Η εταιρεία Santorini Events με στόχο την προώθηση των Σαντορινιών Προϊόντων και της Σαντορινιάς κουζίνας στους Έλληνες αλλά και τους ξένους, διοργανώνει μιας σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Πολιτείες της Θάλασσας». Έτσι, η φετινή διοργάνωση, που θα γίνει το 3ήμερο 24, 25 και 26 του Σεπτέμβρη, θα αποτελέσει ένα «φεστιβάλ τοπικών Σαντορινιών γεύσεων» σε συνεργασία με ντόπιους μαγείρους και παραγωγούς προϊόντων, καθώς και υπεύθυνους τοπικών επιχειρήσεων.
Η ιδέα για την διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ συζητιόταν εδώ και χρόνια, αλλά μόλις το φετινό καλοκαίρι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις υλοποίησής της. Πλέον, ο απώτερος στόχος είναι η ετήσια επανάληψη του φεστιβάλ.
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι οι “Πολιτείες της Θάλασσας” να αποτελέσουν το πρώτο βήμα μιας μεγάλης μιας σειράς εκδηλώσεων, μικρών και μεγάλων, τόσο στο νησί της Σαντορίνης όσο και στο εξωτερικό, που θα προσελκύσουν ανθρώπους από τον χώρο του marketing προϊόντων, διεθνούς φήμης chef, καθώς και το καταναλωτικό κοινό, με στόχο να εδραιωθεί η χρήση των τοπικών προϊόντων στις κουζίνες του τόπου μας και διεθνώς και να αποκτήσουν την θέση που τους αξίζει.
Στο πλαίσιο της φετινής μας διοργάνωσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εστιάτορες της Σαντορίνης, μάγειροι από την Ελλάδα, ντόπιες μαγείρισσες, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι από τον χώρο της γευσιγνωσίας και του κρασιού, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα, ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Βενετίας καθώς και εκπρόσωποι της οργάνωσης πολιτών VENESSIA.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις αυλές της SantoWines – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, που ευγενικά παραχώρησαν στην Santorini Events.
Το πρόγραμμα του τριημέρου, όπου η κάθε βραδιά του έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό, είναι το ακόλουθο:Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου: Βραδιά με τίτλο «Τα Θηραϊκά Προϊόντα στην Επαγγελματική κουζίνα». 20 εστιατόρια «παίζουν» με τις γεύσεις των προϊόντων.
Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν τα προϊόντα της Santo Wines – Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ενώ θα ακολουθήσουν τα «μαγειρέματα» από τους μαγείρους 20 εστιατορίων της Σαντορίνης καθώς και η δοκιμή και ψηφοφορία για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.
Αυτό το βράδυ θα γίνει και η τελετή έναρξης του 3ημέρου με ομιλίες Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων με θέμα τα Θηραϊκά Προϊόντα.
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου: Εκδήλωση με τίτλο «τα παιδιά που μεγαλώσαμε». Σαντορινιοί «μαμάδες και μπαμπάδες» θα μαγειρέψουν και θα δείξουν στους νέους πως «η κουζίνα του τότε μπορεί να γίνει κουζίνα του σήμερα και του αύριο!»
Με ελεύθερη συμμετοχή κάτοικοι του νησιού θα μαγειρέψουν αποκλειστικά με Θηραϊκά προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ενώ θα ακολουθήσει δοκιμή και ψηφοφορία από τους επισκέπτες για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου: Εκδήλωση με τίτλο «Γιορτή Κρασιού και παιδικά παιχνίδια». Ομάδες νέων και παιδιών απ’ όλα τα χωριά του νησιού θα παίξουν παλιά παιδικά παιχνίδια. Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα δημιουργηθούν ομάδες νέων και ομάδες μεγάλων από όλα τα χωριά της Σαντορίνης που θα διαγωνιστούν μεταξύ τους με τους νικητές να κερδίζουν χρηματικά έπαθλα.
H 3η βραδιά θα κλείσει με την παρουσίαση (όπως και την πρώτη μέρα) όλων των κρασιών της Santo Wines - Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων τα οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν στο πλαίσιο μιας μίνι – γιορτής κρασιού.
Για τους τυχερούς που προλαβαίνουν να παρευρεθούν ή βρίσκονται σε καθυστερημένες διακοπές, η εκδήλωση είναι σίγουρο ότι θα τους ανταμείψει!
πηγή:in.gr