Επιβολή ελάχιστου φόρου διατήρησης ΑΦΜ, που θα επιβαρύνει τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις-παίρνει και πάλι τους πάντες η μπάλα.
Κι όμως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το παραπάνω, με διπλό στόχο, όπως ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιοι: το ξεκαθάρισμα των εικονικών και ανενεργών ΑΦΜ και τον καλύτερο έλεγχο επαγγελματικών κατηγοριών που ενοχοποιούνται ως κύριες εστίες της φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά, στοχεύουν στη μετατροπή του τέλους επιτηδεύματος, που τώρα επιβάλλεται εκτάκτως, σε ένα ΜΟΝΙΜΟ ελάχιστο φόρο, που όμως είναι άδικος, καθώς θα επιβαρύνει ακόμα και όσους έχουν απλό «μπλοκάκι» και δεν έχουν κόψει απόδειξη. Φυσικά, το μέτρο αυτό θα το εντάξουν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος.
Ο νέος φόρος θα ανέρχεται από 300 ως 500 ευρώ τον χρόνο. Το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό, αν και στόχος του είναι, όπως διαρρέεται, αν εντοπιστούν οι επιχειρήσεις-«φαντάσματα» οι οποίες μέσω των πολλαπλών ΑΦΜ που διατηρούν στην εφορία μπορούν και φοροδιαφεύγουν με τις εικονικές συναλλαγές. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι από τα 8.300.000 ΑΦΜ στα μητρώα της εφορίας, 3.100.000 φορολογούμενοι έχουν «επαγγελματικό» ΑΦΜ, με τους μισούς από αυτούς να εμφανίζονται με μηδενικό εισόδημα, ή να μην υποβάλλουν καν δηλώσεις.
Και μπορεί όλα τα παραπάνω να στοχεύουν τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όμως, αποτελεί ένα ακόμα δυσβάστακτο μέτρο κατά όσων όντως δεν εμφανίζουν εισόδημα, γιατί απλά δεν έχουν. Σε μια εποχή που η χώρα μαστίζεται από κρίση, υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πολύ καιρό να δουν πελάτη να περνά την πόρτα του γραφείου τους. Εν τέλει, το ζητούμενο είναι ένας τρόπος ουσιαστικού ελέγχου, ο οποίος όμως δεν θα είναι αντιλαϊκός, δεν θα πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν θα τους θεωρεί εκ των προτέρων απατεώνες.