Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Συγνώμη Ηγούμενε

Γράφει ο Παναγιώτης Μυτιληναίος
proofitis.jpgΤο 2007 και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η υπόθεση με την Μονή Βατοπεδίου, στον εισαγγελέα της Νάξου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έφτασε μια καταγγελία την οποία υπέγραφε ομάδα πολιτών με την επωνυμία «Πολίτες της Σαντορίνης». Στην καταγγελία μεταξύ των άλλων οι ανώνυμοι Πολίτες έγραφαν  ότι « καταγγέλλουμε τον Ηγούμενο της Μονής για το ανήθικο και ύποπτο ξεπούλημα της εκκλησιαστικής περιουσίας με στημένες δημοπρασίες κ.λ.π.».
Για έναν περίπου χρόνο ειδικοί ελεγκτές από το Υπουργείο Οικονομικών με την συνδρομή δικαστικών έκαναν φύλλο και φτερό τα βιβλία της Μονής του προφήτη Ηλία ενώ ο Ηγούμενος  αφιέρωσε ατέλειωτες ώρες  σε απολογίες , απαντήσεις ερωτημάτων και σύνταξη υπομνημάτων .
Η υπόθεση αυτή κράτησε τρία περίπου χρόνια και δεν ήταν γνωστή σε πολλούς από μας.
Σήμερα, 4 χρόνια μετά, θεωρούμε υποχρέωσή μας να δημοσιεύσουμε το απαλλακτικό βούλευμα της δικαιοσύνης που έφτασε στα χέρια μας.
Το πόρισμα δηλαδή που δικαιώνει μια μικρή ομάδα μοναχών που μόνοι και απροστάτευτοι από όλους μας έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να αποδείξουν ότι όχι μόνο δεν έχουν προσωπικά συμφέροντα, αλλά και ότι κάθε ευρώ από την οικονομική διαχείριση του Μοναστηριού τους έγινε με απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα.
Λίγο καθυστερημένα λοιπόν δημοσιεύουμε το πόρισμα και ζητούμε συγνώμη από τον Ηγούμενο για την ταλαιπωρία του.
Ζητούμε συγνώμη γιατί δεν είμαστε δίπλα του όταν έδινε τον μοναχικό του αγώνα κλεισμένος σε ένα σκοτεινό κελί του Ιστορικού Μοναστηριού μας.


Ζητούμε συγνώμη γιατί  πολλοί από μας δεν μπορούν να κατανοήσουν ακόμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που όταν λένε ότι αφιερώνουν τη ζωή τους στον Χριστό το εννοούν, χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς προσωπικά συμφέροντα.
Ζητούμε συγνώμη Ηγούμενε γιατί δημοσιεύουμε  παρά τη θέλησή σου το πόρισμα αλλά δεν ήταν δυνατόν να κρατήσουμε  κλεισμένο στο συρτάρι ένα τέτοιο έγγραφο.

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας  και με την πολιτική και τους πολιτικούς να έχουν εντελώς απαξιωθεί τέτοια έγγραφα αποτελούν τίτλο  τιμής για κάθε πολίτη  και για κάθε ιερωμένο.

Τέλος οι « πολίτες της Σαντορίνης» που έκαναν την καταγγελία και ταλαιπώρησαν τους μοναχούς και τον Ηγούμενο όλα αυτά τα χρόνια καλό είναι αν περνούν από κοντά στο Μοναστήρι να μπουν να ανάψουν ένα κερί μπας και τους συγχωρέσει ο Προφήτης Ηλίας.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΙΚΟΗ ΕΚΘΕΣΗ
Προς Υπουργείο Οικονομικών- Δ/νση επιθεώρησης
Κοινοποίηση : Δ/νση εκκλησιαστικής Διοίκησης
                          Γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
                          Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος
Σας αποστέλλουμε αντίτυπο της ΕΜΠ 337/24-9-2009 πορισματικής έκθεσης διενέργειες α) έλεγχου νομιμότητας των αποφάσεων και της διαδικασίας εκποίησης των ακινήτων της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλιού Σαντορίνης και β) πλήρους οικονομικού  και διαχειριστικού ελέγχου των οικονομικών της Μονής για τα έτη 2003 και εντεύθεν, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Από τον έλεγχο προέκυψε ότι:
α) Οι ληφθείσες αποφάσεις και οι επιμέρους διαδικασίες σχετικές με την εκποίηση των ακινήτων της ως άνω  Ιεράς Μονής  ήταν σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία και β) 
Ο διαχειριστικός έλεγχος ο οποίος περιέλαβε το χρονικό διάστημα 1-1-2003 έως 10-3-2009 διαπίστωσε συμφωνία  και λογιστική τάξη στους λογαριασμούς χωρίς καμιά διαχειριστική – οικονομική ανωμαλία.

Ο Προϊστάμενος διευθυντής
Κωνσταντίνος Καλημεράκης
 imporisma.jpg




πηγή:Νέα της Σαντορίνης
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε