Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Αγ.Φανούριος: για χάρη του, ο λαός ακύρωσε απόφαση των δεσποτάδων !

agfanouriosandros.jpg

(στη φωτογραφία εκκλησάκι του θαυματουργού και καλόβολου αγίου στην Υδρούσα των Κυκλάδων)

Στα μέσα του 20 ου αιώνα το θέμα που αφορούσε την ύπαρξη του αγίου Φανουρίου δημιούργησε αναταράξεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους των Αθηνών , εξαιτίας της ανεγέρσεως μιας εκκλησιάς αφιερωμένης σε αυτόν.

Ένα βιβλίο γραμμένο από τον Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη με τον τίτλο «άγιος Φανούριος» , δημοσιευμένο στο Βόλο το 1948, περιγράφει μια εκκλησιαστική διαμάχη που συνέβη στην Ααθήνα το 1947 εξαιτίας της ανεγέρσεως ενός μικρού παρεκκλησίου στο Παγκράτι (στην ομώνυμη οδό Αγ.Φανουρίου). Ο μητροπολίτης Σύρου Μεθόδιος είχε αφιερώσει το εκκλησίδιο , συμφωνα με το βιβλίο, στον ανύπαρκτο Αγ.Φανούριο.

Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο που απαγόρευε την αφιέρωση ναών στον Αγιο Φανούριο, ισχυριζόμενη πως τέτοιος άγιος δεν υπήρξε ποτέ. (!!!!)

Ως αποτέλεσμα αυτής της εγκυκλίου, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος ο οποίος σκόπευε να αφιερώσει ένα μικρό ναό της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς στον Αγιο Φανούριο , άλλαξε απόφαση και θέλησε να ονομάσει το εκκλησάκι επ ονόματι του αγ.Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Φαίνεται όμως πως παρά την απόφαση της Ι.Συνόδου ο λαός επέβαλε τη θέληση του να εορτάζει τη μνήμη του αγίου Φανουρίου και έτσι η μνήμη του τιμάται έως σήμερα.(Βαλανιδιώτης 1948,3)


πηγή:Για την απλή ζωή..
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε