Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΑΙΔΡΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥΓράφει ο  Παναγιώτης  Τελεβάντος

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:
“Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' κάλεσε από το Λίβανο Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή να «εξαλείψουν τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό», τον οποίο χαρακτήρισε ως «θανάσιμη» απειλή, σε μια στιγμή που η περιοχή συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μερικές φορές φονικές κατά της αντιισλαμικής ταινίας.

 Στην αποστολική Παραίνεση - ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για τους επισκόπους της Ανατολής - που υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής στον Άγιο Παύλο της Αρίσα, κοντά στη Βηρυτό, πρώτο σκέλος του ταξιδιού του στο Λίβανο, ο Βενέδικτος ΙΣΤ' αναφέρει ότι αυτός ο φονταμενταλισμός «θλίβει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και αρνείται την κοινή κοσμική ζωή» που χαρακτήριζε χώρες όπως ο Λίβανος.

 Ο φονταμενταλισμός «θέλει να πάρει την εξουσία, μερικές φορές με τη βία στη συνείδηση του καθενός και στη θρησκεία για πολιτικούς λόγους», προειδοποίησε ο Πάπας, χωρίς να δείχνει με το δάχτυλο αποκλειστικά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

 «Απευθύνω επείγουσα έκκληση σε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους της περιοχής, για να επιδιώξουν με το παράδειγμά τους και τη διδασκαλία τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη αυτής της απειλής που πλήττει αδιακρίτως και θανατηφόρα τους πιστούς όλων των θρησκειών».

«Το να χρησιμοποιούμε τις λέξεις που αποκαλύπτουν, τις ιερές Γραφές ή το όνομα του Θεού για να δικαιολογήσουμε τα συμφέροντά μας, τις πολιτικές μας τόσο εύκολα εξυπηρετικές ή τις βιαιότητές μας, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα», πρόσθεσε.

 Σύμφωνα με τον Πάπα, «οι οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, η ικανότητα χειραγώγησης από ορισμένους και μια ελλιπής κατανόηση της θρησκείας, μεταξύ άλλων, δημιουργούν το λίκνο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».

 Η αποστολική Παραίνεση «Εκκλησία της Μέσης Ανατολής» υπογράφηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά τη σύνοδο των επισκόπων της Μέσης Ανατολής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό το φθινόπωρο του 2010, λίγο πριν από την «Αραβική Άνοιξη».

Το κείμενο αυτό επιμένει στην προγονική παρουσία των Χριστιανών ως «αναπόσπαστου τμήματος» της Μέσης Ανατολής, σε μια «υγιή λαϊκότητα», στην απόρριψη της βίας, τη βούληση για την καταπολέμηση των «στρατηγικών που αποβλέπουν σε μια Μέση Ανατολή μονόχρωμη», στη «διαφανή» διαχείριση των Οικονομικών των εκκλησιών και στην υποδοχή των χριστιανών προσφύγων και των μεταναστών.”
Θα με ρωτήσετε ίσως: Γιατί τιτλοφόρησες το άρθρο “Φαιδρή έκκληση του Πάπα Βενέδικτου εναντίον του φονταμενταλισμού;”
Απλούστατα επειδή οι φονταμενταλιστές όλων των θρησκειών δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν τι έχει να πει ο Πάπας ή ο Πατριάρχης ή ο ιμάμης της Βαγδάτης ή ο αρχιραββίνος του Ισραήλ ή ο Δαλάι Λάμα.
Φονταμενταλιστές δεν είναι αυτοί που ακολουθούν τη μέση οδό των θρησκειών, αλλά τα άκρα της και μάλιστα αυτοί οι οποίοι αντιτάσσονται στην παγκοσμιοποίηση και στον εκκοσμικευμένο εκδυτικισμό της υφηλίου, με βίαια μέσα.
Αυτοί λοιπόν οι φονταμενταλιστές δεν δίνουν πεντάρα για το τι θέλει ή για το τι δεν θέλει ο Πάπας. 
Δεν φταίει βέβαια ο Πάπας επειδή οι φονταμενταλιστές έχουν αυτή τη νοοτροπία αλλά όφειλε να γνωρίζει ότι ο φονταμενταλισμός δεν κατανοεί από τέτοιες εκκλήσεις - κουραφέξαλα.
Μακάρι ο φονταμενταλισμός να μπορούσε να αναχαιτισθεί με εκκλήσεις και συνέδρια.
Οι φονταμενταλιστές μια μόνον γλώσσα κατανοούν. Αυτή της στρατιωτικής δύναμης που ακυρώνει τα σχέδιά τους. Οτιδήποτε άλλο είναι φαιδρό και ανίσχυρο να αντιμετωπίσει τον φονταμενταλισμό.
Και όταν μιλάμε για φονταμενταλισμό καλά κάνουμε να αντιληφθούμε ότι αναφερόμαστε πρώτιστα - αν όχι αποκλειστικά - στον Ισλαμικό φονταμενταλισμό, επειδή αυτός είναι που εξοντώνει τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον.
Ολες αυτές οι ενέργειες, οι διαθρησκειακοί διάλογοι, οι συμπροσευχές, η δωρεά “Ιερών Κορανίων”, οι εκκλήσεις για ειρήνη, αλληλοκατανόηση κτλ. είναι αέρας φρέσκος. Σκέτες ανοησίες, οι οποίες “εις ουδέν ωφελούν αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται.”
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε