Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Πού θα κριθούν οι εκλογές


Τα σημεία «κλειδιά» του εκλογικού νόμου που θα καθορίσουν την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων

           
Πού θα κριθούν οι εκλογές
Παραμένουν τα κρίσιμα σημεία που θα (ξανά) κρίνουν το νέο «χάρτη» της Βουλής, μετά τις σημερινές εκλογές με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2003 και με παραλλαγές εφαρμόστηκε το 2007 και το 2009.
Πρώτον, το ποσοστό του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων πανελλαδικά, που αποτελεί τον πήχη για την είσοδο ενός κόμματος στη νέα Βουλή. Δεύτερον, οι 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα και τρίτον, η «μοιρασιά» των υπολοίπων 250 εδρών αναλογικά στα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Εδώ σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη σχετικό αίτημα προκειμένου να μην θεωρείται συνασπισμός κομμάτων, κάτι που θα του στερούσε το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση πρωτιάς.
Η κατανομή των εδρών γίνεται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, δηλαδή δεν συνυπολογίζονται τα λευκά και τα άκυρα. Κάθε κόμμα λαμβάνει αναλογικά τον αριθμό των εδρών με βάση τις ψήφους που συγκέντρωσε στην επικράτεια, ανεξαρτήτως της περιφέρειας στην οποία ψηφίζεται.
Η «χαμένη» ψήφος
Με αυτήν την έννοια, «χαμένες ψήφοι» θεωρούνται τα λευκά, τα άκυρα αλλά και αυτές που λαμβάνουν τα κόμματα εκτός Βουλής, που δεν συγκέντρωσαν πανελλαδικά το ποσοστό του 3%. Στις σημερινές εκλογές δεν ισχύει σταυροδοσία, αλλά ούτε και τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ωστόσο αν κάποιος ψηφοφόρος "σταυρώσει" έναν υποψήφιο το ψηφοδέλτιο θα καταμετρηθεί υπερ του κόμματος.
Πώς θα κριθεί η αυτοδυναμία
Για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει ένα ή περισσότερα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν να καταλάβουν 151 έδρες.
Με βάση τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα (το πρώτο κόμμα παίρνει ούτως ή άλλως το μπόνους των 50 εδρών).
Αντιθέτως, η αυτοδυναμία θα κριθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος κι από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, μην έχοντας συγκεντρώσει το καθένα το όριο του 3%.
Παραδείγματα: Το πρώτο κόμμα εκλέγει 151 βουλευτές:
- με ποσοστό 34,34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 15%,
- με ποσοστό 35,55%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 12%,
- με ποσοστό 36,36% αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 10%,
- με ποσοστό 37,57%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 7%,
- με ποσοστό 38,38%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 5%,
- με ποσοστό 39,59%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 2%.

πηγή:newsbomb
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε