Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Στην Κάρπαθο το τρίτο θαλάσσιο πάρκο της χώρας



Στην Κάρπαθο το τρίτο θαλάσσιο πάρκο της χώρας
Γράφει η Μάχη Τράτσα
 
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα Πέμπτη το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Χαρακτηρισμός της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Βόρειας Καρπάθου, της νήσου Σαρίας και των Αστακιδονησίων, ως "Περιφερειακό Θαλάσσιο Πάρκο"».

Η δημιουργία ενός τρίτου θαλάσσιου πάρκου στην Ελλάδα (μετά από εκείνα της Αλοννήσου και της Ζακύνθου), στην περιοχή της Βόρειας Καρπάθου, αποτελούσε χρόνιο αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η MOm είχε εκπονήσει από το 1999 Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή, προτείνοντας την δημιουργία μιας Προστατευόμενης Περιοχής με την ονομασία «Περιοχή Οικοανάπτυξης Ολύμπου».

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπό διαβούλευση ΠΔ έχει ως σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της νήσου Καρπάθου, της Σαρίας και των Αστακιδονησίων, καθώς επίσης και των ιδιαίτερων αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.
Το προς θεσμοθέτηση Θαλάσσιο Πάρκο περιλαμβάνει περιοχές δύο κοινοτικού ενδιαφέροντος:

α) την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «Β. Κάρπαθος-Σαρία» του δικτύου «NATURA 2000» η οποία έχει χαρακτηριστεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

β) την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) η οποία περιλαμβάνει και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Αστακιδονησίων και έχει χαρακτηριστεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Οι περιοχές αυτές αποτελούν ένα σύμπλεγμα χερσαίων και θαλάσσιων τύπων οικοτόπων ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενδιαφέροντος, από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, όπου ενδημούν και αναπαράγονται σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα στην περιοχή ζει και αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός της παγκοσμίως απειλούμενης μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Ακόμη, σημαντική κρίνεται η περιοχή για την πλούσια ορνιθοπανίδα της, για τα αλιευτικά αποθέματά της και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

Η περιοχή βάσει του σχεδίου ΠΔ χωρίζεται σε θαλάσσιες, χερσαίες και επιμέρους ζώνες προστασίας στις οποίες ορίζονται συγκεκριμένες χρήσεις και δραστηριότητες (π.χ. επιστημονική έρευνα, ξεναγήσεις, οργάνωση καταδυτικών πάρκων, αλιεία κλπ).

Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουλίου 2012 και αφού ληφθούν υπόψη τα υποβαλλόμενα σχόλια, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.

πηγή:Βήμα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε