Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Μια πολύ .. νόστιμη πρωτοβουλία !

http://1.bp.blogspot.com/-S0S0ZKKYOOw/TZLmMOh2QhI/AAAAAAAAGh4/vD_7nfvsJyY/s1600/SDC15959.JPG

Γράφει η Δέσποινα

Μια πολύ νόστιμη πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος "Εστία" του Πύργου
καλώντας την Κυριακή 27 Μαρτίου σε συνεστίαση τα μέλη του στο εστιατόριο "σελήνη" με την υποχρέωση όμως να έχουν μαγειρέψει νωρίτερα και να έχουν φέρει το φαγητό μαζί τους, ώστε άπαντες να απολαύσουν μια κοινή γευστική εμπειρία, δοκιμάζοντας ο ένας το φαγητό του άλλου. Η λέξη «συνεστίαση» δηλαδή βρήκε το νόημά της!
Το ίδιο, ίσχυσε και για το κρασί, όπου κάθε οικογένεια έφερε το κρασί της δικής της «οικογενειακής παραγωγής. Σε ότι αφορά το δεύτερο, το κρασί, οι παρευρισκόμενοι είχαν την σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «συλλεκτικά», πολύ καλής ποιότητας και περιορισμένης παραγωγής, όλα από τους αμπελώνες του Πύργου.
http://1.bp.blogspot.com/-pO4r_Webqxo/TZLmH7IDCwI/AAAAAAAAGh0/3kh5I1P4Y2g/s1600/SDC15958.JPG

Σε ότι αφορά το φαγητό, ο μοναδικός περιορισμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ήταν να χρησιμοποιηθούν τοπικά προϊόντα και υλικά σε μια -ακόμη- προσπάθεια, να στηριχθεί η τοπική κουζίνα και καλλιέργεια.
Οι ανταποκρινόμενοι (και η ανταποκρινόμενη!) στην πρόσκληση είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν «σουπιά με μαύρο ρίζυ» ένα πιάτο που έφτιαξε ο πρόεδρος του συλλόγου «εστία» Μάκης Ζώρζος, σε συνταγή της συζύγου του, πλήν όμως την συγκεκριμένη συνταγή εκτέλεσε ο ίδιος, με μεγάλη επιτυχία κατά κοινή ομολογία. Κατά την διάρκεια της συνεστίασης είχαμε την όμορφη και «παρείστικη» ευκαιρία να δοκιμάσουμε πατάτες φούρνου με χταποδάκι ψητό -συνταγή που επίσης εκτελέστηκε από τον σύζυγο- καθώς επίσης τυρόπιτα και σπανακόπιτα (νηστίσιμη παρακαλώ..) από την οικογένεια του Ηλία Φύτρου.

Από τον ίδιο μπουφέ είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε «σκορδομακάρονα» (σ.σ. πρόκειται για μια «κατοχυρωμένη» τοπική συνταγή) «χορτοκεφτέδες», όπου, απ ότι κατάλαβα επρόκειτο για μια παραλλαγή των δημοφιλών -και τουριστικά- «ντοματοκεφτέδων» φτιαγμένων με ντόπια χορταράκια μεταξύ των οποίων και καρδαμίδες (σε αυτές θα πρέπει να αφιερώσουμε μια «σπέσιαλ» ανάρτηση!), κοφτό μακαρονάκι με χταποδάκι (ντόπιο παρακαλώ..) καθώς και ριζότο με μικρές γαριδούλες.

http://2.bp.blogspot.com/-Sk7W0s_FgmU/TZLmPUJr5zI/AAAAAAAAGh8/STBKcd2HCg8/s1600/SDC15969.JPG
Εκτός από τους «φιλοξενούμενους» μαγείρους, τις δικές του δημιουργίες προσέθεσε στον μπουφέ και το εστιατόριο που φιλοξένησε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας το δικό του «ρολό λαχανικών», «πατατοσαλάτα» και « σαλάτα πράσινη» κερδίζοντας για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις!

Πάμε τώρα και στο κρασί, μιας και αξίζει να πούμε ότι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νόστιμα σπιτικά κρασιά, μεταξύ των οποίων το «σπιτικό» του καπετάνιου Λευτέρη Δαρζέντα, το «ροζέ του προέδρου!» Μάκη Ζώρζου, καθώς και το νοστιμότατο «το δικό μας» από τους αμπελώνες Φύτρου που φτιάχνεται με τον χυμό από όλων των ειδών τα σταφύλια και από λιαστά (όχι τίποτε άλλο μιας και κάποιοι αναγνώρισαν «γερές» δόσεις βινσάντο!). Το συγκεκριμένο κρασί οινοποιείται στο οινοποιείο «Χατζηδάκη» και εμφιαλώνεται στην Santo Wines, «αποδίδοντας» ένα καλό «14άρι» όπως συμπέραναν όσοι το δοκίμασαν..
Με το τέλος του συμποσίου, μπορεί να συνέβαλε σε αυτό και το κρασάκι.., οι συμποσιαζόμενοι κατέληξαν στο ότι «εμείς οι ίδιοι πρέπει να στηρίζουμε το φαγητό μας».
Πριν το τέλος όμως είχε και γλυκά. Δοκιμάσαμε χαλβά και κουφέτο. Και τα δυό πετυχημένα και .. γλυκά!

Υ.Γ. Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η σελίδα εξελίσσετε σε .. συνταγολόγιο (!) δεν ευσταθούν…Πολύ απλά, μας αρέσει (πολύ!) να δοκιμάζουμε -και να δοκιμάζουμε να γράφουμε- για καινούργια πράγματα και για νόστιμες πρωτοβουλίες.
Σε κάθε περίπτωση, και σε ότι αφορά την συγκεκριμένη συνεστίαση, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις των συνδετημόνων, αναμένεται σύντομα το .. δευτερο μέρος και η συνέχεια!
Υ.Γ. Νο2 Η σελίδα είναι «ανοιχτή» σε ανάλογες προσκλήσεις. Καλό κρασάκι να υπάρχει, κι εμείς είμαστε … μέσα!
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε