Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σοβαρή υστέρηση στις κρατήσεις για την ερχόμενη τουριστική περίοδο


Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ
Σοβαρή υστέρηση σε σχέση με πέρυσι εμφανίζουν οι τουριστικές κρατήσεις για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Τα μηνύματα που παίρνουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά, καθώς σε επίπεδο προκρατήσεων, η Ελλάδα υστερεί δραματικά έναντι προηγούμενων - ακόμα και κακών - ετών, ενώ σημαντική υστέρηση καταγράφεται και έναντι των βασικών ανταγωνιστών της.

Ως κύρια αιτία αυτής της αρνητικής εξέλιξης, προβάλλεται η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα αλλά και τις χώρες-δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ το ρόλο τους παίζουν και οι εικόνες βίας-καταστροφών, που κάνουν τον γύρο του κόσμου κάθε φορά που εκδηλώνονται στο κέντρο της Αθήνας.

«Το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους στον μέσο πολίτη των ευρωπαϊκών χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ", οι οποίες καλούνται να συνεισφέρουν περισσότερο στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της σοβαρής κάμψης που εμφανίζουν οι τουριστικές κρατήσεις προς τη χώρα μας για την περίοδο του 2012», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Οπως ο ίδιος εξηγεί στα ΝΕΑ, «ενώ ως λαός εξακολουθούμε να έχουμε συμπάθειες σε κάποιες χώρες, υπάρχει αβεβαιότητα στους υποψήφιους τουρίστες να επιλέξουν κάποιο ελληνικό προορισμό, φοβούμενοι μήπως χάσουν τις διακοπές τους αν χρεοκοπήσει η χώρα ή μήπως αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ταραχών».

Το ανησυχητικό σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, είναι ότι η ψαλίδα της μείωσης των προκρατήσεων προς τη χώρα μας δεν κλείνει, την ώρα που άλλοι προορισμοί της ευρωζώνης και κυρίως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία κερδίζουν έδαφος. Αυτό δε συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι φέτος οι τιμές των ξενοδόχων έχουν μειωθεί περαιτέρω στις ξένες αγορές.

Οι αγορές Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθοδικά κινούνται οι προκρατήσεις από βασικές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Αγγλία.

Επίσης, σημαντική υστέρηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρη, εμφανίζουν και οι προκρατήσεις από τις σκανδιναβικές χώρες. Αντίθετα, ανοδικά κινούνται οι προκρατήσεις από τη Ρωσία, την Ιταλία και το Ισραήλ (+20%), ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι φαίνεται να κινείται και η γαλλική αγορά.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ιταλία, ο πρόεδρος της Ένωσης των Ιταλών Tour Operator (ASTOI) κ. Ρομπέρτο Κορμπέλα, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης BIT, στο Μιλάνο, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Αλιβιζάτου δήλωσε, ότι «οι Ιταλοί τουρίστες θα επιλέξουν και φέτος την Ελλάδα για τις διακοπές τους». Επισημαίνεται, ότι τη χώρα μας επισκέπτονται πλέον περίπου 1,3 εκατ. Ιταλοί κάθε χρόνο.

Πάντως, οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας συμφωνούν πως «η κατάσταση είναι αναστρέψιμη» και ότι «ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα για την πορεία της φετινής σεζόν», μεταφέροντας το χρόνο για την εξαγωγή ασφαλέστερων εκτιμήσεων στα μέσα Μαρτίου, μετά την πραγματοποίηση της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο, η οποία θεωρείται βαρόμετρο για τον παγκόσμιο τουρισμό.

«Εάν κλείσει το κομμάτι της ανασφάλειας που αφορά κυρίως το οικονομικό μέλλον της χώρας, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη», λέει ο κ. Τσακίρης.

Διαφήμιση

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε