές επήλθαν και στην καλλιέργεια της ντομάτας στη Σαντορίνη, ενώ λιγότερες είναι οι ζημιές στην καλλιέργεια της φάβας.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε