Ξεκίνησε το αγρό-οικολογικό σχέδιο για τον παραδοσιακό αμπελώνα στην Πάτμο από τον Ελληνοελβετό βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη
Μία έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή Πέτρα της Πάτμου φιλοξενεί τον αμπελώνα που δημιουργεί ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής, στην Ελβετία, κ. Ιωσήφ Ζησιάδης.
Η αρχή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), έγινε χθες Δευτέρα, με το φύτεμα των πρώτων αμπελιών. Μαθητές των δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου και του Λυκείου του νησιού, με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, βρέθηκαν στην Πέτρα και φύτεψαν από μία ρίζα αμπέλι.
Ήταν εκεί ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Αντιπας, ο Δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος, που φύτεψαν συμβολικά και αυτοί κλήματα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο κ. Ζησιάδης, αλλά και δύο Γάλλοι αμπελουργοί - οινοποιοί, ο Gilles Wannaz, που καλλιεργεί αμπέλια στο Chenaux και ο...
Noe Graff, που καλλιεργεί αμπέλια στην περιοχή του Begnins. Ήταν επίσης και ο τυροκόμος Jacques Duttweiler, ο οποίος είναι ειδικός στην παλαίωση τυριών στην περιοχή του Thierrens.
Αφού τελέστηκε ο αγιασμός του αμπελώνα, ο αρχιμανδρίτης Αντίπας μετέφερε τις ευλογίες τού Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, λέγοντας: «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη δημιουργία του οινοποιείου και ελαιοτριβείου στα κτήματα της Ιεράς Μονής από τον Κωνσταντινοπολίτη, φίλο της Πάτμου, τον εντιμολογιώτατο κ. Ιωσήφ Ζησιάδη, τον οποίο συγχαίρουμε μεγάλως και εμπιστευόμαστε, για το ευγενές τούτο εγχείρημα, με το οποίο δίνεται νέα πνοή στη νήσο μας, εφόσον συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην αναβίωση της παράδοσης μας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία».
Διατύπωσε, εξάλλου, τη στήριξη τόσο του Πατριαρχείου, όσο και της Ιεράς Μονής και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, στην πρωτοβουλία του κ. Ζησιάδη, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε και το ελαιοτριβείο, όπου ήταν ένας από δεκαετίας πόθος της Ιεράς μας Μονής. Παράλληλα, λοιπόν, με το παραδοσιακό οινοποιείο θα έχουμε και το οικολογικό ελαιοτριβείο»।
Το φιλόδοξο αγρο-οικολογικό σχέδιο χαιρέτησε και ο δήμαρχος Πάτμου. Από την πλευρά του, ο κ. Ζησιάδης, αφού αναφέρθηκε στο σχέδιο και τους στόχους του, την αμπελουργία και το ελαιοτριβείο, ευχαρίστησε τον κόσμο και τους μαθητές για την παρουσία τους.
Στην έναρξη του σχεδίου, παραδοσιακό χαρακτήρα έδωσαν οι οργανοπαίχτες με νησιώτικη μουσική και το τραπέζι με πατινιώτικα και ελβετικά τυριά, ντόπιες ελιές, μαύρο ψωμί και ελβετικό κρασί.
Αμπέλι φύτεψαν συμβολικά ο καθηγούμενος κ. Αντίπας και ο δήμαρχος Πάτμου.
Στον χώρο του αμπελώνα υπάρχει ένα παλιό σπίτι, που διαθέτει πατητήρι, το οποίο θα αναπαλαιωθεί και θα λειτουργήσει με παραδοσιακό τρόπο.
Επίσης, το ελαιοτριβείο θα ιδρυθεί από την πρώτη χρονιά της φύτευσης του αμπελώνα. Αυτό θα επιτρέψει την αξιοποίηση και την ανάδειξη του ελαιώνα του κτήματος της Πέτρας.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον αμπελώνα, με τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, θα δημιουργηθεί ελαιοτριβείο, σχολή οίνου, τράπεζα σπόρων, μία σχολή οίνου, ενώ θα γίνει και καλλιέργεια διαφόρων ειδών ντομάτας, σύκων και ροδιών.
Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ και θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι θέλουν με ένα πρωτότυπο τρόπο. Πρόκειται για ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα, που προορίζεται για το σύνολο του νησιού, ενώ είναι επίσης ένα διεθνές σχέδιο, εφόσον ο καθείς θα μπορεί να ενοικιάσει για δέκα χρόνια μία ρίζα αμπελιού στο όνομά του, να επισκεφθεί το νησί και να τη δει να μεγαλώνει και να λαμβάνει κάθε χρόνο ένα μπουκάλι κρασί, που θα γράφει επάνω το δικό του όνομα. Αυτό θα μπορεί να γίνει σε λίγο από την ιστοσελίδα http://www.patoinos.gr/