Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Απόσυρση και στα ξενοδοχεία των νησιών


Γράφει η ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα προτίθεται να προσφέρει το υπ. Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να κατεδαφίσουν τουριστικά κτίρια της δεκαετίας του 1960-70 και να ανεγείρουν στη θέση τους καινούργια.


Την «απόσυρση» παλιών τουριστικών καταλυμάτων και την παροχή κινήτρων για την κατεδάφισή τους ή την αντικατάστασή τους με καινούργια προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του νέου τουριστικού νομοσχεδίου που προβλέπεται να είναι έτοιμο κατά το καλοκαίρι.


Η «απόσυρση» κτιρίων αποτελεί παλαιά ιδέα του σημερινού αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος τη θεσμοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2003 ως υπουργός Αιγαίου (νόμος 3201) και αφορούσε όλα τα κτίρια (όχι μόνο ξενοδοχεία) στα νησιά του Αιγαίου. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η τολμηρή πρωτοβουλία, που θα βελτίωνε σημαντικά το τοπίο αλλά και την αρχιτεκτονική των νησιών που έχουν ιδιαίτερα πληγωθεί από τους κακόγουστους κτιριακούς όγκους, έμεινε στα χαρτιά.


Τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, ξαναπιάνει το... νήμα που κόπηκε πριν από επτά χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», στο νέο νομοσχέδιο θα παρέχονται σημαντικά πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να κατεδαφίσουν τουριστικά κτίρια της δεκαετίας 1960-1970 που θα κριθούν ότι προσβάλλουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Εκτιμάται πως η κίνηση αυτή, να καθαριστούν δηλαδή σημαντικές τουριστικές περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από διάφορα εκτρώματα ή κουφάρια, αποτελεί αναπτυξιακή επένδυση στον ελληνικό τουρισμό που αποτελεί τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Οπως μαθαίνουμε, τα κίνητρα που θα δοθούν θα αφορούν νόμιμα κτίρια που είτε λειτουργούν είτε όχι.


Τα κίνητρα θα ακολουθούν τη λογική του νόμου του 2003, προσαρμοσμένα βέβαια στις σημερινές συνθήκες και οικονομικές δυνατότητες. Αναμένονται γενναίες φοροαπαλλαγές στη βάση των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου και προσαύξηση των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων. Μελετάται να υπάρξει χρηματική αποζημίωση για την ολική ή μερική κατεδάφιση του κτιρίου η οποία θα είναι ίση προς την αντικειμενική του αξία, όπως αυτή υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως προσαυξημένη. Οι δαπάνες κατεδάφισης, ανάπλασης και αναβάθμισης των κτισμάτων θα θεωρούνται για τις επιχειρήσεις επενδυτικές δαπάνες, για τις οποίες προβλέπεται φοροαπαλλαγή σε ποσοστό 100% ή θα τις αναλαμβάνει το Δημόσιο.


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Υποδομές υψηλού επιπέδου με οικολογική φροντίδα

Στο τραπέζι μπαίνουν ξανά οι τουριστικές υποδομές μεικτής χρήσης όπου θα συνυπάρχουν υψηλού επιπέδου τουριστικές κατοικίες με πολυτελή ξενοδοχεία.


Το νέο σχέδιο νόμου για τον τουρισμό θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων υποδομών με ήπια προσέγγιση που θα διασφαλίζει, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, την οικολογική ισορροπία μιας περιοχής και το φυσικό περιβάλλον. Προβλέπεται σημαντική μείωση του συντελεστή δόμησης, καθώς και της κάλυψης των γηπέδων.


Υπενθυμίζεται πως στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο θεσμοθετήθηκε από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ως υπουργική απόφαση το καλοκαίρι του 2009, οι τουριστικές υποδομές μεικτής χρήσης μπορούσαν να υλοποιηθούν σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων ενώ το ποσοστό των τουριστικών κατοικιών δεν θα ξεπερνούσε το 20% της συνολικής δόμησης.



Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε