Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στο πανηγύρι της Χοζοβιώτισσας Παναγιάς


Ασφαλώς και το καλοκαίρι σε όλα τα νησιά του Αιγαίου γίνονται μεγάλα και σπουδαία πανηγύρια για τη γιορτή της Παναγίας και ο ευλαβικός κόσμος που τα επισκέπτεται απολαμβάνει τις ομορφιές των νησιών και γνωρίζει τις συνήθειες των ανθρώπων τους.
Εχει όμως και ο Νοέμβρης τη δική του Παναγία, που γιορτάζει τη Δευτέρα (της Μεσοσπορίτισσας για τους παλιούς που μόνο αυτή τη μέρα σταματούσαν το όργωμα για να τη γιορτάσουν) και το μεγαλύτερο θρησκευτικό πανηγύρι για τη χάρη της γίνεται στο μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό.

Τούτο το σπουδαίο πανηγύρι ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια μια υπόθεση που λόγω των δυσκολιών που υπήρχαν στην ακτοπλοΐα αφορούσε αποκλειστικά τους Αμοργιανούς και τους κατοίκους των κοντινών νησιών. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και το πανηγύρι έχει γίνει μια υπόθεση που αφορά πλέον όλες τις Κυκλάδες και προς τούτο βοηθούν βεβαίως τα τακτικά πλέον δρομολόγια από και προς την Αμοργό, αλλά και το γεγονός ότι αρκετά ξενοδοχεία ανοίγουν για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες του νησιού αυτές τις ημέρες.

Ετσι δεν είναι και λίγοι πλέον αυτοί που συνδυάζουν το προσκύνημα στη Χοζοβιώτισσα με μια ωραία εκδρομή στην Αμοργό, που η ιδιαίτερη φύση της ετοιμάζεται τούτες τις ημέρες να γείρει στον χειμώνα και αρχίζει το λιομάζεμα στον κάμπο της Αιγιάλης και στην Κάτω Μεριά. Η εποχή πάλι είναι κατάλληλη για περπάτημα στα όμορφα μονοπάτια της και ειδικά τη Μεγάλη Στράτα που περνάει μπροστά από την πύλη του μοναστηριού από τα μπαλκόνια του οποίου, με οποιονδήποτε καιρό, η θέα στα πέλαγα είναι εκπληκτική. *

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε