Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο αγροτουρισμός διέξοδο στην ανεργία

Ο αγροτουρισμός διέξοδο στην ανεργία
Στροφή στον αγροτουρισμό παρατηρείται διεθνώς τα τελευταία χρόνια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας τα μηνύματα ετοίμασε ένα πλάνο δράσης, προκειμένου να προσελκύσει τον αγροτικό πληθυσμό, τους νέους ανθρώπους, αλλά και ανέργους, έτσι ώστε να γίνουν… επαγγελματίες και στον τομέα του τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την Τρίτη, προγράμματα, ύψους 65 εκατ. ευρώ του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τη δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων καθώς και την παραγωγή αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων, με ποσοστό επιδότησης από 35% έως 60%.
Η προκήρυξη αφορά τα Μέτρα 311, 312 και 313 του Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007 – 2013 («Αλέξανδρος Μπαλτατζής»), ενώ το συνολικό κόστος ανά επένδυση ανέρχεται έως 600.000 ευρώ για ορισμένες υποδομές και έως 300.000 ευρώ για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων).
Ειδικά στον τομέα του αγροτουρισμού επιδοτούνται οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός, καθώς και παραπλήσιες δραστηριότητες όπως η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός εστιατορίων, η ίδρυση επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ενοικίασης ειδών αναψυχής και αθλητισμού, χώροι αθλοπαιδιών και γευσιγνωσίας, καθώς και κέντρα πληροφόρησης για ταξιδιωτικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές.
Εκτός από αγροτουριστικά καταλύματα και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, επιδοτείται η παραγωγή παραδοσιακών τροφίμων όπως ζυμαρικά, αποστάγματα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κλπ.
Με το ίδιο πρόγραμμα επιδοτείται επίσης η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, ύφανσης βαμβακερών, κατασκευής χαλιών κ.λπ.
Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν τόσο από κατ’ επάγγελμα αγρότες όσο και από ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αγροτικές περιοχές σε κάθε νομό της Ελλάδας, κυρίως ορεινές και μειονεκτικές, που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα (γνωστές ως Ολοκληρωμένες Περιοχές Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου – ΟΠΑΑΧ).
Στόχος των Μέτρων είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Το ποσοστό επιδοτήσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι το μεγαλύτερο δηλαδή 60%, κάτι που σημαίνει ότι για μια επένδυση σε αγροτουριστικό κατάλυμα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, η επιδότηση μπορεί να φτάσει τα 120 χιλιάδες ευρώ.
Η Περιφέρεια Ηπείρου επιδοτείται με το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει και να υποβοηθήσει στην ανάπτυξη αγροτουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν κερδοφόρα για εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.
Και αφού στον αγροτουρισμό αναζητάμε την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα σε κάθε της μορφή και έκφραση, η Ήπειρος διαθέτει μια σημαντική και αξιόλογη ποικιλομορφία στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, που κάνουν τον τόπο μοναδικό και ξεχωριστό. Συν το ότι ιδιαίτερη θέση κατέχουν στον αγροτουρισμό οι δραστηριότητες που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, θρησκευτικά, λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής. Σε όλα αυτά τα στοιχεία η περιοχή μας είναι πλούσια…
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν, αποτελούν μια καλή ευκαιρία να βρουν απασχόληση οι νέοι, οι αγρότισσες, αλλά και οι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου, δίνοντας διέξοδο στο νούμερο ένα πρόβλημα που αφορά στην περιοχή μας, δηλαδή την ανεργία.
Το πρόγραμμα με όλες τις επιδοτούμενες δράσεις θα αναρτηθεί τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (www.agrotikianaptixi.gr) , αμέσως μόλις δημοσιευθεί στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε