Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σαντορίνη, στροφή, στην πράξη, στην πράσινη ανάπτυξη..



Σε αντίθεση με την θεώρηση οτι η Σαντορίνη ζει απο τον τουρισμό, την φήμη και την δημοφιλία της ως διεθνούς τουριστικού προορισμού, έντονη και μεγάλης έκτασης είναι την τελευταία διετία η δραστηριοποίηση πολλών, κυρίως, ντόπιων και νέων ανθρώπων, στην διατήρηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Σημαντική παράμετρος στην κοινωνική αλλά και επιχειρηματική φυσιογνωμία του τόπου, είναι η στροφή όλο και περισσότερων, κυρίως ντόπιων και νέων ηλικιακά ανθρώπων, στην καλλιέργεια της γής, είτε αυτό αφορά παραδοσιακές καλλιέργειες όπως αυτές του αμπελιού, της μικρόκαρπης ντομάτας και της φάβας, είτε όλων των ειδών των κηπευτικών ή ακόμη και πειραματικές καλλιέργειες όπως οι βιολογικές, του μελιού ή και σαλιγκαριών.



Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν τόσο η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων όσο και οι απαιτήσεις της αγοράς, όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νησί είναι οικολογικά και δεν γίνεται χρήση χημικών φαρμάκων.
Η τάση αυτή που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια έχει δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, μιας και παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους επισκέπτες να γεύονται στα περισσότερα εστιατόρια προϊόντα που παράγονται στην γη του νησιού.
Σύμφωνα με τους αγρότες του νησιού αλλά και τους επιστήμονες που εδώ και χρόνια έχουν μελετήσει και παρουσιάσει σε συνέδρια στο νησί αλλά στο εξωτερικό τις ιδιότητες της γής της Σαντορίνης, το χώμα του νησιού θεωρείται εξαιρετικά καλής ποιότητας για την καλλιέργεια όλων των ειδών των κηπευτικών εξ αιτίας της περιεκτικότητάς του σε στοιχεία με τα οποία το έχει εμπλουτίσει το ηφαίστειο.

Στο ίδιο περιβάλλον κινείται και η κτηνοτροφία του νησιού, με τις ποσότητες γάλακτος αλλά και τυροκομικών να εμφανίζουν συνεχή αύξηση αλλά και τα προϊόντα να βρίσκουν μια αξιόλογη θέση και ζήτηση στην τοπική αγορά.
Όσο για τα μουλάρια, αυτά στα σίγουρα θα πρέπει να θεωρηθούν ως τα πιο σκληρά εργαζόμενα ζώα στο νησί, μιας και τα καλοκαίρια εργάζονται στον όρμο των Φηρών στην υπηρεσία των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων για την μεταφορά τους απο το λιμάνι στην πόλη, ενώ τους χειμώνες φορώντας τις «χειμωνιάτικες στολές εργασίας» τους, ανά ζεύγος (σ.σ. απο εδώ προκύπτει και η λέξη ζευγάρισμα) οργώνουν την γη.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε οτι όλο και περισσότερα είναι τα εστιατόρια που λειτουργούν στο νησί και τα οποία προσφέρουν στους πελάτες τους τοπικά παραγόμενα προϊόντα και κρασιά, γεγονός που έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες.
Στις φωτογραφίες βλέπουμε αγρότες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι αυτές τις ημέρες, μετά και τις βροχές που καθυστέρησαν αρκετά φέτος, οργώνουν με τα μουλάρια τα χωράφια τους ή εκτάσεις που έχουν ενοικιάσει, στην περιοχή του Ακρωτηρίου προκειμένου να σπείρουν φάβα.










πηγή:έχουμε και λέμε
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε