Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η Ναυμαχία της Μεσογείου…

Γράφει η ΕΥΑ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ

Υπερπαραγωγή με 4.500.000 κομπάρσους…

Mykonos

Σε αναπροσαρμογή των τουριστικών τους πακέτων (rerouting) προχωρούν οι μεγάλοι tour operators, καθώς περίπου 4,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προβλέπεται πως θα αναζητήσουν νέους, εκτός Αιγύπτου και Τυνησίας, προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι ακυρώσεις για τις δύο χώρες, όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, διαδέχονται η μία την άλλη, με την Ελλάδα να βρίσκεται στους τρεις επικρατέστερους εναλλακτικούς προορισμούς, μετά την Τουρκία και την Ισπανία.

«Είναι δεδομένο πως θα πέσει η κίνηση στην Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο κι εμείς σίγουρα θα επωφεληθούμε από τα γεγονότα, ωστόσο δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, όπως ο Thomas Cook, που αναγκάζονται να προβούν σε rerouting, πιέζουν για περαιτέρω μείωση στις τιμές των πακέτων, προκειμένου να φτάσουν στο επίπεδο εκείνων στις πληγείσες χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι παραδοσιακά φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα χώρες εισερχόμενου τουρισμού -η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και η ανερχόμενη αγορά της Ρωσίας- έστειλαν κατά το 2009 σε Αίγυπτο και Τυνησία πάνω από 7 εκατομμύρια τουριστών. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία, τα οποία εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν να αποβούν καθοριστικά για την πορεία των προκρατήσεων από τις συγκεκριμένες χώρες, αν υπολογίσει κανείς πως ένα κομμάτι της «πίτας» των ακυρώσεων που προέρχονται από τις εν λόγω αγορές θα προσανατολιστεί στη χώρα μας για να περάσει τις προγραμματισμένες του διακοπές. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς πως το εξάμηνο Μαρτίου – Αυγούστου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των αφίξεων στην Αίγυπτο, το κέρδος για τον ελληνικό τουρισμό θα μπορούσε να είναι τεράστιο, χωρίς ωστόσο η συγκυριακή αύξηση στις αφίξεις ή ακόμα και στα έσοδα να αποτελεί πανάκεια.

«Η χρονιά της Ελλάδας»

Σε «χρονιά της Ελλάδας» υποστηρίζουν μεγάλα τουριστικά πρακτορεία στη Ρωσία πως θα εξελιχθεί το 2011, με τις προκρατήσεις να είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, πενταπλάσιες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπεύθυνου του γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα, Παύλου Μούρμα, οι αφίξεις από τη Ρωσία θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση που ίσως να ξεπεράσει ακόμα και το 25%. Στο γεγονός αυτό πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά και η λειτουργία τριών νέων visa centers, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μέσα στον Μάρτιο στο Καζάν, στη Σαμάρα και το Κρασνογιάρσκ, ενώ παράλληλα το δίκτυο των visa centers πρόκειται να επεκταθεί εκ νέου με τέσσερα ακόμη γραφεία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της κίνησης της γερμανικής αγοράς προς τη χώρα μας εξέφρασε ο υπεύθυνος του γραφείου του ΕΟΤ στη Γερμανία, Ηλίας Γαλανός, τονίζοντας πως η τάση είναι αυξητική, τη στιγμή που οι ακυρώσεις για την Αίγυπτο πολλαπλασιάζονται, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση προς την αφρικανική χώρα.

Εμπάργκο για τις χώρες της Αφρικής έχει και η Γαλλία μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, με ένα κομμάτι από τα πακέτα που ακυρώνονται να προσανατολίζεται στην Ελλάδα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο ότι ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επισκέπτονται το γραφείο του ΕΟΤ στο Παρίσι ζητώντας πληροφορίες για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου του ΕΟΤ στην γαλλική πρωτεύουσα, Θεόδωρο Χαρτοματσίδη.

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει η χώρα μας και από το Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα μέρος των Βρετανών, το οποίο δεν θα πραγματοποιήσει τις διακοπές του στην Αίγυπτο και την Τυνησία, να επιλέγει τη χώρα μας ως εναλλακτικό προορισμό, καθώς αποτελεί έναν κοντινό προορισμό για τους ίδιους.
Με αύξηση σε ένα ποσοστό 18%, συγκριτικά με πέρυσι, κινούνται τον πρώτο μήνα του 2011 και οι προκρατήσεις από το Ισραήλ, με την Αθήνα και τη Ρόδο να προηγούνται στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και τη Θεσσαλονίκη να ανεβαίνει στη λίστα των προτιμήσεών τους, κάτι που διαφαίνεται τόσο από τον διπλασιασμό των πτήσεων προς τη συμπρωτεύουσα όσο και από τα πρώτα στοιχεία μεγάλου τουριστικού πρακτορείου που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των 7.000 τουριστών, που επισκέφθηκαν πέρυσι τη Θεσσαλονίκη, έχει τριπλασιαστεί μέχρι τώρα.

Ανοδική τάση για τα έσοδα

Οριακά αυξημένες προβλέπονται οι συναλλαγματικές εισπράξεις για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Παρά την πτώση στις τιμές τόσο των ολοκληρωμένων πακέτων όσο και των απλών κρατήσεων, οι ξενοδόχοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ενός ταξιδιώτη στην Αίγυπτο το 2009 ανήλθε στα 670 ευρώ, ενώ στην Τυνησία έφτασε μόλις τα 297 ευρώ, τη στιγμή που η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για τη χώρα μας την ίδια χρονιά άγγιξε τα 700 ευρώ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η διαφαινόμενη αύξηση στις αφίξεις θα μειώσει τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ακόμα περισσότερο, κάτι που, έτσι κι αλλιώς, ήταν αναμενόμενο, λόγω των ήδη χαμηλών τιμών που έχουν φέτος τα πακέτα.

πηγή:ammosrestaurant.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε