Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Lilium candidum

Πανέμορφος, πάλλευκος και πολύ αρωματικός. Αυτός είναι ο περίφημος κρίνος Lilium candidum που πλέον είναι πολύ σπάνιος.
Ενδημικό είδος των Βαλκανίων και της νοτιοδυτικής Ασίας. Σήμερα θα τον βρούμε σε πολύ λίγες περιοχές της Ελλάδας και σε όλο και μειούμενους πληθυσμούς. Αναπτύσσεται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Είναι πολυετές βολβώδες φυτό με βλαστό όρθιο που μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, περιλαμβάνουν 6 τέπαλα και έχουν μια ελαφρά κλίση προς το έδαφος. Τα πολλά [πάνω από 10] τεράστια και πολύ αρωματικά άνθη βγαίνουν στο πάνω μέρος του βλαστού του φυτού και θα τα δούμε από τον Μάιο μέχρι αρχές καλοκαιριού.
Ένα εκλεκτής ποιότητας αιθέριο έλαιο από το άνθος χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Τον κρίνο θα τον δούμε στις τοιχογραφίες της αρχαίας Σαντορίνης και Κρήτης, όπως π.χ. στην περίφημη τοιχογραφία της άνοιξης στη Σαντορίνη.

(Θρησκευτικό σύμβολο του χριστιανισμού μιας και τον έχουν συνδέσει με την αναγγελία από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παναγία για να της αναγγείλει την έλευση του Χριστού, ο κρίνος του ευαγγελισμού. Συμβολίζει την αγνότητα και την παρθενία της Παναγίας.)1

Από την άλλη, υπάρχει ολόκληρη θεωρία για το γεγονός της καθιέρωσης του κρίνου στις αγιογραφίες αλλά δεν τις αναφέρω γιατί ξεφεύγει του παρόντος ποστ [και μπλογκ γενικότερα], αλλιώς κινδυνεύουμε να πλακώσουν στη λάσπη διάφοροι θρησκόληπτοι και φανατικοί.

Στην Ελλάδα είναι είδος που κινδυνεύει άμεσα με προτεραιότητα προστασίας: ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΓΟΝ! Ως κίνδυνοι αναφέρονται τα: (κυρίως) συλλογή, βόσκηση, τουρισμός.
Είναι προστατευμένο είδος με το Προεδρικό Διάταγμα 67/81 (Π.Δ. 67/81) “Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδος και άγριας
πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της ερεύνης επ’ αυτών”
Και προσοχή: αν είστε τυχεροί και το βρείτε στο δρόμο σας μη κάνετε την εγκληματική ενέργεια να τον κόψετε. Γεμάτα είναι τα ανθοπωλεία από καλλιεργούμενους κρίνους για να βάλετε στις γλάστρες σας και τα ανθοδοχεία σας.
Αφήστε τον να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί εκεί που γεννήθηκε!

Οικογένεια:Liliaceae
Γένος:Lilium Λείριον
Είδος: Lilium candidum, Κρίνος της Παναγίας, Παρθενόκρινος, Madonna Lily, Λίλιο, Λείριο το πάλλευκο κ.α

Υ.Γ.: αναγκαίο διευκρινιστικό σχόλιο από τον Κλέαρχο για να μην υπάρχουν παρερμηνείες: Για την τοιχογραφία της Άνοιξης θεωρείται ότι οι κρίνοι είναι της ποικιλίας Lilium Chalcedonicum (κόκκινος κρίνος), η οποία είναι κοινή στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Υπάρχει, πάντως, και η άποψη ότι τα κρίνα είναι Pancratium Maritimum L. (κρίνος της θάλασσας), τα οποία φυτρώνουν ακόμα στην Σαντορίνη τα καλοκαίρια. Τα κρίνα αυτής της ποικιλίας είναι λευκά, αλλά θεωρείται ότι ο ζωγράφος τα απέδωσε με κόκκινο χρώμα για να ξεχωρίζουν από το λευκό φόντο.


1_Στην ζωή της Εκκλησίας στην Ορθόδοξη παράδοση δεν συναντάμε κρίνο αλλά σκήπτρο ένδειξη βασιλικής εξουσίας! Ο γλυκανάλατος κρίνος εισήλθε στην εικονογραφία σε εποχή παρακμής και μάλιστα την περίοδο της παπικής παρουσίας στα νησιά μας ,βλέπε ενετοκρατία! Έτσι ο κρίνος που κρατά ο Άγγελος είναι παπικής προέλευσης Θεολογία ξένη προς την Ορθόδοξη βιωτή! Δυστυχώς μια ολόκληρη γενιά Ορθοδόξων κουβαλά πολλά αρωστημένα κατάλοιπα …
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLxGDQIV_zZIEglNgSHUOhZxHt_pGQYumnj3iufSK4FXRmgBNHSY6cEsg8nImt0ECQpL5et46tSo61_w0SFCNlrXfRmou51vrz9N7gIcmXQr9XKOTYluEuaAJxGWqkiT2zWXqgH20SNaIp/s1600/%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%85,+%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%B9+%CE%A1%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%86.JPG

http://kallistorwntas.blogspot.com/

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε