Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Π.Ο.Π κρασιά Κυκλάδων


Υπάρχουν και καλά νέα για την χρονιά που έφυγε, αφού το τμήμα οίνου από την Διεύθυνση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε τα αδύνατα δυνατά για να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Τεχνικοί Φάκελοι 30 οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και 117 οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική ΄Ενδειξη, (και κυκλαδίτικα κρασιά) όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ χαρακτηρίζοντας το εν λόγω έργο «Ηράκλειο άθλο»

Πρόκειται για μια επίπονη όσο και εργώδη διαδικασία βάσει της οποίας κατοχυρώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω ηλεκτρονικού μητρώου, οι γεωγραφικές ενδείξεις της Ελλάδας και προστατεύονται ως προς την χρήση τους έναντι οποιουδήποτε τρίτου, χαράσσοντας και μια γραμμή άμυνας ή επίθεσης πολιτικής σημασίας σε ευαίσθητες ονομασίες . Κάθε τεχνικός φάκελος που υπεβλήθη στην Commission ουσιαστικά ορίζει και θεσμοθετεί με μεγάλη λεπτομέρεια την ονομασία την περιγραφή των οίνων με βάση την κατηγορία (ΠΟΠ, ΠΓΕ), τους τύπους (Ερυθρός ξηρός, Λευκός ξηρός, ημίγλυκος, γλυκός αφρώδης, ρετσίνα κλπ), τα αναλυτικά του χαρακτηριστικά (αλκοολικό τίτλο, περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξύτητα κλπ) τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (όψη, σώμα, γεύση κλπ), τις παραδοσιακές ενδείξεις που δικαιούνται να φέρουν οι οίνοι, την μέθοδο οινοποίησης, τις ειδικές οινολογικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται την οριοθετημένη περιοχή που παράγονται με την υποβολή χαρτών, τις αποδόσεις και τις ποικιλίες. Κυρίως όμως περιγράφει τον Δεσμό του παραγόμενου οίνου με την περιοχή που περιλαμβάνει τον ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό δεσμό, βάσει του οποίου τεκμηριώνεται η αποκλειστικότητα χρήσης της ονομασίας, που οφείλεται στην αιτιώδη αλληλεπίδραση του οίνου των καλλιεργητικών τεχνικών των ποικιλιών με την περιοχή παραγωγής του.

Στον τεχνικό φάκελο επίσης περιλαμβάνονται, το σύνολο της εθνικής νομοθεσίας που διέπει κάθε οίνο, οι διατάξεις επισήμανσης και οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πλήρη αναδόμηση της Εθνικής Νομοθεσίας παραγωγής οίνων, οι οποίοι μετά την αναμενόμενη έγκριση της Commission θα οφείλουν να συμμορφώνονται με το περιεχόμενο των διατάξεων που κατατέθηκαν.

Να σημειωθεί ότι υπεύθυνοι για την υποβολή αιτήματος προστασίας ήταν τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που παράγουν τους οίνους με Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. και ότι μέχρι τον Νοέμβριο είχαν υποβληθεί μόνο 10 αιτήματα με καταληκτική ημερομηνία 30.12.2011.
Τον Δεκέμβριο, με μια πρωτοφανή κινητοποίηση των υπαλλήλων του τμήματος Οίνου του ΥΑΑΤ και των οινοποιών (συνεταιρισμών και ιδιωτών) κατέστη δυνατόν να υποβληθούν και εν συνεχεία να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά σε ειδικό ιστοχώρο της Commission, περίπου 137 Τεχνικοί Φάκελοι.

Να ληφθεί υπόψη ότι κάθε τεχνικός φάκελος περιέχει ξεχωριστή περιγραφή ανά τύπο οίνου, γεγονός που πολλές φορές πολλαπλασιάζει μέχρι και πέντε φορές τις προστατευόμενες ενδείξεις.

Τέτοιες προσπάθειες είναι άξιες συγχαρητηρίων και ανατρέπουν την παγιωμένη αντίληψη περί Δημοσίων υπαλλήλων, αφού μια ομάδα ανθρώπων με κουτσουρεμένες αποδοχές εργαζόταν μέχρι αργά την νύχτα, για να μπορεί ο κλάδος της οινοποιίας να αξιοποιήσει τα ελληνικά τοπωνύμια και τους παραγόμενους σ΄αυτά οίνους που χαρακτηρίζουν την μοναδική ελληνική παραγωγή.

πηγή:kykladesnews
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε