Γράφει η Ειρήνη Αναστασοπούλου
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους 5 "σοφούς" της γερμανικής οικονομίας δηλώνει ότι το ευρω-ομόλογο θα ήταν ένας τρόπος ανταμοιβής για χώρες, όπως η Ελλάδα, που καταβάλλουν προσπάθειες να απαλλαγούν από το χρέος τους.
To 2011 είναι για η ώρα της αλήθειας για το ευρώ. Πολλά λέγονται για την ανθεκτικότητα του κοινού νομίσματος απέναντι στις αφόρητες πιέσεις των χρηματαγορών, και ακόμη περισσότερα για την ανθεκτικότητα χωρών με ισχυρή οικονομία σε περίπτωση που η κρίση χτυπήσει την πόρτα τους. Ένας εκ των 5 "σοφών" της γερμανικής οικονομίας, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, εξέφρασε....
δυνατά τις σκέψεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο.«Δυσβάστακτο το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας»
Για τη Γερμανία τόνισε ότι οι εξελίξεις ήταν θετικές φέτος, αλλά αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε ευφορία. «Είναι αδύνατο να φανταστώ τη Γερμανία ως νησίδα ευδαιμονίας μέσα σε ένα κόσμο με οικονομικά προβλήματα και μόνη αχτίδα φωτός την Ασία και τη Βραζιλία», είπε χαρακτηριστικά
Ο δημοσιογράφος ρώτησε το Γερμανό οικονομολόγο για την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα πνίξει τελικά τη χώρα και τους Έλληνες. «Βρίσκω την στρατηγική της Ελλάδας πολύ φιλόδοξη για να το εκφράσω με θετικό τρόπο. Το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα και με αποτελέσματα πολύ μακροπρόθεσμα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος, γιατί με αυτό το σχέδιο πρέπει να περιοριστούν καταρχήν τα επιπλέον χρέη, αλλά το ύψος του χρέους, δηλαδή το χρέος σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης θα ανέβει αισθητά. Και με όλα αυτά οι Έλληνες θα αναρωτηθούν σε ένα - δύο χρόνια, αν άξιζε τον κόπο η θυσία, και εφόσον το χρέος και η ανεργία αναβαίνουν, αν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη φάση».
Στις αμφιβολίες για το αν ακόμη και η Γαλλία θα παραμείνει αλώβητη από την κρίση ο Πέτερ Μπόφινγκερ έχει ξεκάθαρη άποψη. «Η Γαλλία», υποστηρίζει, «κατάφερε τα τελευταία χρόνια να διαχειριστεί την οικονομία της, γι' αυτό και θα με προβλημάτιζε το ενδεχόμενο μια τέτοια χώρα να έμπαινε στο στόχαστρο των χρηματαγορών. Αν και τελικά δεν μπορεί τίποτα να αποκλείσει κανείς, νομίζω ότι είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα χρηματοδότησης».
Ανταμοιβή το ευρω-ομόλογο
Ο Γερμανός "σοφός" υπογραμμίζει ότι το πιο βασικό σημείο, για το οποίο όμως δεν γίνεται πολύς λόγος, είναι η ενιαία εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, καθώς το 80 με 90% των προβλημάτων σχετίζονται με την αποτυχία των χρηματαγορών, με την αποτυχία της εποπτείας τους. Σε ότι αφορά τα ευρω-ομόλογα ο Μπόφινγκερ δηλώνει ότι δεν διαφωνεί:
«Καταρχήν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα είναι μια καλή λύση, που θα αποδέσμευε την ευρωζώνη από τις πιέσεις των χρηματαγορών. Με την έκδοση ευρω-ομολόγων θα γινόταν σαφές ότι οι χώρες τις Ευρώπης δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμών, ότι δεν τίθενται υπό καθεστώς πιέσεων από ενδεχομένως εξαιρετικά υψηλά επιτόκια δανεισμού. Το ερώτημα είναι τί κοστίζει όλο αυτό. Ο υπολογισμός των 17 δις ευρώ που έκανε η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόχειρος και βασίζεται στο ότι σε ορισμένες χώρες τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι υψηλά. Με το ευρω-ομόλογο θα γινόταν σχεδόν αδύνατη η στάση πληρωμών για μια χώρα, γι αυτό και τα επιτόκια θα ήταν και πιο χαμηλά από το μέσον όρο. Νομίζω, λοιπόν, πως ακόμη κι αν δεν είναι και τόσο δημοφιλή στη Γερμανία, τα ευρω-ομόλογα αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα να κρατηθεί σταθερή η ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και παράλληλα θα ήταν μια ανταμοιβή προς τις χώρες που πραγματικά καταβάλουν προσπάθειες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, να τους δοθεί η πρόσβαση σε ένα τρόπο δανεισμού με χαμηλά επιτόκια».
πηγή:hassapis-peter