Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Θησαυρός τα νησιά μας


Ελληνικος τουρισμος ισον θαλασσα και κατ’ εξοχην νησια.
Αυτο που τραβαει τους ξενους στα νησια βεβαια δεν ειναι μονο η θαλασσα, ειναι οι ιδιαιτεροτητες τους, αυτο που λεμε τοπικο χρωμα, κατι που αναπτυχθηκε μεσα απο αιωνες απομονωσης και αυτο που κανενα αλλο μερος δεν μπορει να μιμηθει.

Οταν ομως συζητα κανεις για τουριστικη αναπτυξη, η απομονωση δεν ειναι πλεον κατι το επιθυμητο. Οι πορτες πρεπει να ειναι ανοικτες και, κυριως η προσβαση σ’ αυτα, ευκολη και προσιτη. Με τα προβληματα στο χωρο της ακτοπλοιας τα δυο τελευταια χρονια τα πραγματα εχουν αρχισει να δυσκολευουν για πολλους προορισμους.
Το Ναυτικο Επιμελητηριο σε προσφατη μελετη του επισημαινει οτι το υψηλο κοστος προσβασης στα νησια, οχι μονο αποτελει σημαντικο αντικινητρο για να τα επισκεφθουν, αλλα επηρεαζει συνολικα το κοστος παραγωγης υπηρεσιων και αγαθων σ’ αυτα, το οποιο με τη σειρα του προσθετει στα αντικινητρα. Αυτος ο φαυλος κυκλος, αν θελουμε να αφησουμε τα νησια να επιτελεσουν το ρολο τους ως ατμομηχανες αναπτυξης, πρεπει να σπασει το ταχυτερο δυνατο, ωστε να απελευθερωθουν απο το ζυγο του ακριβου εισιτηριου και του υψηλου κοστους παροχης υπηρεσιων, που εν μερει οφειλεται στην καταβολη διπλου ΦΠΑ στις μεταφορες αγαθων (ΦΠΑ στο φορτηγο, ΦΠΑ και στο εισιτηριο), και εν μερει στις μη ανταποδοτικες εισφορες.
Οσο για το δημοσιο, μονο οφελη εχει να αποκομισει απο μια πολιτικη ευκολης και φθηνης προσβασης στα νησια, μια και υπολογιστηκε οτι μειωση ενος ευρω απο ΦΠΑ στο ναυλο αντιστοιχει χονδρικα σε δεκα ευρω αυξηση τοπικων εσοδων ΦΠΑ απο πωλησεις κυριως υπηρεσιων. Ας ελεγξουν οι αρμοδιες υπηρεσιες του λογου το αληθες, διοτι αυτα θα πρεπει να προωθηθουν αμεσα αν τελικα δεν γυρισουμε στη δραχμη. Αν αυτο ομως συμβει, δεν χρειαζεται να γινει τιποτα. Η προσελευση ξενων τουριστων θα ειναι τετοια που θα αντιστρεψει την κατασταση και θα χρειαστει η επιβολη φορου αποβιβασης για να μη βουλιαξουν τα νησια απο τον κοσμο. Εχει ο καιρος γυρισματα και πουθενα αλλου περισσοτερο οσο στην ΕΕ.


πηγή:kykladesnews
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε