Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Της Παναγιάς της Γιάτρισσας ή Νήσου Θηρασίας λειτουργικά παράδοξα
Χρόνια πολλά, και του χρόνου,
Της Παναγιάς της Γιάτρισσας χτες, 21/9, που βρίσκεται στον Ποταμό της Θηρασιάς. Γιατί γιόρταζε 21 Σεπτέμβρη; Διότι, έχοντας το μοναδικό παράδοξο, ο ναός φτιάχτηκε κατά τη δεκαετία του '50, από οκογένεια παλιομερολογιτών. Στη συνέχεια, τα παιδιά και εγγόνια είναι κανονικά με το νέο ημερολόγιο, το πανηγύρι όμως έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που όταν ο προηγούμενος επίσκοπος θέλησε να το διακόψει ή να το αλλάξει... δεν έγινε τίποτα. Το πανηγύρι, λοιπόν, είναι πάντα στις 21 Σεπτέμβρη, 13 μέρες μετά το Γεννέσιον της Θεοτόκου..., παρευρίσκεται πάντα ο τωρινός επίσκοπος, στη συνέχεια βγαίνουν τα όργανα και κρατάει περί τις 24 ώρες! Μοναδικό πάντως παραπλήσιο γεγονός είναι η υπαγωγή πρώην ΓΟΧ ναϊδρίου στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στη δικαιοδοσία της Ι.Μ. Γρηγορίου Αγίου Όρους, με συνέχιση του εορτασμού του παλιού ημερολογίου!


Επ' ευκαιρίας, λοιπόν, του χτεσινού πανηγυριού, αποστέλλω τη συλλογή "Νήσου Θηρασίας λειτουργικά παράδοξα..."...
Μεταξύ των άλλων:
- ο Ευαγγελισμός. Απίστευτη υπόσκαφη εκκλησία σπηλιά

- Ηχητικό από π. Λουκά, Μανωλά Θηρασιάς από την μακροσκελή συνεχή αναφορά των ονομάτων ζώντων και τεθνεώτων όλων των χωριανών σε κάθε Λειτουργία! (Προσοχή στα ντόπια ονόματα που πλέον τά' χουμε συνηθίσει... Φλώρας, Φλώρας, Γουλιέλμου, Τζαννή, Μαρουλίας κ.ο.κ.) Έχω ακούσει για παππούλη σαντορινιό, που για εργόχειρο, έραβε το όνομα του μνημονευόμενου στο κουκούλι του...
- μια Αποκεφάλιση λαϊκής τέχνης
- ο Άγιος Βάρσιμος(!)- μοναδικό ντοκουμέντο από λειτουργικό βιβλίου του Ποταμού... Όταν φύγαν οι Γερμανοί, ο τότε ψάλτης, πρόσθεσε με μολύβι, στην ακολουθία του Εσπερινού, το "Εκλείποιεν... οι Γερμανοί... από προσώπου της γης"!
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε