Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Αργησε αλλά άρχισε η κατασκευή του στεγάστρου


ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ

Με βραδείς αλλά σταθερούς ρυθμούς ξηλώνεται για να ανακατασκευαστεί η στέγη προστασίας προϊστορικού οικισμού
Εντός ενάμισι έτους, με έναρξη μάλιστα της μέτρησης από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΠΟ, θα είναι έτοιμο το στέγαστρο στο Ακρωτήρι της Θήρας, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Κατά πόσον είναι εφικτό αυτό παραμένει επί του παρόντος άγνωστο, η είδηση όμως είναι ότι οι εργασίες άρχισαν, έστω και αν οι ρυθμοί είναι ακόμη βραδείς. Πόσο μάλλον που, όπως έχει αποφασισθεί, το στέγαστρο θα ξηλωθεί για να κατασκευασθεί εκ νέου.

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι » λέει παρ΄ όλα αυτά ο αρχιτέκτονας του στεγάστρου κ. Νίκος Φιντικάκης. Και ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί ότι ο προαναφερθείς χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι μικρός. «Η διαδικασία δεν είναι απλή. Πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χωροδικτύωμα που βρίσκεται από πάνω και στη συνέχεια οι κολόνες του στεγάστρου,ώστε να αποκαλυφθούν τα εφέδρανα,τα οποία είναι τοποθετημένα στη βάση τους. Αυτά θα αντικατασταθούν με νέα και τότε η κατασκευή θα αρχίσει εκ νέου,πρώτα με τις κολόνες και μετά με το χωροδικτύωμα» λέει. Το έργο θα προχωρήσει με την αποξήλωση και ανακατασκευή συγκεκριμένων τμημάτων- «μάτια» τα αποκαλεί ο κ. Φιντικάκης- πλάτους 6-7 μέτρων και μήκους 60-70 μέτρων. Συνολικά είναι 14 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η κατασκευή καθενός απαιτεί 15 ημέρες, αλλά η προετοιμασία- πάλι για το καθέναπερί τους δύο μήνες. Σημειώνεται εξάλλου ότι τα αντισεισμικά εφέδρανα που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη συμπεριφορά των κατασκευών σε ισχυρές δονήσεις κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Αλλος παράγοντας που έχει να κάνει με τον χρόνο είναι οι καιρικές συνθήκες καθώς τα αρχαία δεν μπορεί να μείνουν ακάλυπτα σε περίπτωση βροχής. Εκκρεμότητα υπάρχει εξάλλου σε σχέση με τις μελέτες εφαρμογής καθώς ακόμη γίνονται διορθώσεις τις οποίες επιβλέπει η βρετανική εταιρεία που ανέλαβε τη σύνταξή τους.

Απαισιόδοξος ως προς τον χρόνο παράδοσης του έργου είναι ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, ανασκαφέας του Ακρωτηρίου. Επιπλέον «πρέπει να ολοκληρωθεί και η μουσειολογική μελέτη, αφού το αρχαιολογικό έργο στο Ακρωτήρι σταμάτησε την ημέρα του δυστυχήματος» λέει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι ο κ. Ντούμας ανέλαβε την ανασκαφή του Ακρωτηρίου το 1975, μετά τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, ο οποίος το αποκάλυψε το 1967. Σήμερα όμως, έπειτα από τόσα χρόνια δουλειάς, θεωρεί ότι είναι και ο ίδιος θύμα της πτώσης του στεγάστρου. «Γιατί μου στερήθηκε πολύς χρόνος προκειμένου να ολοκληρώσω το επιστημονικό έργο μου» λέει.

Το οικονομικό σκέλος, ωστόσο, είναι το μόνο, όπως φαίνεται, που δεν παρουσιάζει πρόβλημα καθώς στα ταμεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας που είναι η επιβλέπουσα του έργου υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ, ενώ από την εταιρεία ασφάλισης προστέθηκαν άλλα τόσα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν απαιτούνται επιπλέον χρήματα» λέει εξάλλου ο κ. Φιντικάκης.


Το «βιογραφικό» του έργου

Μετά την κατάρρευση, στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης, είχαν ανασυρθεί ένας νεκρός και έξι τραυματίες (ΑΠΕ/ΑΠΕ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ) η Εναρξη: 2000 η Μέγεθος: 13,5 στρέμματα η Χαρακτηριστικά: Βιοκλιματική κατασκευή με ανοξείδωτο χάλυβα, ξύλο και χώμα και πρόβλεψη ζωής 300 χρόνων.

η Στόχος: Η προστασία του προϊστορικού οικισμού Ακρωτήρι. η Πτώση τμήματος στεγάστρου: 3.9.2005 η Βαθμός ολοκλήρωσης πριν από την πτώση: 95% η Κύριος του έργου: Αρχαιολογική Εταιρεία η Κατασκευαστές: J&Ρ- ΑΒΑΞ


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=312945&dt=02/02/2010
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε