Τουρίστες στα Μετέωρα. «Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και τρόπου ζωής αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στην αναβάθμιση της ανοχής, του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης» σημειώνει ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Στο Ασουάν της Αιγύπτου θα φιλοξενηθούν εφέτος οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού την 27η Σεπτεμβρίου, που εφέτος έχει θέμα τη «Σύνδεση Πολιτισμών». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λάβουν χώρα οι εργασίες μιας υψηλού επιπέδου ομάδας προβληματισμού (Think Tank) από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του τουρισμού, στην οποία ομιλητές είναι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου κ. Μουνίρ Φακχί Αμπντέλ-Νουρ, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι και ο διευθύνων σύμβουλος της TUI κ. Μάικλ Φρέντζελ.
Η συμμετοχή του υπουργού στον εορτασμό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής του ΠΟΤ για την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο o κ. Γερουλάνος συναντήθηκε στο Κάιρο με τον υπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου για την προσέλκυση επισκεπτών από τις αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής και τις δυνατότητες δημιουργίας κοινών τουριστικών προϊόντων, στον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, ενώ αποφάσισαν τη διοργάνωση φόρουμ με τη συμμετοχή παραγόντων της τουριστικής αγοράς των δύο χωρών.
Την προηγούμενη χρονιά 940 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν σε διαφορετικά μέρη από τη χώρα τους, ενώ εστιάζοντας στο μήνυμα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που στοχεύει στη διεύρυνση της αντίληψης των αξιών της πολιτισμικής ποικιλότητας, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ σημείωσε ότι «η αλληλεπίδραση αυτή μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και τρόπου ζωής αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στην αναβάθμιση της ανοχής, του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης».
«Μεγάλη ελπίδα για την Ελλάδα»
Ο ελληνικός τουρισμός «είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφερόμενος στα διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις όσο και σε έσοδα που καταγράφει εφέτος ο τομέας στη χώρα. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξέλιξη αυτή είναι ο τουρισμός να αποτελέσει μία από τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, η κοινωνία να αναγνωρίσει ακόμη περισσότερο τη σημασία του και οι επιχειρηματίες να βελτιώσουν περισσότερο την ποιότητα και το value for money των υπηρεσιών και να παραμεριστούν τα μικροκομματικά συμφέροντα.
«Κοινωνικό Συμβόλαιο» για την προστασία του τουρισμού ζητεί ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), τονίζοντας ότι ο τομέας «αντιστέκεται στην κρίση», φέρνει έσοδα και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Με βάση τα στοιχεία του World Travel & Tourism Council το 2011 ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται να φτάσει τα 35,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,8% του ΑΕΠ) και η συνολική συνεισφορά στην απασχόληση το 18,4% της συνολικής απασχόλησης με 768.000 απασχολούμενους.
Εκκληση στην πολιτεία «να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού» κάνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) κ. Κ. Μπρεντάνος, τονίζοντας ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον μαζικό τουρισμό, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 35% όλων των διεθνών ταξιδιών εμπεριέχει ένα πολιτιστικό στοιχείο.
πηγή:Βήμα