Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ανακάλυψαν άγνωστη μορφή βακτηρίων στο ηφαίστειο της Σαντορίνης


Ενα μυστήριο εκατομμυρίων χρόνων ξεπρόβαλε μπροστά στους προβολείς του υποθαλάσσιου ρομπότ, τη στιγμή που φώτιζε την καρδιά του ηφαιστειακού κρατήρα Κολούμπο, στα 400 και πλέον μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Κοντά στη Σαντορίνη, σε ένα από τα πιο παράξενα περιβάλλοντα του κόσμου, όπου μέσα από υποθαλάσσιες καμινάδες απελευθερώνονται υγρά και αέρια με θερμοκρασία κοντά στους 220 βαθμούς Κελσίου, ευδοκιμεί μια αινιγματική αποικία βακτηρίων που κανείς ακόμα δεν ξέρει για τι ακριβώς πρόκειται.

Το υποθαλάσσιο ρομπόρ εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μετέδιδε στα μόνιτορ του ωκεανογραφικού σκάφους Nautilus ένα λευκό πεύπλο που ξεπρόβαλλε μέσα από τον κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου .
Ο δρ. Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο φημισμένος ωκεανογράφος εξερευνητής που εντόπισε τον Βόρειο Ατλαντικό το ναυάγιο του « Τιτανικού» παρατηρούσε μαζί με την Παρασκευή Νομικού, λέκτορα στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις αποικίες των μυστηριωδών βακτηρίων να αναδύονται σαν λευκή ομίχλη από τον μεγάλο κρατήρα. Και λίγα μέτρα πιο πέρα, καθώς οι προβολείς συνέχιζαν να περιπλανιούνται στα τοιχώματα του κρατήρα, τα ίδια βακτήρια εξέπεμπαν ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί, κιτρινωπό χρώμα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γύρω από το μόνιτορ είχαν μαζευτεί και άλλοι επιστήμονες. Το ωκεανογραφικό σκάφος βρισκόταν στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του ερευνητικού εκπαιδευτικού προγράμματος New Frontiers in Ocean Exploration 2011 , με επιστήμονες από το Institute for Exploration, το Ocean Exploration Trust, Rhode Island, το Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χορηγός της Αποστολής ήταν το National Geographic.

«Πάρτε δείγματα», ακούστηκε η φωνή του δρος Μπάλαρντ, που είναι Πρόεδρος του Institute for Exploration . Οι δειγματολήπτες ( πυρηνοσυλλέκτες) του υποβρυχίου Hercules πλησίασαν τις υποθαλάσσιες καμινάδες και έκλεισαν μέσα τους δείγματα από τα βακτήρια για να σταλούν στο εργαστήριο

«Δεν ξέρουμε τη βιολογική ταυτότητα αυτών των βακτηρίων παρά μόνο ότι χρησιμοποιούν τη χημειοσύνθεση και όχι τη φωτοσύνθεση για να επιβιώνουν. Ζούν σ ένα παράξενο περιβάλλον και έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι τέτοια βακτήρια αποτελούν ίσως πρωταρχικές μορφές ζωής και πως ενδεχομένων μία τέτοια μορφή ζωής είναι το πιθανότερο να βρεθεί σε κάποιον άλλο πλανήτη εφόσον είναι κατοικήσιμος» είπε η δρ. Παρασκευή Νομικού.

Το περιβάλλον γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοναδικό στη Γη. Γι αυτό και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της διεθνούς εξερευνητικής αποστολής για δεύτερη φορά μετά το 2006.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ : Εκεί στην καρδιά του κρατήρα, η εξερευνητική αποστολή μελέτησε μια σειρά από υδροθερμικά πεδία, δλδ καμινάδες ύψους τεσσάρων μέτρων οι οποίες απελευθερώνουν σε μεγάλο ποσοστό διοξείδιο του άνθρακα. Όμως αυτές οι καμινάδες, πουαποτελούν το σπίτι των βακτηρίων , εμπεριέχουν μέταλλα όπως ο χρυσός, ο αργυρός και ο ψευδάργυρος. Η περιεκτικότητα σε μέταλλα ξενίζει τους επιστήμονες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρουν τους προκαλεί και το γεωλογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν οι καμινάδες.
«Τέτοιους σχηματισμούς ανακαλύπτουμε συνήθωσε σε μεσωκεάνιες ράχες, σε βάθη ακόμη και 3.500 μέτρα, όπου οι τεκτονικές πλάκες αποκλίνουν μεταξύ τους» λέει στα ΝΕΑ η δρ.Νομικού. Όμως στην περίπτωση του Κολούμπο οι λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν κάτω από το Αιγαίο και οι καμινάδες έχουν δημιουργηθεί σε πολύ μικρότερο βάθος. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ανακαλύψει πουθενά αλλού τέτοιυς σχηματισμούς που να εκλύουν αέρια σε τόσο μικρό βάθος».


πηγή:Νέα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε