Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

"έφυγε" η Heidi Bauerle

Γράφει η Δέσποινα
Έφυγε" χθές Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ύστερα απο πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο η αγαπητή στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης για την αγάπη και προσφορά της στο νησί, ζωγράφος και συγγραφέας -μιας και αυτές ήταν οι ιδιότητες που προτιμούσε- και αρχιτέκτονας Heidi Bauerle.

Η Heidi Bauerle με καταγωγή απο την Γερμανία, απο τις αρχές της δεκαετίας του '70 οπότε και γνώρισε την Σαντορίνη αγόρασε σπίτι στο Ημεροβίγλι και την επισκεπτόταν τακτικότατα μέχρι και πριν απο αρκετά χρόνια οπότε και αποφάσισε να κατοικήσει μόνιμα στο νησί.

Η Heidi Bauerle έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Σαντορίνη, κυρίως για την λαογραφία, την αρχιτεκτονική και την τοπική της κουζίνα που διαβάστηκαν απο πολύ κόσμο στην Ελλάδα και την Γερμανία καθώς επανεκδόθηκαν πολλές φορές. Η Heidi Bauerle συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Γερμανία με τα βιβλία και την ζωγραφική της, που ως κύριο θέμα είχαν την Σαντορίνη.

Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο "πανηγύρια" κυκλοφόρησε το 2010 και παρουσιάστηκε στο "μέγαρο Γκύζη" τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.
Σε εκείνη την εκδήλωση όπου η Heidi Bauerle εμφανίστηκε δημόσια για τελευταία φορά, είχε ειπωθεί για εκείνη και το έργο της οτι,

Είναι μια γυναίκα που αγάπησε και αγαπά το νησί και τους ανθρώπους του. Την άγρια και ίσως κρυφή ομορφιά του νησιού και την ευαισθησία των ανθρώπων του. Αυτά άλλωστε περιγράφει στα έργα της, είτε πρόκειται για τα ασπρόμαυρα σκίτσα που φτιάχνει με το πενάκι της, είτε για τις πάλ ακουαρέλες, είτε για τα κείμενά της. Η Χάιντι Μπάουερλε γράφει ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά. Με ενα ιδιόμορφο στύλ ,και σε οτι αφορά την Σαντορίνη, περιγράφει το νησί μα περισσότερο προσεγγίζει τους ανθρώπους του και τις συμπεριφορές τους με αγνότητα, με καθαρότητα, με ρομαντισμό και με μια προστατευτική διάθεση.
Η Χάιντι αγαπάει τους ήρωές της, τον πρωταγωνιστή σε πολλά σκίτσα της «καραγκιόζη τον Σαντορινιό» μέσω του οποίου, πολύ εύστοχα, σατίριζε πρόσωπα και καταστάσεις του τόπου, αλλά και τον καινούργιο, τον πρόσφατο Τουσνέλδο, μια κουτοπόνηρη φυσιογνωμία που με τον πρωτογονισμό του καταφέρνει να τα βγάζει πέρα παρά την πρόοδο των εποχών. Στο βιβλίο της «πανηγύρια» η Heidi Bowerle αναφέρεται σε μια περίοδο 30 ετών, ξεκινώντας απο το 1977 και κλείνοντας το 2007, κατα την διάρκεια των οποίων περιγράφει, μέσα απο την ματιά του πρωταγωνιστή-αφηγητή Τουσνέλδου, τα ήθη και τα έθιμα των σημαντικότερων θρησκευτικών γιορτών του τόπου. Το βιβλίο αποτελεί ενα είδος προσωπικού ημερολογίου του ήρωα Τουσνέλδου, ενός κουτοπόνηρου καταφερτζή, ο οποίος με τον μοναδικό του τρόπο περιγράφει τις εμπειρίες του απο τις επισκέψεις του στα πανηγύρια των περισσότερων χωριών του νησιού. Τα «πανηγύρια» περιλαμβάνουν πλούσια εικονογράφηση μιας και η αφήγηση της κάθε γιορτής συνοδεύεται κι απο ενα χαρακτηριστικό σκίτσο σχεδιασμένο με το πενάκι της συγγραφέα.

Η Χάιντι Μπαουερλε παρατηρώντας με την ιδιαίτερη ματιά της το νησί, θυμίζει και γνωρίζει σε όλους μας την πορεία του τα τελευταία 40 χρόνια. Το πως ήταν το νησί και πως εξελίχθηκε. Το πως ήταν οι άνθρωποί του και πως εξελίχθηκαν. Το ποιές ήταν οι συνήθειες και η καθημερινότητα και πως είναι σήμερα. Ίσως για κάποιους η σημαντικότερη ιδιότητα της Χάιντι ήταν οτι αποτέλεσε «πρέσβειρα» του τουρισμού για το νησί, γράφοντας στα Γερμανικά για την ομορφιά του τόπου.

πηγή:exoumekaileme
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε