Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Οι μορφές του Ροντινόνε σε διάλογο με τα Κυκλαδικά ειδώλια.Την εξέλιξη της παραστατικότητας υπογραμμίζει το έργο του ελβετού καλλιτέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Οι μορφές του Ροντινόνε σε διάλογο με τα Κυκλαδικά ειδώλια
Εργο του Ροντινόνε

 
Επτά νέα γλυπτά φτιαγμένα με γνώμονα το χώρο δημιούργησε ο Ελβετός καλλιτέχνης Ούγκο Ροντινόνε για να παρουσιαστούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Πέμπτη 24 Μαΐου έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι φυσικού μεγέθους φιγούρες εμφανίζονται σε χαλαρές στάσεις ήρεμης ανάπαυσης με φόντο τους λευκούς τοίχους του μουσείου. Με αρθρώσεις σαν τις κούκλες που βρίσκουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων, οι μορφές αυτές είναι εξαιρετικά λεπτομερείς καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα. Τα επιμέρους τμήματα κάθε φιγούρας είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις ένα μίγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων.

Γυμνές και ευάλωτες, οι φιγούρες του 48χρονου καλλιτέχνη μοιάζουν να ξεκουράζονται μετά από μια παράσταση _ αλλά πού; Για ποιο λόγο; Στον χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπου τα ειδώλια της μόνιμης συλλογής του που χρονολογούνται στην 3η π. Χ. χιλιετία παραμένουν γαλήνια και αινιγματικά, οι αναπαυόμενες μορφές του Ροντινόνε καλούν τον θεατή να αναλογιστεί την εξέλιξη της παραστατικότητας διαμέσου των αιώνων αλλά και το πώς αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα υπαρξιακά ερωτήματα στις διάφορες περιόδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ούγκο Ροντινόνε έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την ποιητική και ατμοσφαιρική δουλειά του στην οποία χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, μεταξύ των οποίων ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και γλυπτική. Συνδυάζει ποικίλες αναφορές, από τα στοιχεία ποπ στους πίνακες με τις ρίγες και την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του '60 στα ζωγραφικά έργα - στόχους μέχρι τον μελαγχολικό ρομαντισμό στα τοπία με σινική μελάνη. Οι αινιγματικές του συνθέσεις από χυτούς κορμούς ελιάς, οι υπερμεγέθεις εκδοχές των κινέζικων scholar rocks και οι μεγάλοι λαμπτήρες από χρωματισμένο κερί συνδυάζουν μνήμη και φαντασία για να δημιουργήσουν ονειρικές, μελαγχολικές εγκαταστάσεις.

Ο Ροντινόνε έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου. Η εγκατάστασή του «Hell, Yes!» στην πρόσοψη του New Museum ήταν μια εμψυχωτική κατάφαση προς τη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτή την περίοδο ο Ροντινόνε εκθέτει στην Τριενάλε της Γιοκοχάμα 2011 στην Ιαπωνία (Αύγουστος - Νοέμβριος 2011) το γλυπτό από νέον «Our Magic Hour», που είναι εγκατεστημένο στην οροφή του μουσείου και δίνει τον τίτλο του σε ολόκληρη την έκθεση. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Τέχνης της Γιοκοχάμα εκτίθενται οι δώδεκα μάσκες του από τη σειρά Moonrise. east.

Τετάρτη 23.05.2012
18:30 Συζήτηση
Ο ιστορικός τέχνης Πάολο Κολόμπο συνομιλεί με τον Ούγκο Ροντινόνε. Στο πλαίσιο της έκθεσης του τελευταίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Ελβετός καλλιτέχνης συνομιλεί με τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Ugo Rondinone - nude
24 Μαίου - 19 Σεπτεμβρίου 2012Εσοδος: 10 ευρώ, Φίλοι ΜΚΤ, Μέλη CSC: 8 ευρώ
Ημέρα ελεύθερης εισόδου: Πέμπτη 31 Μαίου 2012, 10.00 - 20.00

πηγή:Βήμα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε