Aπό τη θέση του απλού πολίτη αλλά και του ανθρώπου που έχει διατελέσει αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας για έξι χρόνια (2003-2008), θα ήθελα να καταγγείλω και να διαμαρτυρηθώ δημόσια μέσω του έντυπου τύπου για τη διακοπή της λειτουργίας της Φιλαρμονικής του νησιού μας.
Η λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας ξεκινάει το 2001 με πρωτοβουλία του μουσικού κ. Κώστα Κοσμά και του τότε αντιδημάρχου κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα. Από το 2003 αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της ο υπογράφων μαζί με τον κ. Στέφανο Πελέκη.
Η Φιλαρμονική αρχικά αλλά και σ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της, λειτούργησε ως σχολή εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων αφού δεν υπήρχαν καθόλου μουσικοί που να γνωρίζουν τα όργανα αυτά. Από το 2003 συμμετείχε ενεργά σε πολλές εκδηλώσεις του νησιού ( παρελάσεις, λιτανείες, καρναβάλι, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ) ενώ από το 2005 ξεκίνησε η παρουσίαση συναυλιακών προγραμμάτων.
Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα η λειτουργία της Φιλαρμονικής δεν ήταν καθόλου ομαλή (συνεχείς διακοπές, καθυστέρηση καταβολής των αμοιβών στον αρχιμουσικό, ελάχιστη υποστήριξη και αρωγή στο δύσκολο αυτό εγχείρημα) ενώ παράλληλα δεν υπήρχε κάποιο καταστατικό που να καθορίζει τους όρους λειτουργίας της αλλά και την εργασιακή σχέση του αρχιμουσικού με το Δήμο.
Από το 2005 η δραστηριότητα της Φιλαρμονικής εντάσσεται στην Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήρας – ΔΕΠΟΤΑΘ (πρόεδροι: κ. Α. Κατζέλης, και Χ. Δαρζέντας) και υπογράφονται μια σειρά συμβάσεων μεταξύ του υπογράφοντος αρχιμουσικού με την εν λόγω επιχείρηση.
Από το τέλος του 2008, οπότε έληξε η τελευταία σύμβαση, δεν έγινε καμία ανανέωση με αποτέλεσμα η Φιλαρμονική να έχει διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2009 (πως αλλιώς άλλωστε αφού ο αρχιμουσικός ήταν και το μοναδικό πρόσωπο που ασχολούνταν με τη λειτουργία της φροντίζοντας από τη διδασκαλία οργάνων, την διεύθυνση της ορχήστρας, την παρουσίαση των εκδηλώσεων μέχρι και για την αφισοκόλληση για τις συναυλίες, την καθαριότητα του χώρου κ.α).
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΤΑΘ με ενημέρωσε ότι η επιχείρησή του παύει να ασχολείται με τα πολιτιστικά ζητήματα (τότε προς τι το όνομα Πολιτιστική;)
και ότι τη Φιλαρμονική θα αναλάβει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας (ΔΗΚΕΘ). Μετά από συναντήσεις μου με τον πρόεδρό της κ. Ελευθέριο Καφιέρη ενημερώθηκα ότι η επιχείρηση δεν έχει οικονομικούς πόρους και για τους πρώτους μήνες του 2009 δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη Φιλαρμονική αλλά διαβεβαιώθηκα το θέμα θα διευθετηθεί σίγουρα μέσα στην άνοιξη.
Δυστυχώς πορευόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και όχι μόνο η Φιλαρμονική δεν λειτουργεί αλλά δεν έχω καμία μα καμία ενημέρωση για το θέμα. Φαίνεται ότι με αγνοούν όπως κάνουν ότι αγνοούν το γεγονός ότι δεν υφίσταται πια η Φιλαρμονική (ποια Φιλαρμονική;)
Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα δίπτυχο με «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» τις οποίες διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. Είναι φανερό ότι η εν λόγω επιχείρηση διαθέτει χρήματα για να καλέσει διάφορους μουσικούς και θεατρικές ομάδες από την πρωτεύουσα αλλά δεν διαθέτει χρήματα για την μουσική παιδεία την παιδιών της Σαντορίνης.
Όσο για το κείμενο που υπογράφει ο κ. Καφιέρης στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ήθελα να πω ότι βρίθει υποκρισίας γιατί διαφορετικά, αν πιστεύετε ότι αυτές οι εκδηλώσεις προάγουν το πολιτιστικό επίπεδο των Σαντορινιών απατάσθε.
Εάν κύριοι θέλετε να κάνετε πραγματικά πολιτιστικές εκδηλώσεις, να τις κάνετε το χειμώνα για τα παιδιά του νησιού και όχι τους θερινούς μήνες για τους τουρίστες. Το νησί έχει πολύ χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο και ιδιαίτερα στον τομέα της παιδικής απασχόλησης και των δημιουργικών ερεθισμάτων νοσεί. Και τα πράγματα θα ήταν ακόμη απογοητευτικά εάν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες και οι διάφοροι σύλλογοι.
Η αγανάκτηση του κάθε σκεπτόμενου πολίτη αυξάνεται όταν πέφτουν στην αντίληψή του δημοτικές αποφάσεις για γενναίες επιχορηγήσεις συναυλιών – αμφιβόλου ποιότητας (οι οποίες, εκτός από ηχητική, δημιουργούν και περιβαλλοντική ρύπανση με τις αφίσες των δήθεν λαϊκών αοιδών να έχουν γεμίσει όλο το νησί) που θέλουν να τα ονομάζουν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.
Τέλος, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς πώς ενώ ο Δήμος ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για φαμφάρες τύπου «ηφαιστείων» δεν μπορεί από την άλλη μεριά να συντηρήσει μια Φιλαρμονική.
Τελειώνοντας ήθελα να τονίσω ότι η Φιλαρμονική αποτελούσε ένα ζωντανό μέρος της κοινωνίας συμμετέχοντας και δίνοντας το στίγμα σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ήταν ένας χώρος συνεύρεσης παιδιών -και όχι μόνον- όπου έρχονταν σε επαφή με μια από τις πιο ευγενικές τέχνες, τη μουσική.
Η Φιλαρμονική αποτελούσε μια από τις ελάχιστες - ντροπή μας για ένα τόσο πλούσιο και διάσημο νησί- δραστηριότητες με την οποία μπορούσε να ασχοληθεί ένα παιδί και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα.
Δυστυχώς όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τέτοιες δραστηριότητες. Μας ενδιαφέρει μόνο ό,τι σχετίζεται με τις επιχειρήσεις, το κέρδος, την πελατειακή σχέση και την ψηφοθηρία.
Με εκτίμηση
Βενέδικτος Λανάρας
Δημότης Θήρας, πρώην αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας