Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 110.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΚΛΑΥΔΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ,ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ!

Κι εμείς που κοντεύαμε να...πειστούμε πως οι "κακοί" και "ανθέλληνες Εβραιοχριστιανοί" Βυζαντινοί,ιερωμένοι και μοναχοί "κατέστρεφαν κι έκαιγαν οτιδήποτε είχε σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό":

Με 110.000 € έσωσαν τη Γεωγραφία

Το σπουδαίο βιβλίο, το παλαιότερο χειρόγραφο του Ελληνα φυσικού φιλοσόφου, θα συντηρηθεί.


Το κράτος θα πληρώσει για την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, και μάλιστα με ευχαρίστηση. Διότι, με το ποσό των 114.225 ευρώ που θα δώσει, θα συντηρηθεί ένα σπουδαίο βιβλίο: το παλαιότερο σωζόμενο χειρόγραφο με τη «Γεωγραφία» του Κλαύδιου Πτολεμαίου.

Είναι από τους πιο ενδιαφέροντες κώδικες κοσμικού περιεχομένου στο Αγιον Ορος, και στα 296 περγαμηνά φύλλα του περιλαμβάνει τρία έργα.

Τη «Γεωγραφική Υφήγηση» του ονομαστού Ελληνα φυσικού φιλοσόφου, ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια κατά την περίοδο 127-151 μ.Χ., τη «Χρηστομάθεια εκ των Γεωγραφικών του Στράβωνος» και τα «Γεωγραφικά» του τελευταίου.

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στο έργο του «Γεωγραφία» είχε συλλέξει το σύνολο των γεωγραφικών γνώσεων της εποχής του και το είχε εμπλουτίσει με περιγραφές ναυτικών. Ετσι, έχουμε μια σχετικά ακριβή περιγραφή της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου.

Το κείμενο του έργου σώζεται σήμερα σε δύο χειρόγραφους κώδικες. Ο παλαιότερος είναι της Μονής Βατοπεδίου και φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων Νίκο Μίνω, που παρουσίασε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στον κώδικα του Αγίου Ορους περιέχονται 42 χάρτες, σχεδιασμένοι με λεπτομέρεια που επιτρέπει να διακρίνονται τα βουνά, οι πεδιάδες, οι θαλάσσιες επιφάνειες, αλλά και το πλήθος των τοπωνυμίων. Ο δεύτερος φιλοτεχνήθηκε τον 15ο αιώνα για λογαριασμό του καρδινάλιου Βησαρίωνα και σήμερα φυλάσσεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.

Το χειρόγραφο του Αγίου Ορους έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Οπως όλα δείχνουν, δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από δύο γραφείς, και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της 10ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων διακινήθηκε σε «υψηλό πνευματικό περιβάλλον και σε κύκλους φιλομαθών».

Μετά την άλωση της Πόλης, έφτασε στη Μονή. Το 1841 ο Μηνάς Μινωίδης απέσπασε επτά αυθεντικά φύλλα, και τα πούλησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού.

Λίγα χρόνια μετά (1853) ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης πούλησε άλλα 21 φύλλα στο -τι πρωτότυπο!- Βρετανικό Μουσείο. Σήμερα έχει διαπιστωθεί πως λείπουν άλλα έξι, που θεωρούνται ολότελα χαμένα.

ΚΗΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΠΕΣ


Ο περγαμηνός κώδικας εμφανίζει πολλά προβλήματα. Ο κ. Μίνως σημείωσε πως έχουν παρατηρηθεί κηλίδες από κερί, υγρασία, μελάνι και κηλίδες οξείδωσης, σχίσματα, οπές και απώλειες, συρρικνώσεις και παραμορφώσεις της περγαμηνής, υπολείμματα από παλαιότερες επεμβάσεις και προβλήματα από το δέσιμο του 19ου αιώνα. Αυτή την κατάσταση θα αλλάξει η αρμόδια εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων. Τέλος, θα δοθούν ειδικές οδηγίες για τη συσκευασία και την αποθήκευση όταν επιστραφεί.

Εκτος από τους δήθεν "αρχαιολάτρες" στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω,αφιερώνουμε αυτή την ανάρτηση και σε όλους τους συκοφάντες και υβριστές του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα της εν λόγω Μονής.

Μάλιστα,η αρθρογράφος...απορεί διότι "το κράτος θα πληρώσει για τη Μονή Βατοπαιδίου"!

Βλέπετε,στην Ελλάδα των γραικύλων,των αντιχριστιανών και πάσης φύσεως προσκυνημένων,θεωρείται τουλάχιστον...περίεργο να πληρώσει το Κράτος για τη συντήρηση εγγράφων τεράστιας αξίας τα Μοναστήρια,που εδώ και αιώνες ΤΑ ΦΥΛΑΝΕ ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ,απορρίπτοντας τις προτάσεις των διάφορων "προσκυνητών"-ουσιαστικά αρχαιοκάπηλων-που συχνά προσφέρουν τεράστια ποσά για την απόκτησή τους!

Αν υπήρχε σοβαρό και ΕΛΛΗΝΙΚΟ Κράτος,θα αναλάμβανε από μόνο του την συντήρηση και ανάδειξη όλων εκείνων των θησαυρών που φυλάττονται στο Άγιον Όρος:Αντί γι'αυτό όμως,βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας,χτυπώντας συνεχώς αυτό τον βράχο της Ελληνορθοδοξίας,που λέγεται Άθως.

Έστω κι έτσι όμως,η διάσωση του έργου του Κλαύδιου Πτολεμαίου είναι μια καλή αρχή:Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες και να βάλουν,επιτέλους,ορισμένοι μυαλό!


πηγή:hellas-orthodoxy
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε