Το οινοποιείο του Γ. Κουτσογιαννόπουλου στην Σαντορίνη άνοιξε ένα βαρέλι vinsanto του 1959. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα, βαρέλι, αλλά για ένα οικογενειακό κειμήλιο, ανεκτίμητης αξίας.
Το κρασί εμφιαλώθηκε σε φιάλες των 375 ml σε περιορισμένο αριθμό. Ο κ. Κουτσογιαννόπουλος εξήγησε ότι «Είναι πολύ σημαντικό για την οικογένεια μας, αυτό το τόσο υψηλής ποιότητας vinsanto - παραγωγής του 1959 - παλαιωμένο σε βαρέλι.
Πρόκειται για εσοδεία του 1959, 100% χωρίς καμιά επί πλέον προσθήκη άλλης χρονιάς. Στο βαρέλι η στάθμη του είχε κατέβει αρκετά.
Το οξυγόνο που υπήρχε μέσα στο βαρέλι, μπορεί να το αλλοίωνε. Το εμφιαλώσαμε για να το προστατεύσουμε.
Δεν είχα την ευκαιρία μέχρι τώρα να μελετήσω την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα ενός visanto τόσο πολύ παλαιωμένου.
Η πρώτη έκπληξη ήταν το χρώμα του, και το απίστευτο άρωμα του. Η μεγάλη έκπληξη, όταν προσπάθησα να μετρήσω τα ΒοΜε στο εργαστήριο.
Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να ερευνήσω τα στοιχεία, την συμπεριφορά και φυσικά την γεύση του. Πρόκειται για μια ανεπανάληπτη εμπειρία »
Το συγκεκριμένο κρασί είναι παχύρευστο. Το χρώμα του είναι βαθύ σκούρες ανταύγειες του καφέ.
Το άρωμα του είναι μια σύνθεση βύσσινου, μελιού, δαμάσκηνου, ψημένης καραμέλας, κυδωνόπαστου, αποξηραμένου σύκου, σύμφωνα με το Wein-Plus τον ελληνικό οδηγό κρασιών.
Μέχρι τώρα 135 παραγωγοί έστειλαν 1.200 κρασιά για αξιολόγηση. Την καλύτερη βαθμολογία μέχρι τώρα έχει πάρει το Vinsanto 1959 της οινοποιείου Κουτσογιαννοπουλου με 95 βαθμούς!
Ένα μεγάλο κρασί με δυναμικότητα παλαίωσης μέχρι το 2060 (!) σύμφωνα με την αξιολόγηση του Marcus Hofschuster που θεωρείται σαν ένας από τους τρεις καλύτερους γευσιγνώστες της Γερμανίας.
Ένα κρασί πρωτοφανές για τα μέχρι τώρα ελληνικά δεδομένα που όμως δείχνει πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν ορισμένα κρασιά μας αν δεν θυσιαστούν στον βωμό της γρήγορης κατανάλωσης!
πηγή:zougla।
δείτε ΕΔΩ ενα παλιό αφιερωμά μας