Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Καλλίστη, τρυφερή, μαγνητική

http://lh6.ggpht.com/_HLHuBa67Xk0/Su3Ti90tjRI/AAAAAAAADrM/lyPZNgwSApE/s640/PA250046.JPG


«Δραματική και μαγνητική η αντίθεση. Οι απαλές αμμουδιές και τα ήμερα αμπελοχώραφα. Η αργόσυρτη καθημερινότητα κάτω από την ασάλευτη μολυβένια ζέστη, που την ακύρωναν κάθε τόσο τα σαρωτικά μελτέμια. Δίμορφη, πανέμορφη, άγρια και οικεία, η Σαντορίνη είναι και μένει νεράιδα μαγική που σε θαμπώνει και σε τρυφερεύει, και σε κρατάει αιχμάλωτο για πάντα με τα γητέματά της...».

Τα λόγια του Μάριου Πλωρίτη γι' αυτό το πέτρινο μισοφέγγαρο -με τη μαύρη άμμο και τις υπόλευκες κουκκίδες- στις εσχατιές των Κυκλάδων. «Σαντορίνη άνωθεν», εκδόσεις Μίλητος, με επιμέλεια έκδοσης, ανθολόγηση κειμένων και σχόλια φωτογραφιών του Εμμανουήλ Λιγνού, διευθυντή της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα». Στη φωτογραφία, το νησάκι του Αγίου Νικολάου του Περαματάρη στην Καλντέρα της Οίας.

Τις θαυμάσιες φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, που δημοσιεύονται στις 240 σελίδες του εντυπωσιακού λευκώματος, συνοδεύουν κείμενα των: Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Ηλία Βενέζη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Μάριου Πλωρίτη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Πάρι Πρέκα, Αθηνάς Ταρσούλη, Νίκου και Μυρσίνης Σαντοριναίου, Αντώνη Κονταράτου, Βασίλη Αλεξάκη, Ντιάνας Αντωνακάτου, Γιώργου Ανωμερίτη, Φωτεινής Ζαφειροπούλου κ.ά.

«Το σύμπλεγμα των ηφαιστειακών νησιών της Σαντορίνης ευτύχησε να έχει φωτογραφηθεί από παλιά», σημειώνει ο Εμμανουήλ Λιγνός: «Ετσι, στα 1895-1905, φωτογράφοι συνόδευσαν τον ανασκαφέα της Αρχαίας Θήρας, Γερμανό αρχαιολόγο βαρόνο Χίλερ φον Γκέρτρινγκεν και απαθανάτισαν, όχι μόνο την αποκαλυπτόμενη αρχαία πόλη, αλλά και πολλά τοπία της Θήρας (Φηρά, Καμάρι, Περίσσα, Οία κ.ά.). Η Nelly (Νέλλυ Σουγιουτζόγλου-Σεραϊδάρη), ο μέτοικος στο νησί επαγγελματίας φωτογράφος Γεώργιος Ιωακειμίδης, ο Robert Α. Mc Cabe, ο Σπύρος Μελετζής, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Νίκος Κοντός, ο Γιάννης Σκουρογιάννης, ο Δημήτρης Ταλιάνης, ο Γιώργος Μέης, ο Alexandre και η Emilie και άλλοι, με έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους, "έπαιξαν" με το φως και τη σκιά στα τοπία του νησιού».

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε