«Μου προκαλούν ανησυχία τα δημοσιεύματα σχετικά με την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Η ανάπτυξη μεγάλων ιδιωτικών, μαζικών χωριών μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ και χωρίς σχεδιασμό στην εκτός σχεδίου περιοχή, απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σ’ ένα είδος τουριστικής "Ντίσνεϊλαντ", όπου είμαστε ανοικτοί σε όλες τις επενδύσεις αλλά καμία δεν αποδίδει."
Αυτά τονιζει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Θεσσαλονίκης ο ευρωβουλευτής μας Κρίτων Αρσένης
Αναλυτικά: "Αν στην απελπισία μας για να βρεθούν επενδύσεις και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους δεχτούμε σήμερα πράγματα που όλοι πολεμήσαμε, πώς θα μπορέσουμε στο μέλλον να πούμε «όχι» σε επενδυτικές προτάσεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένων, μαζική εξαγοράς της αγροτικής γης μας από εταιρείες, εργοστάσια χρυσού, ρυπογόνες βιομηχανίες και ακόμα και πυρηνικά;Θεωρώ ότι πραγματικά η κυβέρνηση δίνει έναν τεράστιο αγώνα για τη χώρα και πραγματικά αποφύγαμε το χειρότερο, που είναι η χρεοκοπία Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε στις γραμμές που έχουμε κινηθεί ως σήμερα, στη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης। Θεωρώ ότι ακριβώς μέσα από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι που θα βρούμε τη διέξοδο για την ανάπτυξη. Θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, όμως στα πλαίσια που ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν, που ενισχύουν την ποιότητα και το χαρακτήρα της Ελλάδας και του κάθε τόπου. Υπάρχουν εκπληκτικά μεγάλα και μικρά διατηρητέα κτήρια σε όλη την Ελλάδα, σε μοναδικά σημεία που μένουν αναξιοποίητα. Θα μπορούσαν πραγματικά εκεί πέρα ν’ αναπτυχθούν δραστηριότητες ξενοδοχειακές και παραθεριστικές. Να αξιοποιηθεί αυτό το τεράστιο, εγκαταλελειμμένο κτιριακό δυναμικό.
Αυτή τη στιγμή π.χ. στη Σαντορίνη, σχεδιάζεται να χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο δίπλα σε άλλες μονάδες που έχουν υποβαθμιστεί, σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί.
Θα πρέπει ν’ αναβαθμίσουμε τις υφιστάμενες μονάδες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αν θέλουμε παραθεριστικό τουρισμό μέσα σε διατηρητέους οικισμούς, σε δημόσια διατηρητέα κτίρια που πραγματικά μια επένδυση εκεί πέρα θα προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα βελτιώσει τον τοπικό χαρακτήρα και θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο τουριστικό προϊόν.Το να χτίσουμε διάσπαρτα τουριστικά χωριά στην εκτός σχεδίου περιοχή, νομίζω ότι είναι αντίθετο στη λογική που κινούμαστε έως τώρα και δε θα πρέπει να κινηθούμε προς τα εκεί. Θεωρώ ότι και η παραθεριστική κατοικία χωράει στο τουριστικό μας μοντέλο αλλά πώς; Με παραθεριστική κατοικία σε διατηρητέους οικισμούς, παραθεριστική κατοικία σε μεγάλα διατηρητέα κτίρια, ξενοδοχεία δηλαδή σε μεγάλα διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα και καταρρέουν. Θα πρέπει δηλαδή όταν επενδύουμε στον τουρισμό, ν’ ενισχύουμε την ταυτότητα του τοπικού προϊόντος, να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όχι να την υποβαθμίζουμε, όχι να σκοτώνουμε δηλαδή την κότα που κάνει τα χρυσά αυτά. Αυτή την ομορφιά που προσελκύει τους επισκέπτες στον τόπο μας»
πηγή:kykladesnews