Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Παναγιά η του Ακαθίστου ή η Πλατσανή




Ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο της Υπεραγίας Θεοτόκου η εκκλησια αυτή είναι χτισμένη μέσα στο κάστρο. Εκεί που σήμερα όλοι οι επισκέπτες της Σαντορίνης μαζεύονται για να απολαύσουν το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας. Με τον καταστροφικό σεισμό όμως της 9ης Ιουλίου 1956, ο ναός γκρεμίστηκε και επειδή το έδαφος στο σημείο αυτό δεν είναι σταθερό η εκκλησία ξανακτίστηκε στο κέντρο του χωριού.

Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγιάς που βρίσκεται στο τέμπλο βρέθηκε στη θάλασσα. Κάποιος ψαράς την ώρα που ψάρευε είδε καταμεσής στο πέλαγος ένα φως που έμοιαζε με αναμμένο καντήλι. Πηγαίνοντας κοντά είδε την εικόνα της Παναγιάς, η οποία όμως όσο την πλησιάζε απομακρυνόταν. Τότε ειδοποίησε τους ιερείς και τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι με δεήσεις και παρακλήσεις με θυμιάματα και λαμπάδες κατέβηκαν στον αιγιαλό και με ευλάβεια μετέφεραν την εικόνα. Την άλλη μέρα όταν πήγε ο Ιερέας δεν βρήκε στο Ναό τη νεοφανή εικόνα. Ύστερα από έρευνες αρκετών ωρών η εικόνα βρέθηκε στα τείχη του κάστρου όπου μεταφέρθηκε ξανά πάλι στο Ναό. Αυτό ακολούθησε πολλές φορές, μέχρις ότου οι κάτοικοι αποφάσισαν να συνεισφέρουν όλοι για να κτιστεί η εκκλησία στο μέρος όπου η ίδια η Παναγιά είχε διαλέξει για να βλέπει τις θάλασσες από όπου είχε έρθει και να ευλογεί τα πλοία που ξεκινούσαν να φύγουν. Το όνομα Πλατσανή της το έδωσαν από το θόρυβο « πλατς πλατς» που έκαναν τα κύματα.
Όλα τα ιερά σκεύη προέρχονται κατά βάση από την Ορθόδοξη Ρωσία, ενώ η αγιογράφησητου ναού έγινε σε τρία στάδια από Θηραϊους αγιογράφους
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε