Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

“Γιατροί του Κόσμου”: Συνθήκες πρωτοφανούς φτώχειας


Συνέντευξη στον Θωμά Σίδερη και στο ''M'' του Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος, Νικήτα Κανάκη

Έκκληση ακόμα και για βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια και λάδι, απευθύνει το ελληνικό τμήμα των “Γιατρών του Κόσμου”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες σίτισης χιλιάδων οικογενειών που επισκέπτονται τους τελευταίους μήνες τα τέσσερα πολυιατρεία που διαθέτει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (το ένα πολυιατρείο βρίσκεται στο κέντρο, οδός Σαπφούς, πλησίον στην πλατεία Κουμουνδούρου, το άλλο στο Πέραμα, το τρίτο στη Θεσσαλονίκη και το τέταρτο στα Χανιά).

Οι “Γιατροί του Κόσμου” μιλούν για μία κατάσταση πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης την οποία βιώνει η χώρα μας και επισημαίνουν ότι πλέον μεγάλο μέρος των οικογενειών που απευθύνονται για σίτιση στην οργάνωση είναι ελληνικής καταγωγής. Οι οικογένειες αυτές είναι συνήθως πολυμελείς και από ό,τι φαίνεται τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο, αφού όσα προσέρχονται στα πολυιατρεία της οργάνωσης είναι αδύναμα και υποσιτισμένα. Για το λόγο αυτό η οργάνωση κάνει μία επιπλέον έκκληση για παιδικές τροφές και παιδικό γάλα.

Με το μήνυμα “είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ο χειμώνας του 2012 να αποδειχθεί ένας φονικός χειμώνας!”, οι “Γιατροί του Κόσμου” απευθύνονται στην ίδια την κοινωνία, ζητώντας βοήθεια σε τρόφιμα, καθώς εκτιμούν ότι οι ζοφερές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προδιαγράφουν ότι τα κοινωνικά ζητήματα όχι μόνο δε θα επουλωθούν αλλά θα οξυνθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.


MEDIASOUP: Κύριε Κανάκη, οι “Γιατροί του Κόσμου” κάνουν έκκληση για βοήθεια σε τρόφιμα. Είναι τόσο τραγική η κατάσταση;

Ν.Κ.: Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τραγική είναι! Πολλοί μας σχολιάζουν, ίσως και αρνητικά, γιατί κάνουμε έκκληση για τρόφιμα. Πρέπει όμως να έρθετε στα πολυιατρεία μας και να δείτε από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει. Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε συνθήκες μεταπολεμικής φτώχειας. Αλλά τότε υπήρχε η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και για μια καλύτερη χώρα. Τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτή η ελπίδα.

MEDIASOUP: Δηλαδή, έρχονται σε εσάς οικογένειες που, κυριολεκτικά, δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό;

Ν.Κ.: Ναι, φυσικά. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΦΑΝΕ. Φανταστείτε μια μάνα, που έχει να θρέψει τα παιδιά της, και δεν μπορεί να τους παρέχει απολύτως τίποτα. Ούτε λίγο ψωμί. Φανταστείτε ανήμπορους ηλικιωμένους που λιμοκτονούν. Για μας, η έκκληση για παροχή τροφίμων είναι μονόδρομος. Χρειαζόμαστε άμεσα τρόφιμα για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

MEDIASOUP: Πότε ακριβώς άρχισε να οξύνεται αυτή η κατάσταση;

Ν.Κ.: Τους τελευταίους μήνες. Τα προηγούμενα χρόνια, μας επισκέπτονταν κυρίως οικογένειες μεταναστών. Εκεί είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο σίτιση, αλλά και άλλα κοινωνικά ζητήματα. Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά για τις ελληνικές οικογένειες. Χαρακτηριστικά, στο πολυιατρείο της Αθήνας, οι ελληνικές οικογένειες που ζητούσαν βοήθεια, ανέρχονταν στο 6-7% των συνολικών περιστατικών μας. Σήμερα που μιλάμε, το ποσοστό αυτό έχει εκτιναχθεί στο 30%. Αντιστοίχως, στο πολυιατρείο μας στο Πέραμα, το ποσοστό των ελληνικών οικογενειών ανέρχεται στο 90%. Την πλειοψηφία κατέχουν τώρα πια οι ελληνικές οικογένειες και στα ιατρεία μας στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη.

MEDIASOUP: Η έκκληση για παροχή τροφίμων είναι μία από τις δράσεις σας. Η συνολική στάση σας σε αυτό που βιώνουμε, ποια είναι;

Ν.Κ.: Οι Γιατροί του Κόσμου επέλεξαν μπροστά σε αυτές τις πρωτοφανείς δυσκολίες για το κίνημα αλληλεγγύης στο οποίο εντάσσονται να μην το βάλουν κάτω, να μην υποχωρήσουν. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την δράση μας, για να μην επιτρέψουμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό να γυρίσει την Ελλάδα στην δεκαετία του ‘50. Ήδη το έργο μας με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας, βεβαιώνουν την πρόθεση και την επάρκειά μας να προωθήσουμε το έργο της αλληλεγγύης. Παράλληλα, η κάθετη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το δημόσιο, λόγω περικοπών, και από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της κρίσης έχει μειώσει απελπιστικά τους πόρους τους οποίους ανέκαθεν είχαν στη διάθεσή τους οι “Γιατροί του Κόσμου”, με αποτέλεσμα τώρα που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και το χρόνο μας στο ανθρωπιστικό έργο, τώρα να μη διαθέτουμε τα μέσα!

MEDIASOUP: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκεστε στο Βερολίνο και συνεργάζεστε με το γερμανικό τμήμα των “Γιατρών του Κόσμου”. Τι ακριβώς σχεδιάζετε;

Ν.Κ.: Είμαστε σε άμεση συνεργασία με το γερμανικό τμήμα. Ζητάμε τη βοήθεια και τη στήριξή του σε μία σειρά ζητημάτων.

MEDIASOUP: Ακόμα και το ελληνικό τμήμα των “Γιατρών του Κόσμου”, στη Γερμανία αναζητά βοήθεια;

Ν.Κ.: Το γερμανικό τμήμα θα μας δώσει κάποια ιατρικά μηχανήματα που είναι απαραίτητα στη λειτουργία των πολυιατρείων μας. Ωστόσο, θα πρέπει να σας πω ότι η αντιμετώπιση των συναδέλφων μας είναι εξαιρετική. Κατανοούν στο έπακρο την κατάσταση που βιώνουμε τόσο σαν τμήμα όσο και σαν έλληνες εργαζόμενοι. Βέβαια, η πλειοψηφία του γερμανικού λαού μπορεί να τοποθετείται διαφορετικά. Δεν μπορώ να σας πω κάτι με σιγουριά. Όμως όσον αφορά στους συναδέλφους μου, είναι εθελοντές, όπως και εμείς, κατανοούν την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν αποστρέφουν το βλέμμα από την κοινωνική αδικία.

MEDIASOUP: Πού μπορούν να απευθύνονται οι αναγνώστες μας αλλά και όλοι όσοι θέλουν να βοηθήσουν;

Ν.Κ.: Τα βασικά είδη διατροφής που έχουμε ανάγκη, μπορούν να τα φέρουν στα πολυιατρεία μας: Σαπφούς 12, στην Αθήνα, Ίωνος Δραγούμη 65, στη Θεσσαλονίκη, Αριστείδου 5 και Ξενοφώντος, στο Πέραμα, και Μπόνιαλη 11, στα Χανιά. Επίσης, 24 ώρες το 24ωρο, λειτουργεί το τηλεφωνικό μας κέντρο. Οι αριθμοί κλήσης είναι: 2103213150 και 210 3213850.

MEDIASOUP: Με τους δήμους έχετε ή θα έχετε κάποια συνεργασία στη συγκέντρωση των τροφίμων;

Ν.Κ.: Ήδη, αρκετοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες τους και τις υποστηρικτικές δομές που διαθέτουν, θα προωθήσουν τη δράση μας και θα συγκεντρώσουν τρόφιμα.

MEDIASOUP: Τι άλλο ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

Ν.Κ.: Θα στραφούμε στην ομογένεια. Στηρίζουμε πολλά στους έλληνες του εξωτερικού, αφού εκείνοι έχουν βιώσει την προσφυγιά και τη φτώχεια. Συνεπώς, μπορούν να κατανοήσουν περισσότερο την κατάσταση που βρίσκονται οι συνάνθρωποί τους στην Ελλάδα του 2011 και του 2012.



πηγή:MEDIASOUPΣύνδεσμος
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε