Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Κατασκευαστικές ελλείψεις κρατούν κλειστό το Ακρωτήρι

To ζήτημα της πυρόσβεσης και της βεβαίωσης της στατικότητας του νέου στεγάστρου είναι πρωταρχικά!
Κατασκευαστικές ελλείψεις κρατούν κλειστό το Ακρωτήρι


«Βιβλίο» ολόκληρο 150 σελίδων έχει συντάξει η Αρχαιολογική Εταιρεία με τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμη στην κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας, το οποίο δεν έχει παραδοθεί από τους κατασκευαστές. Δεν είναι όλες πολύ σημαντικές, όμως το ζήτημα της πυρόσβεσης _ καθώς άδεια από την Πυροσβεστική δεν υπάρχει _ και της βεβαίωσης της στατικότητας του νέου στεγάστρου, που επίσης απουσιάζει, είναι πρωταρχικά.

Οσον αφορά τη στατικότητα ουδείς αμφιβάλλει πλέον για την επάρκειά της, αφού κυριολεκτικά έχει δημιουργηθεί μία υπερκατασκευή ενώ παράλληλα έχουν γίνει και πολλές δοκιμές. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το νόμο, ο οποίος επιβάλλει ορισμένη διαδικασία ελέγχου. Πρόβλημα όμως υπάρχει με το σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο είναι απαγορευτικό για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο καθώς η εκτόξευση νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα μετατρέψει τις ανακατασκευασμένες από χώμα, οικίες του προϊστορικού οικισμού, σε... λάσπη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μάλιστα, με την επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος έχει διαφωνήσει ριζικά ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας, ανασκαφέας του Ακρωτηρίου αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να προχωρήσει η διαδικασία και να ανοίξει το Ακρωτήρι στο κοινό; Ο εργολάβος έχει την υποχρέωση να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού θεωρημένη άδεια λειτουργίας του χώρου και εκείνο από τη μεριά του θα πρέπει να συγκροτήσει επιτροπή αυτοψίας ώστε να ελεγχθεί η κατασκευή, ουσιαστικά και τυπικά. Και επιπλέον, θα πρέπει να ορίσει φυλακτικό προσωπικό.
Εδώ και τρεις μήνες όμως η κωλυσιεργία είναι μεγάλη από όλες τις κατευθύνσεις. Οι μεν επιρρίπτουν ευθύνες στους δε _ οι κατασκευαστές καθυστερούν τα συμφωνηθέντα και η Αρχαιολογική Εταιρεία καθυστερεί την εξόφληση _ το υπουργείο μάλλον νίπτει φας χείρας του, και ο καιρός περνάει. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι ήδη ο κ. Ντούμας εργάζεται εντός του στεγάστρου για την δημιουργία των εκθέσεων που θα πλαισιώσουν το χώρο βοηθώντας στην κατανόηση της ζωής σ΄ αυτό τον οικισμό, μέρος ενός πολιτισμού που άκμασε στο Αιγαίο πριν η έκρηξη του ηφαιστείου τον καταστρέψει.
Στο μεταξύ διαμαρτυρία υπάρχει και από τον δήμο Θήρας, που βλέπει ότι τα έξι χρόνια, που είναι κλειστό το στέγαστρο υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν επτά. Απομένει να δοθεί λύση άμεσα.



πηγή:Βήμα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε