Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Από το χωράφι στο ράφι: 171% ακριβότερες οι τιμές των τροφίμων



Η οικονομική κρίση φαίνεται πως δεν κάνει το αυτί των λιανέμπορων να «ιδρώνει» καθώς οι τιμές των αγροτικών (τυποποιημένων και μην) ειδών διατροφής εμφανίζουν τεράστια «ψαλίδα» από το χωράφι ως το ράφι όπου τα βρίσκει ο καταναλωτής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στα τρόφιμα αγροτικής προέλευσης, δηλαδή στα λαχανικά, τα φρούτα, το γάλα και το ελαιόλαδο, όχι μόνο δεν μειώνεται το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων (χονδρεμπόρων, σούπερ μάρκετ, κλπ) αλλά οι διαφορές της λιανικής από την τιμή παραγωγού αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης. Όπως φαίνεται, υπάρχουν τρόφιμα και αγροτικά είδη που πωλούνται έως και 171% πάνω από την τιμή που τα πουλά ο παραγωγός στον έμπορο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα καρότα που ο παραγωγός πουλά 0,35 ευρώ ενώ εμείς τα αγοράζουμε 0,95 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές πάνω!

Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα ωπωρολαχανικά. Τα μήλα από 0,5 ευρώ (τιμή παραγωγού) πωλούνται στην διπλή και βάλε τιμή, προς 1,14 ευρώ, αυξημένα κατά 128%. Τα κολοκυθάκια είναι κι αυτά υπέρ του δέοντως τσιμπημένα: από 0,75 ευρώ που τα δίνει ο παραγωγός, ο καταναλωτής τα πληρώνει 1,74 ευρώ, με καπέλο 132%!

Αντίστοιχη ψαλίδα υπάρχει και στα υπόλοιπα:
Κρεμμύδια: από 0,3 ευρώ τιμή παραγωγού τα αγοράζουμε 0,65 ευρώ. Αύξηση 117%.
Τομάτες: από 0,68 στα 1,47 ευρώ. Αύξηση 113%.
Πατάτες: από 0,34 στα 0,65 ευρώ. Αύξηση 91%.
Πορτοκάλια: από 0,3 στα 0,51 ευρώ. Αύξηση 90%.
Φασόλια: από 1,5 ευρώ φτάνουν στο ράφι στα 2,57 ευρώ. Αύξηση 71%
Παντζάρια: από 0,51 ευρώ χονδρική τιμή, φτάνουν στα 1,11 ευρώ λιανική. Αύξηση 118%.

Αντίστοιχη είναι η αισχροκέρδεια και στα τυποποιημένα προϊόντα. Το ελαιόλαδο που ο παραγωγός πουλάει 2 ευρώ το λίτρο καταλήγει να πωλείται στο σούπερ μάρκετ με τιμή 3,9 ευρώ αυξημένο κατά 95%.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με το ρύζι. Ο παραγωγός του πουλά προς 0,35 ευρώ ενώ εμείς το αγοράζουμε 2 ευρώ, δηλαδή το «καπέλο» φτάνει στα 471%.

Πρωταθλητής στην εξωφρενική αύξηση από το χωράφι στο ράφι είναι όμως ο τοματοχυμός. Από 0,1 ευρώ που το πουλάει ο παραγωγός, φτάνει στο 1,5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ, αυξημένο μόλις κατά 1400%.

Εμείς εδώ στην Σαντορίνη βιώνουμε στο πετσί μας την αισχροκέρδεια αυτή και καλότυχοι όσοι έχουν κρατήσει ένα κομμάτι γης από τους πατεράδες τους και τρώνε φθηνά και υγιή προϊόντα !!!

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε