Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

H Σαντορίνη "εκρήγνυται", ξανά: Αύριο τα εγκαίνια του μοναδικού χώρου πολιτισμού σε παλιό εργοστάσιο τομάτας

Αύριο ανοίγη   το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory) στο  Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας στη Βλυχάδα Σαντορίνης. Εκεί, οι επισκέπτες θα κάνουν μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πλέον παραδοσιακά και διάσημα προϊόντα της Σαντορίνης και ταυτόχρονα θα απολαύσουν μοναδικές εκθέσεις τέχνης και πολιτιστικές δράσεις.

Με βασική προτεραιότητα το ίδιο το νησί και τους κατοίκους του, το SAF οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα ενισχύει την προβολή του νησιού, της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας του, τις σύγχρονες δραστηριότητες και τα υλικά και πολιτισμικά αγαθά που έχει να προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που φιλοξενεί κάθε χρόνο.


Τα εγκαίνια του χώρου θα γίνουν σήμερα, με μια πραγματική έκρηξη πολιτιστικών γεγονότων: Παραστάσεις θεάτρου και χορού κορυφαίων δημιουργών (κάποιες θα φτάσουν στο νησί κατευθείαν μετά την εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών), συναυλίες, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται ένας εικαστικός εκθεσιακός κύκλος με τίτλο «White, Grey and a little Red», με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που επιμελείται η σημαντική ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.


Ταυτόχρονα όμως τίθεται σε λειτουργία το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο θα παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού Εργοστασίου. Στο εργοστάσιο θα υπάρχει και Art Shop με επιλεγμένα δείγματα του σύγχρονου ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα (σε συνεργασία με την πλατφόρμα δημιουργών «A Jewel Made in Greece»), βιβλία και μουσική (σε συνεργασία με την «Μικρή Άρκτο» και την «ECM»), καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.


ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ώρα 20:00, εγκαινιάζεται ο εικαστικός εκθεσιακός κύκλος «White, Grey and a little Red», υπό την επιμέλεια της σημαντικής ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Διακεκριμένοι αλλά και νεότεροι Έλληνες εικαστικοί (Γιάννης Αδαμάκος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Μαδένης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης και Έφη Φουρίκη) συμμετέχουν με έργα τους στην ομότιτλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής-κατασκευής και video που αναφέρεται μεταφορικά στα πρωτογενή συστατικά του μοναδικού τοπίου της Σαντορίνης, εντάσσοντας σε αυτό συμβολικά το κυρίαρχο λευκό και το γκρίζο, αλλά και το λιγοστό κόκκινο της τομάτας. Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου θα λειτουργήσουν παράλληλα η ατομική έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου αμερικανού εικαστικού J. Joshua Garrick «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας αλλά και τη μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη, τη  Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, καθώς και η ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Παναγιωτόπουλου «Το πλοίο Νεράιδα», με γλυπτά κατασκευασμένα από τα κατάλοιπα του περίφημου πλοίου Νεράιδα που έπλεε στο Αιγαίο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.



ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ WORKSHOPS
Οι εικαστικοί Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σαμψωνίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον εκθεσιακό κύκλο «White, Grey and a little Red», προσκαλούν το κοινό σε ανοιχτό εργαστήριο με αντικείμενο το έργο τους, τον Ιούλιο (Στέλιος Παναγιωτόπουλος) και τον Αύγουστο (Γιώργος Σαμψωνίδης), κατά τη διάρκεια του οποίου θα δημιουργηθούν νέα έργα. Τις ίδιες ημέρες θα διοργανωθούν πρωτότυπα εργαστήρια για παιδιά από τους ίδιους καλλιτέχνες. Τέλος, ο διακεκριμένος εικαστικός φωτογράφος J. Joshua Garrick θα δώσει μία διάλεξη για το έργο του την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014.


ΘΕΑΤΡΟ
Το Θέατρο αποτελεί σταθμό στην Ελληνική παράδοση, προερχόμενο από την Αρχαία Ελλάδα που γέννησε την τραγωδία. Το SAF θα παρουσιάσει στη Σαντορίνη παραστάσεις που συζητήθηκαν στην Αθήνα, τόσο ανεξάρτητες παραγωγές όσο και παραγωγές από το Φεστιβάλ Αθηνών.  Στο πρόγραμμα του SAF θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις: «Ramona Travel / Η Γη της Καλοσύνης» της Bijoux de Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, μία παράσταση σε πλοίο, ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, η ειδικά προσαρμοσμένη για το χώρο παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» του Κωνσταντίνου Ντέλλα και η παιδική παράσταση «Λάχανα και Χάχανα» σε σκηνοθεσία Αποστολίας Παπαδαμάκη.



ΜΟΥΣΙΚΗ
Το πρόγραμμα της μουσικής διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει στο θεατή ποικίλα και διαφορετικά μουσικά ακούσματα. Από έντεχνο σε ακουστική και DJ parties, το SAF προτείνει φέτος καλοκαιρινές μουσικές βραδιές για κάθε άκουσμα. Στις προγραμματισμένες συναυλίες φιλοξενούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Χαρούλης, Human Touch, Σαββίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Lunatics, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες και εναλλακτικά σχήματα.

ΧΟΡΟΣ
Στόχος στον τομέα του Χορού είναι να φέρουμε σε επαφή τον επισκέπτη με τη δυναμική και τη φρεσκάδα της τέχνης του σύγχρονου ελληνικού χορού. Κορυφαίοι Έλληνες χορογράφοι, διακεκριμένοι για τα έργα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν στο SAF τη δουλειά τους. Πρόκειται για τους: Αγγελική Στελλάτου, Nina Dipla, Rootless Root και Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα.



ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Το SAF σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, παρουσιάζουν ένα πλήρες σε εκδηλώσεις διήμερο, αποκλειστικά με παραστάσεις μουσικής από νέες ομάδες και καλλιτέχνες, στο SAF στη Βλυχάδα αλλά και στο Εμπορικό Κέντρο «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» στα Φηρά. Πρόκειται για ένα έμπρακτο έναυσμα που δίνει το SAF στη νέα γενιά καλλιτεχνών, στηρίζοντας τους νέους της Σαντορίνης αλλά και άλλων πόλεων που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο νησί το φετινό καλοκαίρι.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Τόσο το SAF όσο και το νεοϊδρυθέν  Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας στη Βλυχάδα, επιθυμούν να τιμήσουν το ρόλο της γυναίκας στην ιστορία της Σαντορίνης αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν στη δημιουργία και την εξέλιξη του Εργοστασίου Τομάτας. Η γυναίκα διαπρέπει στη Σαντορίνη και στο ευρύτερο Αιγαίο ήδη από την Κυκλαδική Εποχή, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Ελλάδας έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε σημαντικό ιστορικό γεγονός. Παράλληλα όμως, η γυναίκα σήμερα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, τόσο σε βαθμό ενημέρωσης όσο και αντιμετώπισης, σε καίρια ζητήματα όπως η Ενδοοικογενειακή Βία. Φέτος το SAF, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στέκεται σε αυτό το πρόβλημα και προσκαλεί καλλιτέχνες και ειδικούς να μιλήσουν και να συνδράμουν στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιουλίου.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – WORKSHOPS
Το SAF διοργανώνει φέτος ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες, τόσο πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα όσο και ακαδημαϊκού. Μετά τη λήξη του καλοκαιρινού πολιτιστικού προγράμματος, το SAF θα συνεχίσει τη λειτουργία του προτείνοντας εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δράσεις, συνεργασίες με σχολεία, εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με στόχο να αποτελέσει έναν οργανικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό σχήμα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους πολυπληθείς επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.



Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε