Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης




Στα σεισμικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία της Κρήτης και στα τσουνάμι που πολλές φορές τα συνόδευσαν είναι αφιερωμένο το νέο βιβλίο του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γ. Παπαδόπουλου


Γράφει η Κατερίνα Ροββά
Την ανάγκη να μετουσιωθεί η πλούσια γνώση του σεισμικού παρελθόντος της χώρας σε εποικοδομητικό μάθημα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες των μελλοντικών φαινομένων, τόνισε χθες ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο "Σεισμική Ιστορία της Κρήτης - Σεισμοί και Τσουνάμι, 2000 π.Χ. - 2011 μ.Χ.", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ocelotos, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην έντονη σεισμικότητα της Κρήτης, μιας περιοχής που βρίσκεται στο σημείο σύγκρουσης των λιθοσφαιρικών πλακών της Αφρικής και της Ευρασίας και η οποία εκτός από σεισμούς έχει γνωρίσει και σημαντικά τσουνάμι.


Στο βιβλίο μπορεί κανείς να βρει, μεταξύ άλλων, ενδιαφέροντα γνωστά αλλά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, αρχαιολογικές και γεωλογικές παρατηρήσεις, ενόργανες σεισμογραφικές καταγραφές και αναφορές σε παλαιότερα σεισμικά γεγονότα που διαβάζονται σήμερα με προσοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η περιοχή, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος -ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από την ερευνητική του προσπάθεια στη σεισμική μελέτη της-, χαρακτηρίζεται και από ισχυρότατους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους με μέγεθος που υπερβαίνει τα 7,5 Ρίχτερ. "Οι εν λόγω σεισμοί έχουν την ιδιότητα να γίνονται πολύ καταστροφικοί στην Κρήτη και την Αν. Μεσόγειο γενικά και λιγότερο βλαβεροί προς το Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα". Ενα τέτοιο χτύπημα του Εγκέλαδου ισοπέδωσε το 1865 το Ηράκλειο της Κρήτης αφήνοντας όρθια μόνο 8 σπίτια και προκαλώντας βλάβες μέχρι τη Μάλτα, σε απόσταση 1.000 χλμ... Αρκετοί σεισμοί προκάλεσαν τσουνάμι, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί στον ευρωμεσογειακό χώρο.
Στην Ιστορία έχει μείνει, μεταξύ άλλων, το μεγάλο μινωικό τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, προκαλώντας κύματα ύψους μεγαλύτερου των 20 μέτρων στη Βόρεια Κρήτη και σε άλλες παράκτιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον καθηγητή Σ. Παυλίδη, κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, τον ομότιμο καθηγητή Π. Καρύδη του ΕΜΠ και τον επίτιμο γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων, Δρα Γ. Τζεδάκη.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε