Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Βραχονησίδες Χριστιανά Νοτιοδυτικά της Σαντορίνης

Γύρω από την κοσμοπολίτικη και πολύβουη Σαντορίνη, υπάρχουν διάσπαρτες βραχονησίδες.
Ένα από τα συμπλέγματα αυτά είναι και οι βραχονησίδες Χριστιανά, όπου συμπεριλαμβάνεται η συστάδα των τριών νησίδων: Χριστιανή, Ασκανία και η Εσχάτη.
Από μικρό παιδί άκουγα πολλές ιστορίες και βιώματα συγχωριανών μου, που διέμεναν μόνιμα στο χώρο αυτό βοσκίζοντας τα αιγοπρόβατά τους, τα οποία μου προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση.
Ένας από αυτούς ήταν και ο αείμνηστος  Ευάγγελος Πρέκας γνωστός ως  "Φώτης" και ως ταχυδρόμος της μετέπειτα αλλά παλαιότερης εποχής (μεταφέροντας τα δέματα από
Σαντορίνη - Αθήνα και αντιστρόφως, μέσα σε καλάθια με ραμμένο πανί στο στόμιό του, ή και κούτες δεμένες καλά με το ανάλογο σχοινί της εποχής), καθώς και ο συγχωριανός Αρτέμιος Δακουτρός.


Αριστερά ο αείμνηστος
 Ευάγγελος Πρέκας γνωστός ως  "Φώτης"

Μετέπειτα από αρκετά χρόνια περίπου κατά το έτος 1977 πήγα για πρώτη φορά στο νησί με ένα από τα ψαροκάικα του χωριού, για αναζήτηση καλύτερης ψαριάς και παράλληλα ανεβήκαμε στο νησί.
Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα στο χώρο αυτό, με τα όσα άκουγα παλαιότερα για την μεγαλύτερη εξ΄ αυτών βραχονησίδα Χριστιανή.
Πέρα από τους τότε  βοσκούς που διέμεναν κάποτε στον ερημικό αυτό χώρο, τους διερχόμενους ψαράδες που επισκεπτόντουσαν σποραδικά το νησί, υπήρχαν και άλλοι εφήμεροι επισκέπτες όπως:
Ορισμένοι προσκηνητές στο μικρό και γραφικό εκκλησάκι του Άη Βασίλη, κυνηγοί για ένα καλύτερο κυνήγι από αγριοκούνελα, αλλά και ορισμένοι "λιμνάρηδες" με ιδιαίτερο μεράκι, οι οποίοι πήγαιναν κατά το μήνα Οκτώβρη έτσι ώστε να πιάσουν ορισμένα ωδικά αποδημητικά πουλιά όπως: φλώρια, καρδερίνες κτλ. 
   Μέχρι και σήμερα όλα αυτά ταξίδευαν ευχάριστα στο νου μου, χωρίς να έχω κανένα επιπλέον στοιχείο για τις βραχονησίδες αυτές, μέχρι που εντελώς τυχαία  βρέθηκε στα χέρια μου, μια ωραία διατριβή από τον Πυργιανό μας συμπατριώτη Αντώνη Καραμολέγκο και πρώην Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πύργου του Δήμου Θήρας και την ομάδα του, αναφερόμενος εκτενέστερα για τις νησίδες αυτές!
Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά για την έκδοση του βιβλίου του: ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ εκδόσεις Καλλίστη 2013, το οποίο αξίζει να μελετήσει και να ενημερωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.
 Ανάλογη ενέργεια έκανε και πολύ πιο παλαιότερα καταγράφοντας τις εκκλησίες του Χωριού του <Πύργος> με τίτλο: Οι Εκκλησίες του Χωριού μας εκδόσεις Καλλίστη 2005.
 
      Τα Χριστιανά κατά τον μεσαίωνα (1475 - 1546) που στις Κυκλάδες δρούσε ο ξακουστός πειρατής και τρομερός κουρσάρος Χαϊρεντίν Μπαρμαρόσα ο "Κοκκινογένης" με Τούρκους και Αγλερινούς πειρατές, ο χώρος αυτός υπήρξε ως ορμητήριο και κρυσφύγετο του κρυμμένου θησαυρού από τις επιδρομές που έκαναν στο θαλάσσιο χώρο και στα γύρω νησιά. 

  Από το εκκλησάκι του Άη Βασίλη έχουμε αναμνηστική φωτογραφία του αμείμνηστου Παπά-Λευτέρη από το Μεγαλοχώρι, καθώς και την αναμονή του στη θαλάσσια περιοχή για την αναχώρησή του για Σαντορίνη....
 
πηγή:giannisargyros.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε