Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σπέρνουν αιολικά στη θάλασσα Δώδεκα περιοχές υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τα πρώτα πάρκα

Δώδεκα θαλάσσιες περιοχές της χώρας προκρίνονται ως υποψήφιες για τη χωροθέτηση των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης τα έτη 2012- 2017.

Oπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι περιοχές που έχουν επιλεγεί αφορούν την πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και είναι ο Αϊ-Στράτης, η Αλεξανδρούπολη, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, το Κρυονέρι, η Κύμη, η Λευκάδα, η Λήμνος, οι Πεταλιοί, η Σαμοθράκη και το Φανάρι.

Η προκαταρκτική χωροθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε φορείς της αγοράς ενέργειας, εταιρείες, εκπροσώπους υπουργείων και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ψηφίστηκε πρόσφατα, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών. Οι περιοχές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο νόμο θα είναι συνολικά 274 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα δημοπρατηθούν.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο, για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της ανάπτυξης, η αξιοπιστία και η οικονομικότητα των εγκαταστάσεων, επιλέχθηκε για την πρώτη φάση η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στον θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη. Πλωτές λύσεις θα εξεταστούν σε πιθανή δεύτερη φάση του προγράμματος (2017-2025), εφόσον προκύψει σχετική ανάγκη.

Τα κριτήρια επιλογής
Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τις δώδεκα περιοχές που επελέγησαν στην προκαταρκτική χωροθέτηση για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων ελήφθησαν υπόψη τέσσερα κριτήρια και συγκεκριμένα:

Ο αποκλεισμός περιοχών, όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και εντός των έξι ναυτικών μιλίων.

Ο αποκλεισμός περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.

Η αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.

Τέλος, αποκλείσθηκαν περιοχές δεσμευμένες από τις Ενοπλες Δυνάμεις για διαφόρους λόγους (π.χ. πεδία βολής), καθώς και θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σύμφωνα με τους ναυτικούς χάρτες περνούν υποθαλάσσια καλώδια. Από τις περιοχές που ικανοποιούν τα βασικά κριτήρια, η τελική επιλογή έγινε με βάση το διαθέσιμο αιολικό δυναμικό της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ευκολία σύνδεσης με το δίκτυο και την εξασφάλιση υψηλής συγκέντρωσης ισχύος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ

φάση του σχεδίου επιλέχτηκε η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στον θαλάσσιο πυθμένα


Κόντρα με φόντο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών με φόντο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Χθες η υπουργός Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ ή κάποιου από τα εργοστάσια που διαθέτει η εταιρεία ενώόπως είναι γνωστό- το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την πώληση μονάδων της σε ιδιώτες. Η υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σημείωσε πως η Ελλάδα θα πάρει σύντομα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ. Παράλληλα, η υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις συνθήκες και θα αποφασίσει αναλόγως.

Επίσης, χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που έδωσε σε ξένους ανταποκριτές, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν σκοπεύει να παραχωρήσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Η υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη για την εξεύρεση συμβούλου που θα αναλάβει την ανάπτυξη των λιμανιών όλης της χώρας.

πηγή:Νέα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε