Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Οία-Μεσσηνία, επιτυχία!


Γράφει η ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ


Για τον επιχειρηματία ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, η Ελλάδα μπορεί να ταυτίσει τις τουριστικές επιδιώξεις της με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Αυτό είναι το όραμα που ακολουθεί και υλοποιεί, μέσω του εστιατορίου Αμβροσία στη Σαντορίνη.
Ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού που κάνουν πράξη τη φιλοσοφία η οποία θέλει τον καθένα μας να συμμετέχει ενεργά στην ανάδειξη του κομματιού της Ελλάδας που του αναλογεί. Μεσσήνιος, γιος μιας οικογένειας που διατηρεί εστιατόρια στο τόπο καταγωγής της, «μεγάλωσε μέσα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας». Την παράδοση αυτή συνέχισε και ανέπτυξε με επιχειρήσεις στη Σαντορίνη και στη Μεσσηνία, διαθέτοντας μεταξύ άλλων ένα εστιατόριο - κόσμημα στη Σαντορίνη (Αμβροσία) και το ξενοδοχείο Sea Captain's.
Οραμα. Ο κ. Βασιλόπουλος πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός.
Οραμα. Ο κ. Βασιλόπουλος πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός.
Από το εστιατόριο Αμβροσία, που κρέμεται από τον ασημένιο βράχο της Οίας και ατενίζει με δέος την Καλντέρα, έχουν περάσει Ελληνες και ξένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους επιστρέφουν. «Η γεύση που έχει εντυπωθεί στη μνήμη συνθέτει ένα παζλ εικόνων από τόπους, πρόσωπα, καταστάσεις και διαθέσεις. Είναι η ανάμνηση που εξευγενίζει την ψυχή, οι μικρές λεπτομέρειες των ξεχωριστών γεύσεων που σε κάνουν να χαμογελάς όταν τις θυμάσαι και που θες πάντα να επιστρέφεις», σχολιάζει ο κ. Βασιλόπουλος και προσθέτει: «Το Αμβροσία έχει μόνο δέκα τραπέζια με θέα στην Καλντέρα. Είναι ένα μπουτίκ εστιατόριο με μεγάλη ανταπόκριση και γι' αυτό δουλεύει μόνο με ρεζερβέ. Τώρα γίνονται κρατήσεις για το καλοκαίρι».
Oπως εξηγεί, η διάθεσή του να ξεκινήσει το Αμβροσία σχετίζεται με τις εξαιρετικές μαγειρικές επιδόσεις της μητέρας του, που τον μύησε στις νόστιμες γεύσεις φτιαγμένες από τοπικά, αγνά προϊόντα. «Ετσι έμαθα να εκτιμώ το ποιοτικό φαγητό», λέει και συνεχίζει επαναφέροντας στη μνήμη του την επαγγελματική πορεία του από τη Μεσσηνία στη Σαντορίνη: «Σπούδασα οικονομικά και ασχολήθηκα με τουριστικές επιχειρήσεις έως ότου συνάντησα τον τελικό μου προορισμό, τη Σαντορίνη». Η σχέση του με το νησί έχει τον χαρακτήρα ενός κεραυνοβόλου έρωτα: «Το 1995, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα μιας φίλης μου που δούλευε τότε στην Οία στο εστιατόριο Κουκούμαβλος. Ηρθα για διακοπές και "κόλλησα". Το νησί μαγικό. Το εστιατόριο να κρέμεται στην Καλντέρα. Ολες οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Ετσι, όταν αποφάσισε ο Νίκος Πουλιάσης να το πουλήσει, το αγόρασα το 1999 χωρίς δεύτερη σκέψη».
Η σημασία των προϊόντων
Αμβροσία. Δείπνο στην Οία με θέα την Καλντέρα.
Αμβροσία. Δείπνο στην Οία με θέα την Καλντέρα.
Το Αμβροσία είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που η κουζίνα του αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο «τον μεσογειακό και διεθνή προσανατολισμό του μενού», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Οι γευστικές μνήμες των παιδικών χρόνων μού έδωσαν πολλές ιδέες κι ο σεφ Σπύρος Μεϊντάνης εδώ και δέκα χρόνια δίνει το μαγειρικό στίγμα του στην κουζίνα, εξελίσσοντας αυτές τις παραδοσιακές συνταγές». Το πώς οι παιδικές μνήμες από τη Μεσσηνία δένουν με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις που αναδεικνύουν τον σεβασμό της πρώτης ύλης μέσω της απλότητας, το διαπιστώνουμε στην άποψη που διατυπώνει: «Ενα φρέσκο ψάρι γίνεται εξαιρετικό με σωστό ψήσιμο, ελαιόλαδο, λεμόνι και Σαντορινιά κάπαρη».
Εσωτερικό. Το εστιατόριο Αμβροσία εκ των ένδον.
Εσωτερικό. Το εστιατόριο Αμβροσία εκ των ένδον.
Βάσει των λεγομένων του, το νησί συνδυάζει άριστο κρασί και μοναδικά τοπικά προϊόντα. «Αυτή την προέλευση προσπαθώ να αναδείξω στο Αμβροσία. Χρησιμοποιώ τη φάβα του νησιού και τα μοναδικά ντοματάκια του. Το χλωρό τυρί μπαίνει στα καλτσούνια και το γλυκό κρασί Βινσάντο απογειώνει τις σάλτσες της κουζίνας μας. Το μενού προβάλλει όλο τον τοπικό γευστικό πλούτο και η οινική λίστα περιλαμβάνει 65 ετικέτες από τον ντόπιο και τον ελληνικό αμπελώνα γενικότερα», λέει με καμάρι ο άοκνος επιχειρηματίας που γνωρίζει καλά τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο γαστροτουρισμός.
Ξενοδοχείο. Πέτρα και ξύλο δίνουν το αρχιτεκτονικό ύφος του «Messinian Horizons».
Ξενοδοχείο. Πέτρα και ξύλο δίνουν το αρχιτεκτονικό ύφος του «Messinian Horizons».
Το όραμα του κ. Βασιλόπουλου αναδεικνύεται ανάγλυφο μέσα από τις σκέψεις του: «Το νησί εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με το μοναδικό στον κόσμο τοπίο, την αρχιτεκτονική δεμένη με τη φυσική ακρότητα, τη γαλήνη και ηρεμία περιοχών όπως η Οία. Και ταυτόχρονα τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα που αντανακλούν την ιδιαιτερότητα του τόπου. Υπάρχει μια μοναδική εμπειρία όλων των αισθήσεων. Οι επισκέπτες θα πρέπει να αποκτήσουν μνήμες μέσα από το φαγητό και τις τοπικές συνταγές».
Οία-Μεσσηνία, επιτυχία!
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Από πέτρα και αυθεντική φιλοξενία
Ανάμεσα στους ελαιώνες της Μεσσηνίας με τα ασημένια ελαιόδεντρα να θροΐζουν από το θαλασσινό αεράκι του Ιονίου, ο κ. Βασιλόπουλος, γέννημα θρέμμα της περιοχής, δημιούργησε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο, το «Messinian Horizons». Πρόκειται για πέτρινες βίλες που ακολουθούν το αρχιτεκτονικό πνεύμα της περιοχής χτισμένες μέσα στο λιοστάσι, πλήρως εξοπλισμένες, με όλες τις ανέσεις.
  • Η γεύση που έχει εντυπωθεί στη μνήμη συνθέτει ένα παζλ από πρόσωπα, καταστάσεις και διαθέσεις. Είναι οι μικρές λεπτομέρειες των γεύσεων που σε κάνουν να χαμογελάς όταν τις θυμάσαι...».

ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ZΩΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ

πηγή: Έθνος
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε