- «Πρέπει να πάψει η αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης» (Marcus Plested, Β’ συνεδρία 4/6/2010 και Διάκ. Pavel Gavrilyuk, Β’συνεδρία 4/6/2010).
- «Μόνο χάρη στον Γιούνγκ μπορούμε να καταλάβουμε τη διττή θεωρία του Σταυρού» (Γεώργιος Δημακόπουλος, Ε’συνεδρία 4/6/2010).
- «Η συναφειακή μέθοδος μας βοηθά να συγκρίνουμε Πατέρες με μη ορθοδόξους» (Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσσκ Ιλαρίων Alfeyef, Γ’ συνεδρία 4/6/2010).
- «Η εστίαση του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ στο νου των Πατέρων αποκαλύπτει μία αδυναμία στη μεθοδολογία και την ερμηνευτική του» (John Behr, Β’ συνεδρία 4/6/2010).
- «Μία άποψη που διεκδικεί τη μόνη αλήθεια είναι ιμπεριαλιστική» (Γεώργιος Δημακόπουλος, Ε’συνεδρία 4/6/2010).
- «Η θεολογία πρέπει να προσαρμοστεί σε φιλελεύθερους τρόπους σκέψεως κι έτσι να αποκλίνει από την πατερική παράδοση» (Alexei Nesteruk, Ε’συνεδρία 4/6/2010).
- «Ο Τρεμπέλας αγνοεί και τους τρεις τόμους της Δογματικής του Bart» (Πατήρ Δημήτριος Μπαθρέλλος, Ε’ συνεδρία 4/6/2010). Σχόλιο: Είναι βέβαια αλήθεια πως στην Δογματική του Τρεμπέλα υπάρχουν παραλείψεις, αλλά η παράλειψη η άγνοια του συστήματος της Προτεσταντικής δογματικής δεν δύναται να καταλογισθεί ως σοβαρή κριτική αξιολογηση.
- «Η παράδοση δεν μπορεί να είναι εγγυήτρια της αλήθειας. Αν γίνει δεκτή η ερμηνευτική του Gadamer θα βοηθήσει την Ορθοδοξία η παράδοση να μην εξεταστεί ως οχυρό αληθείας» (Assaad Katan, ΣΤ’ συνεδρία 5/6/2010).
- «Πρέπει να αναζητήσουμε τα σπέρματα της μεταπατερικής θεολογίας στους ίδιους τους Πατέρες» (Διάκ. Ιωάννης Μανουσάκης, ΣΤ’συνεδρία 5/6/2010).
- «Καιρός να φύγουν τα στερεότυπα και οι μύθοι από τη θεολογία» (Daniel Ayuch, Δ’ συνεδρία 4/6/2010).
- «Από τον όγδοο αιώνα απουσιάζει η πρωτότυπη θεολογική παραγωγή» (Daniel Ayuch, Δ’ συνεδρία 4/6/2010). Σχόλιο: Ο εισηγητής φαίνεται ότι αγνοεί τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
- «Εκκλησία είναι όλοι οι άλλοι χριστιανοί» (Πατήρ Εμμανουήλ Κλάψης, Ι’ συνεδρία 6/6/2010).
- «Να γίνει υπέρβαση των Πατέρων αφού αυτοί συμβιβάστηκαν με το πνεύμα του κόσμου» (Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, Ι’ συνεδρία 6/6/2010).
- «Να πάμε πέρα από τους Πατέρες» (Διάκ. Pavel Gavrilyuk, Β’συνεδρία 4/6/2010).
- «Οι ορθόδοξες σχολές πρέπει να προσκαλέσουν μη ορθόδοξους θεολόγους να διδάξουν» (Διάκ. Pavel Gavrilyuk, Β’συνεδρία 4/6/2010).
- «Να δούμε τους δυτικούς πατέρες όπως το Θωμά τον Ακινάτη ως συνεργάτες άξιους της προσοχής μας» (Διάκ. Pavel Gavrilyuk, Β’συνεδρία 4/6/2010).
- «Προσπάθεια να κινηθούμε προς μία ορθόδοξη θεολογία των θρησκειών» (Πατήρ Εμμανουήλ Κλάψης, Ι’ συνεδρία 6/6/2010).
- «Προσέλευση στη θεία μετάληψη των συζύγων χωρίς συζυγική εγκράτεια την παραμονή της θείας μεταλήψεως» και «θεία μετάληψη των γυναικών κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως» (Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, συνεδρία Ι’συνεδρία 6/6/2010 και Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, Θ’ συνεδρία 5/6/2010). Σχόλιο: Τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι έχει απαντήσει στα θέματα ο Άγιος Τιμόθεος Αλεξανδρείας στις Κανονικές ερωταποκρίσεις του, που βρίσκονται στο Πηδάλιο και έχουν επικυρωθεί από την Δ’, την ΣΤ’ και την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο.
- «Πρέπει να γίνει επανερμηνεία της δογματικής μας παραδόσεως» (Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, Ι’ συνεδρία 6/6/2010).
- «Η θεωρία της εξελίξεως δεν αντιβαίνει στο δόγμα της δημιουργίας» (Πατήρ Andrew Louth, Z’ συνεδρία 5/6/2010).
- «Οι Πατέρες έκαναν υπέρβαση της αρχέγονης χριστιανικής θεολογίας… και εμείς πρέπει να κάνουμε υπέρβαση των Πατέρων» (Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, Ι’ συνεδρία 6/6/2010).
- «Ο κάθε τοκετός έχει πόνο, αλλά από αυτό θα βγει κάτι νέο» (Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, καταληκτήριος χαιρετισμός του συνεδρίου, Ι’ συνεδρία 6/6/2010). Σχόλιο: Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως τα δόγματα της Εκκλησίας ήταν, πραγματικά, αποτελέσματα μιας επίπονης ασκητικής, νηπτικής και θεολογικής διεργασίας, αλλά όπως κάθε παιδί γεννιέται μόνο μία φορά παρομοίως και τα δόγματα δεν χρειάζεται να ξαναγεννηθούν η, όπως αρκετές φορές τονίστηκε στο συνέδριο να «επαναπροσδιοριστούν»
πηγή:Τρελλογιάννης
Διαβάστε επίσης εδώ :Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου εμμένει στην «μετα-πατερική θεολογία» και επιβεβαιώνει την οικουμενιστική της πορεία!!!