Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στο χιλιόχρονο Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αμοργού.
Στην εν λόγω Μονή φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, προερχόμενη εκ της Ιεράς Μονής Χοζεβά της Παλαιστίνης όπου κατά την παράδοση ένδεκα αιώνες πριν μεταφέρθηκε από μοναχούς της Μονής, προκειμένου να διασωθεί από τις επιδρομές βάρβαρων εθνών.
Η νήσος Αμοργός, το απλό αλλά και τόσο όμορφο νησί των Κυκλάδων, δέχτηκε την μεγάλη αυτή ευλογία και κατέστη παλλάδιο της ταπεινής κόρης της Ναζαρέτ. Έτσι κατόπιν αυτοκρατορικών συνδρομών με κύρια αυτή του αυτοκράτορα Αλεξίου του Κομνηνού, κτίζεται το 1088 η σεβασμία της Μονή στη πλαγιά απότομου βράχου, έργο που προκαλεί σε οποιονδήποτε το επισκεφθεί ιερό δέος και συγκίνηση, για τον τρόπο με τον οποίο έχει κτιστεί.
Εδώ λοιπόν, από τον ιερό βράχο και το σπηλαιώδη ναό της Παναγίας κατά την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων π. Επιφανίου, Προηγουμένου και ανακαινιστού της Ιεράς Μονής κατά την 5ην απογευματινή.
Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν ο ιερός κλήρος του νησιού αλλά και κληρικοί εξ Αθηνών οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την νήσο Αμοργό, καθως και πλήθος ντόπιων πιστών και από τα γειτονικά νησιά. Κατά τον Εσπερινό μίλησε ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αθηνών, ιστορικός μελετητής της Ιεράς Μονής αλλά και της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας.
Στο κήρυγμά του τόνισε την αναγκαιότητα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Έθνος, της προσφυγής μας προς το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού, εκ της οποίας προήλθε η σωτηρία στον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα αυτού του μνημείου για ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε εορταστική τράπεζα και εν συνεχεία εψάλη μπροστά στην θαυματουργό Εικόνα ο Παρακλητικός Κανών και οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο την Χοζοβιώτισσα, ποίημα του μακαριστού Αγιορείτου μοναχού Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
Κατά την μοναστική τάξη ο Όρθρος ξεκίνησε την 5η πρωινή («Βαθύς Όρθρος») και ακολούθησε η χοροστασία του Αρχιερέως όπου σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης οι Καταβασίες της ημέρας «Χριστός γεννάται, δοξάσατε».
Εν συνεχεία τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας π. Επιφάνιο, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Σπυρίδωνος και ιερέων εκ της νήσου.
Τους ύμνους της εορτής απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Συμεών Σβανά. Την Θεία Λειτουργία της εορτής μετέδωσε ζωντανά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η ιερά εικόνα της Παναγίας Χοζοβιωτίσσης